ΜΟΡΙΑ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ: Εκτός ελέγχου…

Επί ποδός πολέμου κάτοικοι και αστυνομικές δυνάμεις που έχουν φτάσει στη Λέσβο

Ξημερώνει αύριο Σάββατο το τέταρτο 24ωρο που η Λέσβος «καπνίζει» και δεν είναι μόνο από τις συνεχείς αναζωπυρώσεις των εστιών της πυρκαγιάς που κατέκαψε την Τετάρτη το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας…

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Οι καπνοί προέρχονται και από την οργή της τοπικής κοινωνίας, που δεν θέλει ούτε να ακούσει για νέα (ανοιχτή ή κλειστή) δομή στο νησί, αλλά και από τη νευρική κρίση της κυβέρνησης που ψάχνει απεγνωσμένα για λύση.

Μια αγγλική παροιμία λέει ότι στις διαπραγματεύσεις πρέπει να χρησιμοποιείς απαλά λόγια και σκληρά επιχειρήματα. Και αν και βέρος Πειραιώτης, αυτήν προσπάθησε να εφαρμόσει ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, απευθυνόμενος στους αυτοδιοικητικούς άρχοντες της Λέσβου.

«Μετά τη χθεσινή (σ.σ. την Τετάρτη) άκαρπη σύσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στη Μυτιλήνη με τους δημάρχους και τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας, τους απευθύνω κάλεσμα ευθύνης, ώστε να βοηθήσουν ουσιαστικά και αποφασιστικά στην εξεύρεση λύσης αμέσως. Οφείλουμε όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων», είπε… απαλά ο υπουργός, συμπληρώνοντας όμως με νόημα ότι η αυτοδιοίκηση στο νησί δεν μπορεί να αρνείται «με στείρο και άγονο τρόπο, όλες τις προτάσεις που υποβλήθηκαν από την πλευρά της πολιτείας».

Τα σκληρά –ρεαλιστικά για να είμαστε ακριβέστεροι– επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση δεν είναι άλλα από αυτά της υγειονομικής προστασίας των πολιτών, αλλά και της εθνικής ασφάλειας. Όπως ξεκαθαρίζεται σε όλους τους τόνους από το Μέγαρο Μαξίμου πρόκειται για δύο αδιαπραγμάτευτους όρους στον τρόπο με τον οποίο θα επιλυθεί η μεταναστευτική-προσφυγική κρίση στο νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Οι αμετακίνητοι…

Φαίνεται, ωστόσο, ότι τα εν λόγω επιχειρήματα δεν αρκούν για να πείσουν τους Λέσβιους και να αρθούν οι συνθήκες πλήρους αδιεξόδου που έχουν δημιουργηθεί στο νησί, έπειτα από την «έκρηξη» στη Μόρια. Οι κάτοικοι της Λέσβου με την πλήρη υποστήριξη των αρχών της τοπικής αυτοδιοίκησης εναντιώνονται ανοιχτά σε κάθε ενδεχόμενο επανεγκατάστασης προσφύγων/μεταναστών είτε στο προς αποκατάσταση του κατεστραμμένου ΚΥΤ της Μόριας είτε ή σε δύο κλειστά στρατόπεδα του νησιού.

Για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για τις προθέσεις των νησιωτών από νωρίς το πρωί της Πέμπτης κάτοικοι της Μόριας, μαζί με στελέχη του δήμου Μυτιλήνης, απέκλεισαν τον δρόμο που οδηγεί στην κατεστραμμένη προσφυγική δομή, προκειμένου να εμποδιστούν τα έργα καθαρισμού του πυρπολημένου ΚΥΤ. Στο μπλόκο το «παρών» έδωσε και ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης (σ.σ. υποστηρίχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019), ο οποίος δήλωσε ότι δεν είναι αποδεκτή η επαναλειτουργία της Μόριας ή η δημιουργία οποιασδήποτε άλλης δομής ακόμη κι αν αυτή έχει προσωρινό χαρακτήρα. Μάλιστα, ο δήμαρχος Μυτιλήνης ζήτησε την άμεση αναχώρηση από τη Λέσβο των περίπου 10.000 προσφύγων και μεταναστών που έχουν απομείνει στο νησί και προς ώρας διαβιούν στους δρόμους!

…και το «ιππικό»

Σε πρώτο χρόνο η κυβέρνηση έστειλε στη Λέσβο το… ιππικό. Σύμφωνα με τα όσα αναμεταδίδουν τοπικοί ενημερωτικοί ιστότοποι, όπως η ιστοσελίδα stonisi.gr., το πρωί της Παρασκευής αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης περιπολικά της αστυνομίας, κλούβες των ΜΑΤ, αλλά και θωρακισμένες αύρες εκτόξευσης νερού «ΑΙΑΣ». Βάσει του επιχειρησιακού σχεδίου, οι μονάδες των ΜΑΤ «κατασκήνωσαν» στον οδικό άξονα από την περιοχή του Καρά Τεπέ μέχρι τη Μόρια, εκεί όπου βρίσκονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, ενώ θωρακισμένα «ΑΙΑΣ» στάθμευσαν στη βάση της Πυροσβεστικής στον Καρά Τεπέ.

Νέο προσωρινό hotspot που στήνεται πίσω από το πεδίο βολής του Καρά Τεπέ, με τους αυτοδιοικητικούς του νησιού να απορρίπτουν κάθε κυβερνητική πρόταση

Νέο hotspot στον Καρά Τεπέ

«Αρματωμένες», λοιπόν, οι αρχές και μπροστά στην αναγκαιότητα για υγειονομικά ασφαλή εγκατάσταση των 10.000-11.000 άστεγων μεταναστών (σ.σ. περίπου 2.000 άτομα ήδη φιλοξενούνται σε ένα επιβατηγό και δύο αρματαγωγά πλοία), αλλά σίγουρα και εξωραϊσμού των εικόνων όπου οικογένειες μεταναστών στη Μόρια βρήκαν καταφύγιο ανάμεσα σε τάφους παρακείμενου νεκροταφείου, το ρεπορτάζ θέλει στελέχη και υπαλλήλους του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να στήνουν έναν νέο καταυλισμό πίσω από το πεδίο βολής του Καρά Τεπέ σε έκταση ιδιοκτησίας του ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου να φιλοξενηθεί εκεί τουλάχιστον προσωρινά όλος αυτός ο πληθυσμός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργασίες μετεγκατάστασης, όπως π.χ. η μεταφορά σκηνών στο νέο hotspot, γίνεται με ελικόπτερο Σινούκ, υπό τον φόβο των κοινωνικών και αυτοδιοικητικών αντιδράσεων. Πρόκειται ομολογουμένως για ένα δύσκολο ρίσκο της κυβέρνησης, δεδομένης της κατηγορηματικής στάσης της ότι οι πρόσφυγες δεν θα φύγουν από το νησί, όταν οι Λέσβιοι διατρανώνουν την αντίθεσή τους ακόμη και στη δημιουργία κλειστής δομής.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα