Μοσκοβισί :Μέχρι την επόμενη έκθεση θα πρέπει να σημειωθεί πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ,ο Ευρωπαίος Επίτροπος ,Πιερ Μοσκοβισί, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να σημειώσει την απαραίτητη πρόοδο σε όλους τους βασικούς τομείς μεταρρυθμίσεων εγκαίρως για την επόμενη έκθεση της Επιτροπής ,σε τρεις μήνες. Τόνισε το γεγονός πως η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων πέρα από την ωφελιμότητα που έχουν για την ελληνική οικονομία είναι και το κλειδί για την επόμενη πληρωμή προς την Ελλάδα των κερδών από τα ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες. “Αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο επειδή τα μέτρα αυτά θα ωφελήσουν την ελληνική οικονομία, αλλά και επειδή βάσει αυτής της έκθεσης το Eurogroup θα αποφασίσει για την επόμενη πληρωμή προς την Ελλάδα των κερδών από τα ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες“, δήλωσε χαρακτηριστικά .

 

Ο κύριος Μοσκοβισί σχολίασε και το προϋπολογισμό του 2019 “Το σημερινό Eurogroup θα είναι μια άλλη σημαντική στιγμή για την Ελλάδα, καθώς η χώρα συνεχίζει να προχωράει. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019 είναι πλήρως συμβατό με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ”, πολύ σημαντικό, καθώς η Ελλάδα όχι μόνο θα επιτύχει τους στόχους της, αλλά και με τρόπο που να υποστηρίζει την ανάπτυξη και να καταπολεμά τον κοινωνικό αποκλεισμό. Οι χαμηλότεροι φόροι στην εργασία και τις επιχειρήσεις αναμένεται να συμβάλουν στην ανάκαμψη, ενώ το νέο επίδομα στέγασης θα μειώσει τα ποσοστά φτώχειας μεταξύ των οικογενειών χαμηλού εισοδήματος σε ηλικία απασχόλησης” ανέφερε ο Γάλλος επίτροπος.

 

Σε ό,τι αφορά την κατάργηση του μέτρου των περικοπών στις συντάξεις σχολίασε: “Υποστηρίζω ιδιαιτέρως την πρόθεση της Ελλάδας να μην προχωρήσει στις προνομοθετημένες περικοπές συντάξεων, ένα δραστικό μέτρο που θα μείωνε κατά μέσο όρο 14% τα εισοδήματα περίπου 1,4 εκατ. συνταξιούχων – επιπλέον των περικοπών κατά περίπου 25% από την αρχή της κρίσης”.Η Επιτροπή έχει υποστηρίξει με συνέπεια ότι αυτές οι πρόσθετες περικοπές δεν χρειάζονται για να εξασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος. Και είναι πλέον σαφές ότι δεν χρειάζονται επίσης για να επιτευχθεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος του επόμενου έτους“, είπε, χαρακτηρίζοντας το μέτρο αυτό “τόσο μη αναγκαίο όσο και ανεπιθύμητο” και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «το Eurogroup θα υποστηρίξει σήμερα αυτή τη θέση».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα