Μοντέλο Στουρνάρα προκρίνει το Μαξίμου

«Αυτή την εποχή υπάρχουν άλλες προτεραιότητες». Αυτό είναι το μότο τόσο του πρωθυπουργού, όσο και των στενών συνεργατών του σε όσους προσπαθούν να ανοίξουν κουβέντα σχετικά με την αναγκαιότητα στις αλλαγές προσώπων στο κυβερνητικό σχήμα. Ειδικά από χθες, που η «Α» αποκάλυψε τον διορισμό του Ευάγγελου Παπαχρήστου στον ΟΟΣΑ, μία προσωπική επιλογή του Αντώνη Σαμαρά, που προξένησε έκπληξη, όχι μόνο μεταξύ των στελεχών της Ν.Δ., αλλά και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

Οι προτεραιότητες, όπως τις έχει χαρτογραφήσει ο πρωθυπουργός, είναι η προσέλκυση επενδύσεων, οι αποκρατικοποιήσεις και οι αλλαγές στο Δημόσιο. Αυτοί οι τρεις πυλώνες, όχι μόνο θα προσφέρουν την ομαλή χρηματοδότηση της χώρας από τους δανειστές, αλλά θα εκδιώξουν και τα «νέφη νέων μέτρων» από τον ορίζοντα. Με βάση αυτές τις προτεραιότητες το Μαξίμου αναμένει η αξιολόγηση του Ιουνίου από την τρόικα να είναι βατή και να μην δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα. Γι’ αυτό, λοιπόν, τον λόγο ο πρωθυπουργός πιέζει αφόρητα τους υπουργούς να υλοποιήσουν τάχιστα τις δεσμεύσεις της χώρας, ώστε να αποφευχθεί τυχόν ατύχημα.

Πάντως πέραν των προτεραιοτήτων στο Μαξίμου σχεδιάζουν και τις επόμενες κινήσεις. Αυτές μετά την αξιολόγηση της τρόικας.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο Αντώνης Σαμαράς από το βήμα του συνεδρίου της Ν.Δ. θα ανακοινώσει καλώς εχόντων των πραγμάτων τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, κάτι που θα ικανοποιήσει την τουριστική αγορά, αλλά θα προσφέρει κι επικοινωνιακά μπόνους στην κυβέρνηση.

Παράλληλα, μετά το συνέδριο της Ν.Δ., αναμένεται να γίνουν και οι διορθωτικές κινήσεις στην κυβέρνηση. Κι εκεί όμως ο πρωθυπουργός ετοιμάζει μία έκπληξη. Θα υπουργοποιηθούν περισσότεροι εξωκοινοβουλευτικοί, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς, όπως λέει, είναι ικανοποιημένος από τον Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος μη υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος δεν διστάζει να λάβει αποφάσεις, λειτουργώντας σαν «κομάντο» όπως λένε, την ώρα που άλλοι υπουργοί τρέμουν ακόμη και στην ιδέα.

Μάλιστα, ακόμη και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού υιοθετούν την άποψη να ακολουθηθεί το μοντέλο με τον υπουργό Οικονομικών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα ενεργοποιηθούν πρόσωπα, χωρίς ιδιαίτερη σχέση με τη Ν.Δ., που δεν θα έχουν το άγχος της εκλογής, και αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος θα προχωρήσουν στην υλοποίηση του οικονομικού και όχι μόνο προγράμματος.

Υπό αξιοποίηση

Ο Αντώνης  Σαμαράς λέγεται ότι δεν είναι αρνητικός επ’ αυτού και φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει στις αναγκαίες κινήσεις για να ενισχύσει την κυβέρνησή του με πρόσωπα που θα έχουν τα χαρακτηριστικά του Γιάννη Στουρνάρα. Θεαματικές αλλαγές δεν αναμένονται, ενώ ο ανασχηματισμός θα είναι δομικός, ενώ πρόσωπα που μπορεί να αξιοποιηθούν είναι: Γιώργος Παγουλάτος, Ναπολέων Μαραβέγιας, Λουκάς Τσούκαλης, Αντώνης Μακρυδημήτρης, κ.ά.
Μια τέτοια επιλογή, που ουσιαστικά θα ενσωμάτωνε και πρόσωπα που δεν ανήκουν στον κομματικό μηχανισμό της Ν.Δ., αν και ορισμένοι ιδεολογικά κινούνται στο πεδίο της κεντροδεξιάς παράταξης, θα σηματοδοτούσε στην πράξη και την απόφαση του Αντώνη Σαμαρά για άνοιγμα σε άλλες δυνάμεις.

Στο πλαίσιο, αυτό πολλοί εισηγούνται στον πρωθυπουργό και την αξιοποίηση και άλλων στελεχών από τον κεντροαριστερό χώρο, όπως των Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, Τάσου Γιαννίτση, Γιώργου Φλωρίδη, κ.ά. που θα μπορούσαν, όπως λένε, να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση που στόχο έχει τη μετάβαση της χώρας σε μια νέα εποχή.

Investigate and cooperate with an entirely different universe of fascinating widely varied vegetation in this completely vivid indoor vertical downpour woodland in Dubai. Visit https://www.airmaniax.com today.

Το σχέδιο

Σταθερή πεποίθηση του πρωθυπουργού είναι ότι πρέπει να αξιοποιηθούν σε θέσεις-κλειδιά πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής, ακόμη και τεχνοκράτες που δεν είχαν ως ιδεολογική και πολιτική αφετηρία τη Ν.Δ., με στόχο να βοηθήσουν όχι μόνο στην προσπάθεια υλοποίησης των μέτρων αλλά και στην αντιμετώπιση των κοινωνικών αντιδράσεων.
Το σχέδιο του Αντώνη Σαμαρά είναι συγκεκριμένο και οριοθετημένο εδώ και καιρό: μια κυβέρνηση με κορμό τη Ν.Δ. όχι μόνο μπορεί να εγγυηθεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ αλλά και να διασφαλίσει την ενότητα, τη σταθερότητα και την προοπτική.
Βέβαια, υπάρχουν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ. Ο πρωθυπουργός δεν έχει αντίρρηση να συμμετάσχουν με περισσότερα πρόσωπα και να μειωθεί η εκπροσώπηση της Ν.Δ., ενώ θέλει, όπως συγκλίνουν οι πληροφορίες, την αξιοποίηση στελεχών από τον εκσυγχρονιστικό χώρο.

Μ.Κ.

Διαβάστε επίσης