Μουντιάλ με άρωμα… τρομοκρατίας

Ο ISIS απειλεί τη γιορτή του Παγκόσμιου ποδοσφαίρου στη Ρωσία

Στη σκιά της τρομοκρατίας προετοιμάζεται η μεγάλη γιορτή του Παγκόσμιου ποδοσφαίρου στα γήπεδα της Ρωσίας. Η λάμψη του Μουντιάλ θαμπώνει τους ποδοσφαιρόφιλους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, αλλά αυτήν τη φορά σε τέτοιο βαθμό, ο προβληματισμός για το τι θα συμβεί σε εξωαγωνιστικό επίπεδο, είναι τεράστιος.

Η σέντρα έχει προγραμματιστεί για τις 8 Ιουνίου και οι 32 ομάδες θα κληθούν να διαγωνιστούν σε 64 αναμετρήσεις που θα γίνουν σε 11 πόλεις μέχρι τον μεγάλο τελικό της 15ης Ιουλίου. Αντί οι φίλαθλοι ν’ ασχολούνται όμως για το τι θα κάνουν ο Μέσι, ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Νεϊμάρ και οι παρέες τους στα γήπεδα της Ρωσίας, προβληματίζονται με το αν οι απειλές του ISIS για τρομοκρατικό χτύπημα είναι εφικτό να υλοποιηθούν παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που θα ληφθούν.

Η συμμετοχή εθνικών ομάδων  χωρών όπως η Σαουδική Αραβία και το Ιράν στο τουρνουά δίνει ακόμη μεγαλύτερο κίνητρο στους τζιχαντιστές να στοχοθετήσουν τη διοργάνωση, σύμφωνα με την έκθεση του Jane’s Terrorism and Insurgency Centre (JTIC).

Πριν από πέντε μήνες, ο ISIS σόκαρε με πόστερ που απεικόνιζε τον Λιονέλ Μέσι να βγάζει δάκρυα από αίμα, και στο οποίο αναγραφόταν: «Πολεμάτε ένα κράτος το οποίο δεν έχει την αποτυχία στο λεξικό του».

Οι τζιχαντιστές επέστρεψαν με νέα αφίσα και πάλι με πρωταγωνιστή τον μεσοεπιθετικό της Μπαρτσελόνα. Σε αυτή φαίνεται ο Μέσι να φορά κόκκινο μανδύα και το κεφάλι του να κρατείται από άνδρα του ISIS με φόντο το «Λουζνίκι» (το γήπεδο όπου θα διεξαχθεί ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Μόσχα).

Εκτός από τον Αργεντίνο σούπερ σταρ σε παρόμοιες αφίσες του ISIS με στόχο τη δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας πρωταγωνίστησαν στο τέλος του προηγούμενου έτους οι Νεϊμάρ και Κριστιάνο Ρονάλντο.

Ο κίνδυνος τρομοκρατικού χτυπήματος κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου επισημαίνεται και από τη Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία κατά του Εγκλήματος (BKA), σύμφωνα με εσωτερική έκθεση την οποία επικαλείται η εφημερίδα «Bild».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η ΒΚΑ εκτιμά ότι ο κίνδυνος αυξάνεται λόγω της ύπαρξης πολλών οργανώσεων ισλαμιστών στη χώρα, αλλά και εξαιτίας του μεγάλου αριθμού μαχητών του «Ισλαμικού Κράτους» με καταγωγή από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με έκθεση του κέντρου αναλύσεων για την τρομοκρατία του περιοδικού για αμυντικά θέματα «Jane’s», που εδρεύει στο Λονδίνο:

«Μια επιτυχημένη επίθεση στη Ρωσία θα έδινε τρομερή ώθηση από την άποψη της προπαγάνδας στο Ισλαμικό Κράτος, τους μαχητές και τους υποστηρικτές του, υπογραμμίζοντας τη συνεχιζόμενη διεθνή απειλή που εγείρει η οργάνωση παρά τις εδαφικές απώλειές του και τη σχεδόν ολοκληρωτική ήττα του στο Ιράκ και στη Συρία».

Το Ισλαμικό Κράτος έχει αναλάβει την ευθύνη για μείζονες τρομοκρατικές ενέργειες στην Κωνσταντινούπολη, στο Λονδίνο, στο Μάντσεστερ, στη Βαρκελόνη και στην Τεχεράνη, που προκάλεσαν δεκάδες θανάτους πολιτών.

Στις 13 Νοεμβρίου 2015, ο ISIS άγγιξε το ποδόσφαιρο περισσότερο από ποτέ. Στις 22:17 ώρα Γαλλίας, κοντά στο Stade de France του Παρισιού όπου βρισκόταν σε εξέλιξη φιλικό μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας, στο οποίο ήταν και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, οι δράστες προσπάθησαν να μπουν στο στάδιο ζωσμένοι με εκρηκτικά. Ήθελαν να ανατινάξουν το γήπεδο, στο οποίο βρίσκονταν 80.000 θεατές.

Τελικά, έξω από το Stade de France σημειώθηκαν τουλάχιστον τρεις εκρήξεις, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις βομβιστές και ένας περαστικός.

Ο αγώνας αρχικά συνεχίστηκε, αλλά επικράτησε πανικός καθώς οι φήμες για τις επιθέσεις εξαπλώνονταν σε όλο το Παρίσι και οι θεατές παρέμειναν στο γήπεδο και αυθόρμητα συγκεντρώθηκαν μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Ελικόπτερα της αστυνομίας πέταξαν πάνω από το στάδιο, ενώ ο Ολάντ φυγαδεύτηκε και μετέβη στο υπουργείο Εσωτερικών για να προεδρεύσει ενός κλιμακίου για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Σοκ προκαλεί και μόνο η σκέψη τι θα γινόταν αν οι τρεις βομβιστές κατάφερναν να μπουν στο στάδιο, που ήταν και η πρόθεσή τους. 

Γουέμπλεϊ: Το ποδόσφαιρο νίκησε την τρομοκρατία

Το χτύπημα στη Γαλλία ήταν φυσικό κι επόμενο να φέρει φόβο παντού. Και να αγγίξει περισσότερο από ποτέ και το ποδόσφαιρο. Τέσσερις μέρες μετά, ήταν προγραμματισμένο φιλικό παιχνίδι μεταξύ της Αγγλίας και της Γαλλίας στο Γουέμπλεϊ.

Η UEFA αρχικά σκέφτηκε να αναβάλει το φιλικό, αλλά δεν το έκανε. Πράγματι, το ματς έγινε και οι εικόνες που εκτυλίχθηκαν στο «Γουέμπλεϊ» πριν από τη σέντρα του φιλικού αγώνα της Αγγλίας με τη Γαλλία δεν περιγράφονται με λόγια. Μια αγκαλιά Άγγλοι και Γάλοι έστειλαν μήνυμα συμπαράστασης, ενότητας και αλληλεγγύης. Το ποδόσφαιρο «νίκησε» την τρομοκρατία.

Οι χιλιάδες κόσμου και όλα τα μέλη των δυο αποστολών έψαλαν μαζί τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας, με το γήπεδο να είναι φωτισμένο στα χρώματα της σημαίας των «τρικολόρ» σε μια συγκλονιστική στιγμή που θα μείνει χαραγμένη σε όσους την είδαν.

Τον Μάρτιο του 2016, η τουρκική ομοσπονδία ποδοσφαίρου αναγκάζεται να αναβάλει το ντέρμπι μεταξύ της Γαλατασαράι και της Φενέρμπαχτσε, έπειτα από τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών ότι το Ισλαμικό Κράτος θα χτυπούσε μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα με καμικάζι.

Όπως ανέφερε η εφημερίδα «Χουριέτ», το σχέδιο ήταν να χτυπήσουν τους φιλάθλους την ώρα που θα έβγαιναν από το γήπεδο μετά το ντέρμπι. Θα έστελνε τους καμικάζι ανάμεσα στους φιλάθλους και μετά θα άρχιζε να πυροβολεί τυχαία με όπλα προκαλώντας χάος, όπως έγινε στο Παρίσι. Τελικά, οι τουρκικές αρχές μετά από σύσκεψη αποφάσισαν αρχικά να γίνει το ματς χωρίς φιλάθλους, στη συνέχεια όμως αποφάσισαν την αναβολή του αγώνα.

Οι φόβοι πριν το EURO 2016

Λίγες ημέρες αργότερα, οι τζιχαντιστές χτυπούν τις Βρυξέλλες και πλέον ο μεγάλος φόβος αφορά ένα μεγάλος γεγονός: το EURO που θα διεξαγόταν εκείνο το καλοκαίρι στη Γαλλία.

Το γαλλικό κράτος δαπάνησε το ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ για την τοποθέτηση επιπλέον καμερών σε διάφορους χώρους, ενώ έλαβε έξτρα μέτρα για την αντιμετώπιση των απειλών. Οι συσκέψεις ήταν εκατοντάδες τους μήνες που προηγήθηκαν, UEFA και γαλλικές αρχές συνεργάστηκαν στενά και, τελικά, στο EURO όλα πήγαν κατ’ ευχήν.

Τον Απρίλιο που πέρασε, τρεις εκρηκτικοί μηχανισμοί εξερράγησαν στο λεωφορείο που μετέφερε την ποδοσφαιρική ομάδα της Μπορούσια Ντόρτμουντ στο γήπεδό της για το ματς με τη Μονακό.

Αρχικά οι αρχές θεώρησαν πως πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα, όμως αποδείχτηκε πως ένας… τρελός είχε παίξει τα χρήματά του στο χρηματιστήριο για τη μετοχή της Ντόρτμουντ και παραλίγο να… ξεκληρίσει ολόκληρη την αποστολή για να πλουτίσει!

Ωστόσο, η ευκολία με την οποία «χτυπήθηκε» το πούλμαν μιας από τις πιο γνωστές ομάδες στην Ευρώπη έφερε εκ νέου προβληματισμό στους ιθύνοντες της UEFA.

Στις 3 Ιουνίου 2017, στον τελικό του Champions League ανάμεσα στη Γιουβέντους και τη Ρεάλ στο Κάρντιφ, οι διοργανωτές αποφάσισαν να κλείσουν την οροφή του γηπέδου, υπό τον φόβο κάποιας εναέριας ενέργειας με drone. Μάλιστα, αυτός υπήρξε ο πρώτος τελικός στην ιστορία που διεξήχθη με κλειστή οροφή.

Η τρομοκρατία εξακολουθεί να φοβίζει την UEFA και τις ομάδες, αφού το τελευταίο διάστημα είδαμε χτυπήματα σε γήπεδα, όπως στο Μάντσεστερ Αρένα τον Μάιο, όταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε 22 ανθρώπους στη συναυλία της Ariana Grande. Οι αξιωματούχοι της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας άρχισαν να αντιλαμβάνονται πως οι βομβιστές έχουν ελεύθερο πεδίο όταν ο κόσμος αποχωρεί από γήπεδα, είτε πρόκειται για συναυλία, είτε για ποδοσφαιρικό αγώνα.

Οι αξιωματούχοι ασφαλείας των μεγάλων ποδοσφαιρικών συλλόγων της Αγγλίας συναντήθηκαν με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους στο Μόναχο, στην ετήσια διάσκεψη για την ασφάλεια στα γήπεδα που οργάνωσαν από κοινού UEFA και Ε.Ε., ώστε να εξετάσουν τις τελευταίες στρατηγικές για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων. 

Τα χτυπήματα

Από την επίθεση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972 έως τον Μαραθώνιο της Βοστώνης το 2013, είναι αρκετά τα περιστατικά επιθέσεων από τρομοκράτες σε ομάδες, αγώνες ή γήπεδα που συνήθως είχαν εφιαλτικό απολογισμό με θάνατο αθώων ανθρώπων.

Στις 15 Ιουνίου 1996, ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (IRA) πυροδοτεί ένα φορτηγό γεμάτο εκρηκτικά στο κέντρο του Μάντσεστερ κατά τη διάρκεια του Euro 1996 που γινόταν στην Αγγλία. Η πληγείσα περιοχή είχε εκκενωθεί πριν από την έκρηξη της βόμβας, αλλά 206 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Στις 7 Ιουλίου 1996 μία γυναίκα πέθανε και 111 άλλοι τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας στο Centennial Park της Ατλάντα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Για την επίθεση είχε καταδικαστεί ένας Αμερικανός, ο Eric Rudolph, χωρίς ποτέ να γίνουν γνωστά τα κίνητρά του.

Στις 5 Απριλίου 1997, ίσως ο πιο διάσημος ιππικός αγώνας στον κόσμο, το Grand National στο Λίβερπουλ, αναβλήθηκε λόγω απειλής του IRA για δύο βόμβες. Τελικά ο αγώνας έγινε δύο ημέρες αργότερα…

Την 1η Μαΐου 2002 ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη κοντά στο γήπεδο Σαντιάγκο Μπερναμπέου στη Μαδρίτη, τρεις ώρες πριν από τον ημιτελικό του Champions League μεταξύ της Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα. Η έκρηξη προκάλεσε τραυματισμούς σε 17 άτομα και υλικές ζημιές. Ο αγώνας έγινε κανονικά, ενώ η αστυνομία συνέλαβε μέλη της ΕΤΑ, των Βάσκων αυτονομιστών δηλαδή, για τη βόμβα.

Τον Μάιο του 2006, μια τρομοκρατική ομάδα απήγαγε και δολοφόνησε 13 μέλη της ομάδας τάε κβον ντο του Ιράκ πηγαίνοντας προς την Ιορδανία. Τα λείψανά τους βρέθηκαν ένα μήνα αργότερα.

Τον Μάιο του ίδιου έτους στο Ιράκ σκοτώθηκαν ο προπονητής της Εθνικής ομάδας τένις και δύο παίκτες πριν από αγώνα στο Davis Cup στη Βαγδάτη από μία σουνιτική οργάνωση μαχητών, η οποία τους επιτέθηκε επειδή φορούσαν σορτσάκια!

Στις 3 Μαρτίου 2009, τρομοκρατική ομάδα οπλισμένη με τουφέκια, χειροβομβίδες και εκτοξευτήρες ρουκετών, επιτέθηκε στο κονβόι της ομάδας κρίκετ της Σρι Λάνκα που πήγαινε για αγώνα στη Λαχώρη του Πακιστάν. Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι περισσότεροι αστυνομικοί, ενώ έξι παίκτες από τη Σρι Λάνκα τραυματίστηκαν.

Την 1η Ιανουαρίου 2010, σκοτώθηκαν 90 άτομα κατά τη διάρκεια αγώνα βόλεϊ στο Πακιστάν, ως αποτέλεσμα της επίθεσης με εκρηκτικά από βομβιστή αυτοκτονίας.

Στις 8 Ιανουαρίου 2010, το λεωφορείο που μετέφερε την Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου του Τόγκο πυροβολήθηκε από θύλακα ανταρτών στην Αγκόλα, πριν από αγώνα για τα προκριματικά του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής. Σκοτώθηκε o οδηγός, ένας βοηθός προπονητή και ο υπεύθυνος Τύπου της ομάδας του Τόγκο.

Στις 4 Μαΐου 2010, τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 100 τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας σε γήπεδο ποδοσφαίρου στην πόλη του Τελ Αφάρ στο βόρειο Ιράκ. Η τρομοκρατική ομάδα εισέβαλε στο πεδίο με παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο.

Το χτύπημα στους Ολυμπιακούς

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972, το αθλητικό κίνημα δέχτηκε το πρώτο μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα. Ήταν 5 Σεπτεμβρίου 1972, λίγο μετά τις 04:30 το πρωί και ενώ οι Ισραηλινοί αθλητές κοιμόντουσαν, οκτώ μέλη της Παλαιστινιακής οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης» μπήκαν στα δωμάτιά τους στο Ολυμπιακό Χωριό του Μονάχου και τους έπιασαν ομήρους.

Οι αθλητές προσπάθησαν να αντισταθούν, με αποτέλεσμα δύο από αυτούς να σκοτωθούν. Ορισμένοι κατάφεραν να διαφύγουν από τα παράθυρα. Τελικά, εννέα αθλητές κρατήθηκαν ως όμηροι. Λίγη ώρα αργότερα, οι Παλαιστίνιοι πέταξαν από το παράθυρο τη λίστα με τα αιτήματά τους: ζητούσαν την απελευθέρωση 234 Παλαιστινίων από τις ισραηλινές και δύο απ’ τις γερμανικές φυλακές. Τελικά συμφωνήθηκε, το βράδυ, οι Παλαιστίνιοι και οι όμηροί τους να ταξίδευαν σε ένα κοντινό στρατιωτικό αεροδρόμιο, όπου θα επιβιβάζονταν σε ελικόπτερα και θα εγκατέλειπαν τη Γερμανία. Η επιχείρηση απελευθέρωσης που οργάνωσε η γερμανική αστυνομία είχε τραγική κατάληξη, καθώς οι εννέα Ισραηλινοί αθλητές σκοτώθηκαν, μαζί με έξι από τους οκτώ τρομοκράτες και δύο αστυνομικούς.

Επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστώνης

Μνήμες 11ης Σεπτεμβρίου ξύπνησαν οι βομβιστικές επιθέσεις, στις 15 Απριλίου 2013 στη Βοστώνη, κατά τη διάρκεια του τερματισμού του 117ου φημισμένου μαραθωνίου της πόλης. Δύο εκρήξεις συγκλόνισαν την καρδιά της αμερικανικής μεγαλούπολης, με διαφορά ελάχιστων δευτερολέπτων. Από τις εκρήξεις των βομβών, που είχαν τοποθετηθεί σε κάδους σκουπιδιών στον χώρο του τερματισμού και στις αυτοσχέδιες κερκίδες που είχαν τοποθετηθεί στο σημείο, σε έναν χώρο γεμάτο θεατές, κυρίως αθώες οικογένειες με παιδιά, τουλάχιστον δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ αυτών κι ένα οκτάχρονο αγοράκι! Δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης ήταν ο 27χρονος Ταμερλάν Τσαρνάεφ και ο 19χρονος αδελφός του Τζοχάρ, δύο αδέλφια ήταν τσετσενικής καταγωγής που είχαν εγκατασταθεί στις ΗΠΑ το 2002.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα