«ΜΟΡΙΑΣ ’21»: Αντάμωμα μνήμης στον Μοριά που άναψε η σπίθα του 1821

Πρωτοποριακό διαδραστικό/βιωματικό πρόγραμμα από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και την ΤΕΜΕΣ Α.Ε., αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Επανάσταση

Ως «ξύπνημα» της ιστορικής μνήμης αναφορικά με την επανάσταση του 1821 μπορεί να περιγραφεί η σπουδαία πρωτοβουλία στην οποία προχώρησε η ΤΕΜΕΣ Α.Ε. και το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, προκειμένου να τιμήσουν την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη του Αγώνα για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού.

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Με κεντρικό μήνυμα «Κι εγώ στον Μοριά» το πρόγραμμα ΜΟΡΙΑΣ ’21 προσκαλεί τους απανταχού Έλληνες να ανταμώσουν φέτος στην Πελοπόννησο, εκεί δηλαδή που άναψε η σπίθα της απελευθέρωσης και εδραιώθηκε ο Αγώνας για την Ανεξαρτησία, ώστε μέσα από θεματικές διαδρομές και βιωματικές ή διαδραστικές εμπειρίες να ζήσουν την ιστορία του ηρωικού τόπου.

Ειδικότερα, ο επισκέπτης της Πελοποννήσου θα «γευτεί» την οργανική  σχέση του τόπου με την Επανάσταση του 1821, περιηγούμενος σε εμβληματικές πόλεις, χωριά και καστροπολιτείες, πυργόσπιτα και ταμπούρια, ιστορικές μονές και λημέρια αγωνιστών, πεδία κρίσιμων μαχών και πολιτικών αποφάσεων στην Ανατολική και Δυτική Μάνη, στην Καλαμάτα, στην Κόρινθο, στη Μονεμβασιά, στο Ναύπλιο, στην Πύλο και στην Τρίπολη, περιοχές που επιλέχθηκαν βάσει της έρευνας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Τα Απομνημονεύματα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και άλλες γραπτές πηγές πλαισιώνουν ιστορικά αυτές τις διαδρομές, που θα έχουν διάρκεια τριών, πέντε ή επτά ημερών. Παράλληλες δράσεις θα υλοποιούνται επίσης στους δήμους Μεσσήνης, Οιχαλίας και Τριφυλίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την επιστημονική τεκμηρίωση του προγράμματος ΜΟΡΙΑΣ ’21 έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με τον συντονισμό του καθηγητή Νικόλαου Ζαχαριά και την εποπτεία σε θέματα τεκμηρίωσης του ομότιμου καθηγητή Θάνου Βερέμη και του καθηγητή Θανάση Χρήστου.

Δράσεις με επίκεντρο τέσσερις θεματικές

Το συναρπαστικό ταξίδι θα συμπληρωθεί από μια σειρά δράσεων με επίκεντρο την ιστορία, την τέχνη, τη γαστρονομία και τη φύση. Οι συμμετέχοντες σε αυτές τις δράσεις θα απολαύσουν, συγκεκριμένα, τα εξής:

>>>Ιστορία: Με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας και σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων, πίνακες Ελλήνων και ξένων δημιουργών που παραχωρήθηκαν από το Μουσείο Μπενάκη, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και το Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας, θα ζωντανέψουν ψηφιακά σε επιλεγμένες πόλεις της Πελοποννήσου, σε συνδυασμό με την αφήγηση των γεγονότων από τους πρωταγωνιστές τους. Επίσης, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια και το Λύκειον των Ελληνίδων Καλαμάτας, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση παραδοσιακών τοπικών φορεσιών της Πελοποννήσου και του Αργοσαρωνικού.

>>>Τέχνη: Νέες και νέοι καλλιτέχνες παρεμβαίνουν στο αστικό περιβάλλον επιλεγμένων πόλεων της Πελοποννήσου, δημιουργώντας σύγχρονες τοιχογραφίες (Graffiti) με θέμα την Επανάσταση και τους ήρωές της. Το πρόγραμμα υλοποιείται από το ΙΓ΄ Εργαστήριο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών με εποπτεία της προέδρου του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών δρος Ερατούς Χατζησάββα, η οποία έχει την ευθύνη της ιστορικής τεκμηρίωσης και την εικαστική επιμέλεια της εικονογράφησης.

>>>Γαστρονομία: Οι διατροφικές συνήθειες των Αγωνιστών του 1821 δίνουν την αφορμή για ένα ιδιαίτερο γαστρονομικό ταξίδι στην ιστορία, σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια Πελοποννήσου. Εμπνευσμένο από τις γεύσεις της εποχής, με την υπογραφή του αγαπημένου chef Λευτέρη Λαζάρου και βάσει της μελέτης του Πανεπιστημίου, το μενού, αφιερωμένο στο 1821, θα είναι διαθέσιμο σε εστιατόρια της Πελοποννήσου. Επίσης, το πρόγραμμα απευθύνει κάλεσμα σε όλα τα εμβληματικά εστιατόρια της χώρας, να εμπνευστούν και να εντάξουν στο μενού τους πιάτα εμπνευσμένα από την Επανάσταση, σύμφωνα με τη δική τους δημιουργική προσέγγιση.

>>>Φύση: Τριάντα αιωνόβια δέντρα της Πελοποννήσου αφηγούνται σημαντικές στιγμές του Αγώνα και αποκτούν ειδική σήμανση. Με αυτόν τον τρόπο, γίνονται ζωντανοί μάρτυρες των γεγονότων εκείνης της εποχής.

Δυναμικές συνεργασίες

Όπως εξηγούν οι εμπνευστές του, το ΜΟΡΙΑΣ ’21 θα αναπτύξει δυναμικές συνεργασίες που θα προβάλουν την ιστορική σημασία της Πελοποννήσου και τον κομβικό ρόλο της σε σχέση με την Επανάσταση του 1821, οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα. Ήδη, το πρόγραμμα έχει την υποστήριξη της Lamda Development αλλά και των πολυκαταστημάτων attica, στο πλαίσιο της οποίας θα υλοποιηθούν σημαντικές ενέργειες.

Το καινοτόμο πρόγραμμα ΜΟΡΙΑΣ ’21 του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και της ΤΕΜΕΣ Α.Ε., τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και υλοποιείται με στρατηγικούς εταίρους την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τους δήμους Ανατολικής Μάνης, Δυτικής Μάνης, Καλαμάτας, Κορινθίων, Μονεμβασίας, Ναυπλιέων, Πύλου-Νέστορος, Τρίπολης, καθώς και με τους δήμους Μεσσήνης, Οιχαλίας, Τριφυλίας, σε συνεργασία με την «Πρωτοβουλία 1821-2021».

Η Discover Greek Culture A.E. είναι εταιρεία πολιτιστικού τουρισμού και έχει αναλάβει τον συντονισμό και τη διαχείριση του έργου. Η εταιρεία έχει ως αντικείμενο τον σχεδιασμό και την υλοποίηση εξατομικευμένων πολιτιστικών εμπειριών και ταξιδιών για τον εισερχόμενο τουρισμό και για εταιρείες.

ΑΧΙΛΛΕΑΣ Β. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Ισχυρό κάλεσμα στους Έλληνες από κάθε γωνιά της χώρας μας και του πλανήτη»

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ΜΟΡΙΑΣ ’21, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και της ΤΕΜΕΣ Α.Ε., Αχιλλέας Β. Κωνσταντακόπουλος, χαρακτήρισε χρέος και ευθύνη των οραματιστών του τόπου να διασφαλιστεί ότι «η Ιστορία μας όχι μόνο δεν ξεχνιέται αλλά αποτελεί το ισχυρότερο μάθημα για να κτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές».

Για τον λόγο αυτό, όπως εξήγησε ο κ. Κωνσταντακόπουλος, αποφασίστηκε το «τρέξιμο» του προγράμματος ΜΟΡΙΑΣ ’21, έστω κι αν οι δύσκολες υγειονομικές και οικονομικές συνθήκες που υφίστανται λόγω πανδημίας δυσχέραιναν το εγχείρημα.

«Οι αφηγήσεις, οι εμπειρίες και οι διαδρομές που δημιουργούμε, ελπίζουμε πως θα είναι ένα ισχυρό κάλεσμα στους Έλληνες από κάθε γωνιά της χώρας μας και του πλανήτη, να έρθουν στην Πελοπόννησο, να γίνουν μέρος της ιστορίας και να τη μεταλαμπαδεύσουν στις μελλοντικές γενιές με σεβασμό και περηφάνια, ως βάση για τη  σοφία που χρειαζόμαστε για το μέλλον», καταλήγει ο πρόεδρος της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. και του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.

 

 

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα