Μόντρεαλ – Κουτσούμπας: Δυνατό ΚΚΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό, είναι το πιο ισχυρό μήνυμα αντίστασης

«Σας καλούμε να κάνετε την αίτησή σας στις λίγες μέρες που απομένουν και να στείλετε, μήνυμα και σε όσους σας αντιμετωπίζουν ψηφοθηρικά, σαν κουκιά»

«Είναι μεγάλη μας χαρά που βρισκόμαστε μαζί σας, που βρισκόμαστε με τους συντρόφους και τους φίλους του ΚΚΕ εδώ στο Μόντρεαλ, στον Καναδά. Η συγκέντρωσή μας και η παρουσία σας είναι η απόδειξη ότι το κόμμα μας, οι ιδέες μας έχουν πολύ βαθιές ρίζες, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά κυριολεκτικά μέχρι και στην άλλη άκρη του κόσμου και ανθίζουν παντού», ανέφερε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε ομιλία του στο Μόντρεαλ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι αυτές οι ρίζες και οι δεσμοί «αντέχουν στον χρόνο, περνάνε από γενιά σε γενιά, ενώ δημιουργούνται και καινούριοι δεσμοί, που σφυρηλατούνται στον αγώνα για όσα έχουν ανάγκη οι ομογενείς».

Όπως τόνισε, «δεν μπορεί το σημερινό σκοτάδι που έχει απλωθεί πάνω από τον πλανήτη, ιδιαίτερα μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές των αρχών της δεκαετίας του ’90, και βασανίζει τους λαούς, να αποτελέσει το μέλλον της ανθρωπότητας. Έχουμε βαθιά αισιοδοξία, που πηγάζει όμως από γνώση και ανάλυση της ιστορικής εξέλιξης της ανθρωπότητας, της πορείας και των αντιφάσεων του καπιταλισμού, ότι οι λαοί θα είναι αυτοί που θα πουν την τελευταία λέξη. Ότι το μέλλον της ανθρωπότητας είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός».

Μιλώντας για τα χαρακτηριστικά της επίσκεψης της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, ο κ. Κουτσούμπας επεσήμανε ότι «όταν ερχόμαστε εμείς στον Καναδά, στις ΗΠΑ, σε άλλες χώρες του εξωτερικού, δεν ερχόμαστε για να συναντήσουμε ούτε τα διάφορα λόμπι ούτε ενώσεις μεγαλοκαπιταλιστών, τους λεγόμενους “επενδυτές”. Ερχόμαστε να συναντήσουμε τους φορείς της διασποράς, εργατικούς συλλόγους, μετανάστες εργάτες και τους απογόνους τους. Αλλά και νέα παιδιά, κυρίως επιστήμονες που έφυγαν από την Ελλάδα την περίοδο της τελευταίας μεγάλης κρίσης και συνεχίζουν να φεύγουν ακόμα».

Αναφερόμενος εκτενώς σε θέματα που σχετίζονται με την προοπτική της χώρας και του λαού, όπως το δημογραφικό και η φυγή ανθρώπων στο εξωτερικό, υπογράμμισε ότι «στην Ελλάδα, οι πολιτικές που προωθούν τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και άλλων, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, είναι μέρος του προβλήματος, όχι της λύσης».

Σε ό,τι αφορά το δημογραφικό, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «από τη μία έχουμε τη μείωση των νέων γεννήσεων, αφού πολλά νέα ζευγάρια αναγκάζονται να αναβάλουν μια τέτοια απόφαση. Και αυτό έχει προφανή εξήγηση, αφού η μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην κοινωνική εργασία -πράγμα φυσικά προοδευτικό- δεν συνοδεύεται με τις ανάλογες κρατικές κοινωνικές δομές και υπηρεσίες».

«Ουσιαστικά, θέτουν σε αντιπαράθεση το δικαίωμα της γυναίκας στην εργασία με την κοινωνική ανάγκη προστασίας της μητρότητας, της οικογένειας» είπε, προσθέτοντας πως «την ανασφάλεια και τις αναστολές στη δημιουργία οικογένειας εντείνει η μείωση του εργατικού-λαϊκού εισοδήματος, την οποία κάνει ακόμα χειρότερη η άνοδος των τιμών, η μεγάλη ακρίβεια».

«Απέναντι σε όλα αυτά, έχουν αναπτυχθεί όλα τα τελευταία χρόνια και αναπτύσσονται μεγάλοι αγώνες, με κομβική τη συμβολή του ΚΚΕ. Μόνο με αυτούς τους αγώνες, όμως, έχουμε πετύχει και την παραμικρή βελτίωση για τη ζωή των εργαζομένων, του λαού», τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σε ό,τι αφορά στη φυγή ανθρώπων στον εξωτερικό, αφού επεσήμανε ότι το φαινόμενο δεν είναι καινούριο, ούτε αποκλειστικά ελληνικό, υπογράμμισε πως «σχετίζεται με την ίδια τη λειτουργία του καπιταλισμού, αφού η ανάπτυξη έχει ως κίνητρο το κέρδος και έτσι δεν μπορεί να υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός στην οικονομία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η επιστημονικά ειδικευμένη εργατική δύναμη, που είναι και αυτή ένα εμπόρευμα στον καπιταλισμό, να παραμένει πολλές φορές αναξιοποίητη, να πετιέται στα ράφια της ανεργίας ή να “πωλείται” πολύ φτηνά».

Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι σε μια Ελλάδα «όπου τα κλειδιά της οικονομίας θα τα κατέχει η κοινωνική πλειοψηφία και θα μπορεί να σχεδιάζει επιστημονικά και κεντρικά την ικανοποίηση των εκάστοτε αναγκών, θέτοντας τις αντίστοιχες προτεραιότητες, κανείς δεν θα περισσεύει και η αναγκαία επιστημονικά συνθήκη της διεθνούς ανταλλαγής επιστημονικών ιδεών και πρακτικών θα γίνεται με όρους αποκλειστικά gain και όχι drain. Και σχέδιο για μια τέτοια Ελλάδα έχει μόνο το ΚΚΕ, με το σύγχρονο, επιστημονικά επεξεργασμένο πρόγραμμά του, που καταθέτει ανοιχτά στον λαό. Και για αυτό σας καλούμε να το ενισχύσετε με την ψήφο σας στις ευρωεκλογές».

«Στις 9 Ιουνίου οι Έλληνες της διασποράς έχουν την επιλογή να πάρουν μέρος στην εκλογική διαδικασία αποκλειστικά μέσω της επιστολικής ψήφου. Εμείς σας καλούμε, όσους δεν το έχετε ήδη κάνει, να κάνετε την αίτησή σας στις λίγες μέρες που απομένουν και να στείλετε, με την ψήφο στο ΚΚΕ μήνυμα και σε όσους σας αντιμετωπίζουν ψηφοθηρικά, σαν κουκιά», σημείωσε.

«Το ΚΚΕ διαφώνησε με την επιστολική ψήφο, όχι γιατί δεν θέλει να διευκολυνθούν να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους οι απόδημοι που έχουν πραγματικούς δεσμούς με τη χώρα» τόνισε. «Προειδοποιήσαμε, όμως, για τους επικίνδυνους δρόμους που ανοίγουν με την επιστολική ψήφο για τη χειραγώγηση ψηφοφόρων, για την άσκηση πιέσεων, χωρίς καμία δικλείδα ασφαλείας. Και δυστυχώς δεν αργήσαμε να επιβεβαιωθούμε, με το σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων αποδήμων, που η ΝΔ τα έκανε φέιγ – βολάν και τα μοίραζε από εδώ και από εκεί. Και ποιος ξέρει τι έχουμε να δούμε ακόμα», πρόσθεσε.

Όπως επεσήμανε, το ΚΚΕ θα συνεχίσει να πιέζει με ό,τι δυνάμεις διαθέτει στη Βουλή και στο Ευρωκοινοβούλιο στην κατεύθυνση άμεσης αντιμετώπισης και επίλυσης των προβλημάτων της ελληνικής ομογένειας.

«Ξεχωρίζουμε την κατάσταση στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση, η οποία αποτελεί κυριολεκτικά βραχνά για την πλειοψηφία των Ελλήνων μεταναστών», υπογράμμισε, σημειώντας πως το ΚΚΕ «σταθερά και με συνέπεια, με πολλές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, αλλά και με τη δράση των δυνάμεών του στο εξωτερικό, στηρίζει με κάθε τρόπο τον αγώνα των Ελλήνων της διασποράς για την εκπαίδευση των παιδιών τους στην ελληνική γλώσσα και για την αναβάθμιση των όρων και συνθηκών της δουλειάς των εκπαιδευτικών».

«Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ με χιλιάδες ψήφους Ελλήνων του εξωτερικού είναι όρος για να τεθεί μαχητικά στο προσκήνιο η απαίτηση ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών, στον αντίποδα της λογικής των μειωμένων απαιτήσεων, που υποσκάπτει τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των μεταναστών τόσο απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση όσο και απέναντι στις κυβερνήσεις των χωρών που διαμένουν. Και από τον Καναδά, οι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν να στείλουν ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, που κανείς δεν μπορεί να το διαβάσει αλλιώς: ΚΚΕ. Για να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, της ΕΕ που υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ και συνδράμουν και τα υπόλοιπα κόμματα», ανέφερε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ και κατέληξε:

«Όλοι όσοι παίρνουν κουράγιο και δύναμη από τους αγώνες που δυναμώνουν στη Ελλάδα, μια επιλογή έχουν: Να δυναμώσουν το ΚΚΕ που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτών των αγώνων. Δυνατό ΚΚΕ στην Ελλάδα και στους Έλληνες του εξωτερικού είναι το πιο ισχυρό μήνυμα αντίστασης στους λαούς της Ευρώπης και όλου του κόσμου. Είναι μήνυμα αντίστασης, ελπίδας και ανατροπής!».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν, επίσης, ο γραμματέας του ΚΚ Κεμπέκ / ΚΚΚ Adrian Welsh, ο γραμματέας της ΚΝ Καναδά Ivan Byard, ο γραμματέας του Συνδικάτου CSN, Bertrand Guibord, ο πρόεδρος του Κινήματος Ειρήνης Κεμπέκ, Jad Kabbanji.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα