Μόρια: Αγνοούνται και οι 35 θετικοί στον κορωνοϊό μετανάστες

Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης χάθηκαν και οι 8 που είχαν εντοπιστεί. Συνεχίζεται ο πονοκέφαλος στις υγειονομικές αρχές και στο κυβερνητικό κλιμάκιο

Και οι 35 πρόσφυγες που είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό στη Μόρια αναζητούνται, σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη.

Να υπενθυμίσουμε πως χθες ένας από τους πονοκεφάλους του κυβερνητικού κλιμακίου που είχε σπεύσει στο νησί της Λέσβου ήταν ο εντοπισμός των 27 προσφύγων που ήταν θετικοί στον ιό. Οι υπόλοιποι 8 είχαν εντοπιστεί και ήταν σε ειδική εγκατάσταση.

Μιλώντας στο Mega, ο κ. Μηταράκης παραδέχθηκε όμως ότι και οι οκτώ πρόσφυγες με κορωνοϊό, που είχαν εντοπιστεί, χάθηκαν. «Έγινε εκκένωση της Μόριας για να μην καούν και χάθηκαν και αυτοί οι οκτώ. Άνοιξαν τη δομή καραντίνας. Το πρόβλημα της δημόσιας υγείας είναι πολύ σημαντικό, γι’ αυτό απαιτείται να μπούμε γρήγορα σε νέα δομή προσωρινής φιλοξενίας», ανέφερε.

Ο κ. Μηταράκης μίλησε για μια δύσκολη κατάσταση, τονίζοντας ότι πρώτο μέλημα της κυβέρνησης ήταν η ασφάλεια:

«Είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση. Τη φωτιά της πρώτης μέρας την αντιμετωπίσαμε, χθες είχαμε εναλλακτικές λύσεις για να κοιμηθούν με ασφάλεια οι αιτούντες άσυλο. Είχαμε τις δεύτερες φωτιές, για τις οποίες ο κ. Χρυσοχοΐδης και η Ελληνική Αστυνομία ψάχνουν τα αίτια», είπε, και πρόσθεσε: «Το πρώτο μας μέλημα ήταν η ασφάλεια, εκκενώθηκε δύο φορές η δομή χωρίς να υπάρχει θύμα. Σήμερα λειτούργησε κανονικά η σίτιση, όπως και χθες. Προσπαθούμε με τον κ. Θεοδωρικάκο να βρούμε λύση».

«Φέτος από τη Μόρια έχουν φύγει 14.000 άτομα και οι ροές είναι 4.000 σε σχέση με τις 27.000 το 2019. Το Μεταναστευτικό είναι μεγάλο πρόβλημα, αλλά και η αποσυμφόρηση και οι ροές έχουν ελεγχθεί», είπε σε άλλο σημείο ο Νότης Μηταράκης.

Μηταράκης: Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση

«Είμαστε έτοιμοι με σκηνές, είμαστε έτοιμοι να καλύψουμε τις ανάγκες των οικογενειών και των ευπαθών ομάδων, υπάρχει ένα πρόβλημα σοβαρό συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία χθες απέρριψε κάθε εναλλακτική πρόταση που κάναμε για να κοιμηθούν με ασφάλεια αυτοί οι άνθρωποι. Έχουμε συγκεκριμένα σημεία για να ξεκινήσουμε να στήσουμε τις σκηνές. Είναι σημαντικό να υπάρχει ηρεμία και αυτοσυγκράτηση, για να μην έχουμε επεισόδια που θα επηρεάσουν την ασφάλεια είτε των κατοίκων είτε των αιτούντων άσυλο», επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης.

Οι 4 ενέργειες για τη Μόρια

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μετανάστευσης γνωστοποίησε τις τέσσερις κινήσεις στις οποίες έχει προχωρήσει για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη Λέσβο.

«Στο πλαίσιο αντιμετώπισης των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν στη Λέσβο, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει προχωρήσει στις παρακάτω ενέργειες:

  • Πρώτον, στην παροχή σίτισης και πόσιμου νερού αδιαλείπτως σε όλους τους επωφελούμενους που διαβιούν, αυτή τη στιγμή, σε εξωτερικούς χώρους και προσωρινά καταλύματα στο νησί.
  • Δεύτερον, στη μεταφορά του απαραίτητου υλικού για τη στέγαση των επωφελούμενων, το οποίο και θα τοποθετηθεί σε ασφαλή χώρο.
  • Τρίτον, στη διανομή ειδών υγιεινής στους επωφελούμενους, με στόχο την υγειονομική προστασία τους.
  • Τέταρτον, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει έρθει σε επικοινωνία με σημαντικό αριθμό κρατών-μελών της ΕΕ, τα οποία και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους. Παράλληλα, έχει λάβει διαβεβαιώσεις για την αποστολή υλικής βοήθειας για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων προβλημάτων, καθώς και για την εξεύρεση λύσης για τη στέγαση του μεταναστευτικού πληθυσμού που διέμενε στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα