Μουντιάλ: Η κότα με τα χρυσά αυγά

Ασύλληπτα κέρδη έφερε το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ και στην FIFA πλέον σκέφτονται σοβαρά να το διοργανώνουν κάθε τρία χρόνια  

Ο Τζιάνι Ινφαντίνο πανηγύριζε μεσοβδόμαδα όταν το οικονομικό επιτελείο της FIFA προσκόμισε τον τελικό απολογισμό του Μουντιάλ του Κατάρ. Σύμφωνα με τα στοιχεία τα κέρδη ανήλθαν σε 7,5 δις. δολάρια από την διοργάνωση κυρίως από χορηγούς και συμφωνίες, δηλαδή ήταν 1 δις. δολάρια περισσότερα από το προηγούμενο Μουντιάλ στην Ρωσία το 2018.

Για  την τετραετία 2018-2022, του κύκλου δηλαδή που κλείνει με τη διοργάνωση στο αραβικό κρατίδιο, τα έσοδα της FIFA εκτιμώνται στα 7,5 δισ. δολάρια, έναντι 6,4 δισ. δολαρίων στην τετραετία 2014-2018.

Δεν είναι και λίγα.

Με δεδομένο ότι στο Κατάρ υπήρχε ποτοαπαγόρευση, ενώ ήταν αμφίβολη η προσέλευση φιλάθλων από ευρωπαϊκά κράτη η μπίζνα (το οικονομικό σκέλος, για να μην παρεξηγηθούμε) της διοιργάνωσης τσούλησε. Οι χορηγοί πλήρωσαν και ο Ινφαντίνο τρίβει τα χέρια του και σκέφτεται πλέον να κάνει κάθε τρία χρόνια το Μουντιάλ για λόγους που ο καθένας μπορεί να φανταστεί.

Ποιος θα του πει όχι;

Ολόκληρη Γερμανία έφυγε…νύχτα από το Κατάρ μόλις τόλμησε να διαμαρτυρηθεί για τις διακρίσεις κατά των ομοφυλόφιλων στο κρατίδιο του Κόλπου και την απαγόρευση της FIFA να φορέσουν τα περιβραχιόνια της διαμαρτυρίας. Χωρίς να το πολυκαταλάβει η Νασιοναλμάνσαφτ είχε γυρίσει πίσω στην πατρίδα….

Όποιος σκέφτηκε να κάνει επανάσταση, μάλλον το μετάνιωσε. Θα τολμήσουν οι χορηγοί, που βάζουν τα λεφτά, να πάνε κόντρα; Μάλλον όχι.

Στο Μουντιάλ του Κατάρ εκτός από την Adidas και την Coca Cola οι κυριότερες χορηγίες προήλθαν από κρατικές εταιρίες του Κατάρ αλλά και από κολοσσούς της Κίνας. Όλοι αυτοί δεν … κόπτονται για ανθρώπινα δικαιώματα και φυλετικές διακρίσεις. Έχουν πιο πεζές ασχολίες όπως οι ισολογισμοί των εταιριών τους και το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι ένα γεγονός που μπαίνει σε όλα τα σπίτια του κόσμου, αν κρίνουμε από την τηλεθέαση που είχε στη χώρα μας…

Γιατί λοιπόν να μην σκέφτεται ένα Μουντιάλ ανά τριετία ο Ινφαντίνο, αλλά και ένα…Μουντιάλ συλλόγων, για να κάνει μόνος του όχι την European Super League, αλλά την παγκόσμια Σούπερ Λιγκ. Η διακήρυξή του ήταν σαφής. Από το 2025 θα έχουμε Παγκόσμιο πρωτάθλημα συλλόγων με 32 ομάδες από όλο τον κόσμο. Δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τα κριτήρια πρόκρισης, αλλά είναι μια πρόταση που δεν θα περάσει στο «ντούκου» ιδιαίτερα από τα μεγάλα κλαμπ που μέχρι σήμερα έπαιζαν κάτι σαν το παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων, αλλά με την συμμετοχή εφτά ομάδων. Το 2021 το τουρνουά διεξήχθη με 7 ομάδες και το κέρδισε η Τσέλσι. Το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων της νέας χρονιάς θα διεξαχθεί στο Μαρόκο στο διάστημα 1-11/2 με τη Ρεάλ να είναι το φαβορί για την κατάκτηση.Στην τρέχουσα μορφή του στο τουρνουά συμμετέχουν οι: Η νικήτρια  του UEFA Champions League (Ευρώπη), η νικήτρια του Copa Libertadores (Νότια Αμερική),η νικήτρια του AFC Champions League (Ασία), η  νικήτρια  του CAF Champions League (Αφρική), η νικήτρια του ΚΟΝΚΑΚΑΦ Champions League (Βόρεια Αμερική, Κεντρική Αμερική, Καραϊβική), η νικήτρια  OCF Champions League (Ωκεανία) και η πρωταθλήτρια του  εθνικού πρωταθλήματος της διοργανώτριας χώρας.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς με 32 ομάδες το πράγμα θα απλώσει…

Το μεγάλο σχέδιο όμως (ακόμα και αν δεν πετύχει το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων) είναι το Μουντιάλ ανά τριετία.Φυσικά ο Ινφαντίνο  μετά το Κατάρ θέλει να βάλει στο… παιχνίδι και άλλες αραβικές χώρες αλλά και την Αυστραλία και την Αφρική.

Τα τηλεοπτικά δικαιώματα για το Μουντιάλ στο Κατάρ είχαν μεν συμφωνηθεί εδώ και μια δεκαετία, αλλά η άνοδος στα έσοδα προκύπτει χάρη στις  συμφωνίες χορηγίας, καθώς και στη συμπτυγμένη τοπικά διοργάνωση στο Κατάρ, αφού όλοι οι αγώνες ουσιαστικά έγιναν στην Ντόχα και γύρω από αυτήν.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του σύγχρονου Παγκοσμίου Κυπέλλου, και χάρη στην ιδιαιτερότητα της διοργάνωσης λόγω της μικρής έκτασης του Κατάρ, οι οπαδοί όλων των ομάδων είχαν έδρα στην ίδια πόλη.

Τι σημαίνει αυτό;

Το κρίσιμο στοιχείο εδώ είναι πως το πρόγραμμα χορηγιών της ομοσπονδίας έλαβε  τονωτική ένεση από καταριανούς οργανισμούς που ελέγχονται ή συνδέονται με το αραβικό κράτος, όπως η γνωστή αεροπορική εταιρεία Qatar Airways, η κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου QatarEnergy, η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Ooredoo, αλλά και η Εθνική Τράπεζα του Κατάρ, γνωστή με τα αρχικά QNB.

Επιπλέον η FIFA έχει γλιτώσει από σημαντικά έξοδα για τις μετακινήσεις μεταξύ πόλεων, αφού σε αντίθεση με προηγούμενες διοργανώσεις σκορπισμένες μεταξύ των πολλών πόλεων, αλλά και με την επόμενη που θα μοιραστεί σε ΗΠΑ, Μεξικό και Καναδά, το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 διεξήχθη σε οκτώ μόνο γήπεδα που βρίσκονται όλα εντός ακτίνας 50 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα του εμιράτου.

Αξιωματούχοι της FIFA εκτιμούν ότι τα πρόσθετα έσοδα θα επιτρέψουν τη διοχέτευση επιπλέον 700.000 δολαρίων στις επενδύσεις υπέρ του ποδοσφαίρου παγκοσμίως, την ώρα που δυναμώνουν οι φωνές διεθνώς που ζητούν τα έξτρα έσοδα, ή μεγάλο μέρος αυτών, να δοθούν στις οικογένειες νεκρών εργατών στο Κατάρ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποκάλυψη των εσόδων που συνδέονται με το φετινό Μουντιάλ ξεπέρασε και την πρόβλεψη που είχε κάνει ο οίκος αξιολόγησης S&P Global, ο οποίος είχε εκτιμήσει ότι τα έσοδα θα ανέρχονταν κοντά στην περιοχή των 6,5 δισ. δολαρίων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα