ΜΟΡΙΑ: Η γυάλινη περόνη της «βόμβας» που εξερράγη

Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να κλείσει τα μάτια ούτε στον υγειονομικό κίνδυνο, ούτε στον κίνδυνο για την εθνική ασφάλειά της, ούτε στην ανθρωπιά της

Όταν τo βράδυ της Τρίτης (8/7) το iapopsi.gr ανάρτησε το σχόλιό του για τα κρούσματα κορωνοϊού στις προσφυγικές δομές υπό τον τίτλο «Ο εφιάλτης γίνεται πραγματικότητα», ουδείς φανταζόταν πώς θα εξελισσόταν ο… εφιάλτης μερικές ώρες αργότερα: ένας καταυλισμός στη Μόρια παραδόθηκε στις φλόγες και καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς, ενώ 13.000 άνθρωποι που όντες δυνητικοί φορείς του κορωνοϊού επεδίωξαν να φτάσουν στο λιμάνι της Μυτιλήνης, με τις δυνάμεις ασφαλείας να προσπαθούν να αποτρέψουν το ενδεχόμενο του τρόμου.

Το κακό φέρεται να ξεκίνησε όταν πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν διαγνωστεί θετικοί στον SARS-coV-2 ή είχαν ιχνηλατηθεί ως επαφές βεβαιωμένων κρουσμάτων, αρνήθηκαν να απομονωθούν. Αποτέλεσμα; Υπό τον φόβο μετάδοσης του ιού άλλοι πρόσφυγες/μετανάστες ώθησαν τους «αρνητές» έξω από τη δομή και η σύγκρουση δεν άργησε να έρθει.

Δεν είναι λίγοι που χαρακτηρίζουν ύποπτη την όλη εξέλιξη, εκφράζοντας ερωτηματικά ακόμη και για… εξωχώριες «φιτιλιές» στον εμπρησμό του ΚΥΤ της Μόριας. Μεταξύ αυτών και ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, που είπε ότι ανάμεσα στους χιλιάδες μετανάστες της πολυπληθούς δομής της Λέσβου «υπάρχουν και άνθρωποι που θέλουν να υπάρξουν συμβάντα προς όφελος της γείτονος χώρας». Στο ίδιο μήκος… υποψίας και οι σκέψεις του αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας του δήμου Μυτιλήνης, Μιχάλη Φραντζέσκου, ο οποίος δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση ότι η πυρκαγιά στο ΚΥΤ της Μόριας ήταν προμελετημένη!

Άλλοι πάλι, όπως ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ., Νίκος Ρωμανός, δίνουν μία άλλη διάσταση στα γεγονότα. Ειδικότερα, το «γαλάζιο» στέλεχος ρωτήθηκε για το ποια ενδεχόμενα εξετάζονται σχετικά με τη φωτιά στη Μόρια, και εκείνο απάντησε με νόημα ότι αυτό που κλήθηκε να διαχειριστεί η κυβέρνηση την περασμένη Τετάρτη αποτελεί απόδειξη της αλλαγής πολιτικής που ακολουθεί η Ελλάδα στο μεταναστευτικό. «Το γεγονός ότι μπαίνει μία τάξη στο πεδίο των ΜΚΟ που αλώνιζαν εκεί, το γεγονός ότι μπαίνει μία τάξη στη Μόρια με την αποσυμφόρηση να έχει ήδη ξεκινήσει και ήδη οι 13.000 μετανάστες και πρόσφυγες είναι μειωμένοι κατά 30% ή 40% σε σχέση με τα νούμερα προ μερικών μηνών, το γεγονός ότι έχει επιταχυνθεί η διαδικασία ασύλου και προχωράει, όλα αυτά ενοχλούν κάποιους», είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Ρωμανός.

Στην κυβέρνηση παραμένουν σε συναγερμό, διερευνώντας όλες τις εκδοχές. Το παραδέχτηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η φωτιά να είναι υποκινούμενη από εξωγενείς παράγοντες. Το είπε με κομψό τρόπο και ο πρωθυπουργός, όταν στο σχετικό μήνυμά του υπογράμμισε ότι η κατάσταση στη Μόρια εκτός από ζήτημα δημόσιας υγείας και ανθρωπισμού αποτελεί ταυτόχρονα και ζήτημα εθνικής ασφάλειας.

Χωρίς μισόλογα οι εικόνες των ανθρώπων που κοιμήθηκαν σε δρόμους και σε χωράφια δίπλα στα καμένα και σε κάδους σκουπιδιών δεν περιποιούν τιμή για κανένα πολιτισμένο κράτος, πολλώ δε μάλλον την Ευρώπη που αποφάσισε ότι μια χαρά αποθήκη ψυχών είναι η Ελλάδα. Η Ελλάδα όμως δεν έχει την πολυτέλεια να κλείσει τα μάτια ούτε στον υγειονομικό κίνδυνο ούτε στον κίνδυνο για την εθνική ασφάλειά της. Ειδικά όταν έχει υπάρξει Τούρκος πρωθυπουργός –ο Μεσούτ Γιλμάζ– που έχει παραδεχτεί ότι τουλάχιστον την περίοδο 1995-1997, δηλαδή την εποχή της πρωθυπουργού των Ιμίων Τανσού Τσιλέρ, πράκτορες της χώρας του έκαιγαν τα ελληνικά δάση!

Προσοχή, λοιπόν, γιατί το μεταναστευτικό είναι σαν το γυαλί. Ικανό να βάλει φωτιά όταν βρεθεί πεταμένο σε ένα δάσος. Αλλά και εύθραυστο μέχρι να σπάσει. Διότι, όταν σπάσει, κόβει. Ενίοτε πολύ άσχημα…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα