ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ: Η ομάδα-μύθος  που κυνηγήθηκε από τον Χίτλερ

Οι Βαυαροί έχουν δημιουργήσει έναν σύλλογο -πρότυπο που δεν σπαταλά χρήματα αλλά σαρώνει τους τίτλους. Στο τιμόνι σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, ζηλευτή ακαδημία, και χορηγοί-επενδυτές στηρίζουν μια ομάδα που απέσυρε  το 12 της φανέλας για τον κόσμο της

Η  Μπάγερν Μονάχου θεωρείται από πολλούς η κορυφαία ομάδα στον κόσμο. Όχι μόνο για τα επιτεύγματά της, αλλά για τα ξεχωριστά της χαρακτηριστικά. Η Μπάγερν συνηθίζει να έχει στο διοικητικό της τιμόνι έναν πρώην σπουδαίο ποδοσφαιριστή της. Τον Ούλι Χένες που ήταν πρόεδρος το διάστημα 1979-2014 κι ένα κενό μεσοδιάστημα, διαδέχθηκε ο Καρλ-Χάινς Ρουμενίγκε.

Ο σύλλογος πορεύτηκε με τις δικές του λογικές και δεν ακολούθησε την πλειοδοσία σε απόκτηση ποδοσφαιριστών. Δεν τίναξε την μπάνκα στον αέρα, ώστε να καταχρεωθεί για να φθάσει στην κατάκτηση τίτλων. Τα καταφέρνει και χωρίς τα ακριβά ονόματα. Μεγάλα έχει βέβαια πολλά τα τελευταία χρόνια. Οι Βαυαροί είναι μόνιμοι πρωταθλητές στη Γερμανία κι έχουν τεράστια δημοφιλία. Η Μπάγερν είναι ένα ιδιαίτερο κλαμπ και παρότι έχει ευτυχήσει να δει τεράστιους ποδοσφαιριστές, «μύθους» του αθλήματος, να φορούν την φανέλα της, εντούτοις μόνο μια είναι αυτή που έχει αποσυρθεί… Η φανέλα με το νούμερο 12, προς τιμή των οπαδών της! Του 12ου παίκτη του συλλόγου. Με τους 4.499 επίσημα αναγνωρισμένους συνδέσμους σε όλο τον κόσμο και τους 350.000 εγγεγραμμένους η δυναμική των Βαυαρών είναι τεράστια.

Η Μπάγερν ιδρύθηκε στις 27 Φεβρουαρίου του 1900, όταν 20 περίπου φίλοι-γυμναστές αποφάσισαν να φτιάξουν τη Μπάγερν στο εστιατόριο «Γκιζέλα», μετά τη διαφωνία για το αν θα πρέπει να παίξει η τότε ομάδα MTV Μόναχο 1879 στο πρωτάθλημα της Νότιας Γερμανίας. Από τα πρώτα της παιχνίδια έδειξε ότι ήρθε για να μείνει, πετυχαίνοντας εμφατικές νίκες. Το 1906 συγχωνεύτηκε με την Μίνχνερ και φόρεσε τα ερυθρόλευκα, κατακτώντας το 1926 το πρωτάθλημα της Νότιας Γερμανίας. Έχοντας ιδιοκτήτη και προπονητή Εβραίο, η άνοδος των Ναζί λίγο έλειψε να την αφανίσει, καθώς κυνηγήθηκε πολύ από τον Χίτλερ. Ο τότε πρόεδρός της, Κουρτ Λαντάουερ αποτέλεσε κόκκινο πανί για το καθεστώς.

Πήρε το πρώτο της πρωτάθλημα το 1932. Έκτοτε όμως, και μεταπολεμικά… φυτοζωούσε στα τοπικά πρωταθλήματα της Βαυαρίας μέχρι το 1963, όταν και δημιουργήθηκε η Bundesliga, της οποίας μάλιστα δεν αποτέλεσαν αρχικά μέλος. Η σεζόν 1965-66 ήταν… ορόσημο για τους «κόκκινους», καθώς στην πρεμιέρα τους στα «μεγάλα σαλόνια» τερμάτισαν τρίτοι ενώ ταυτόχρονα κατέκτησαν το γερμανικό Κύπελλο, υπό τις οδηγίες του Ζλάτκο Τσαϊκόβσκι και με τους νεαρούς Φραντς Μπεκενμπάουερ, Γκερντ Μίλερ και Ζεπ Μάγερ! Ακολούθησε η… χρυσή τριετία 1974-76, με τα τρία διαδοχικά Κύπελλα Πρωταθλητριών και την Μπάγερν να αποτελεί παράλληλα την «βάση» της εθνικής Γερμανίας που κέρδισε το Euro του 1972 αλλά και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974.

Τη δεκαετία του 1980, παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισε ο σύλλογος του Μονάχου, κατόρθωσε να κατακτήσει τρία ακόμα πρωταθλήματα, με τους Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε και Πάουλ Μπράιτνερ να έρχονται στο προσκήνιο.

Αντιθέτως, τα 90’s βρήκαν τους Βαυαρούς παρηκμασμένους, με αποτυχίες κυρίως και λιγοστές επιτυχίες, πολλές απολύσεις προπονητών και το παρατσούκλι FC Hollywood να τους συνοδεύει.

Σημαντικότερο όλων, φυσικά, η κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA, το 1996, ενώ στα highlights περιλαμβάνεται και η επεισοδιακή απώλεια του Champions League από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, δύο χρόνια μετά.

Το millennium περιλάμβανε την μετακόμιση από το «Ολίμπια στάντιον» στην νεότευκτη «Allianz Arena», ένα υπερσύγχρονο γήπεδο 71.437 θέσεων.

Ξεκίνησε, δε, με «κούπα» στα πέναλτι απέναντι στην Βαλένθια το 2001, στην κορυφαία ποδοσφαιρική διασυλλογική διοργάνωση του πλανήτη. Ενώ το κλείσιμο είχε μια ακόμα απώλεια κούπας στο υψηλότερο επίπεδο, μετά την ήττα στον τελικό του 2010 από την Ίντερ.

Για να φτάσουμε στη… σύγχρονη εποχή, όπου η σκυτάλη πέρασε σε ποδοσφαιριστές όπως οι Φρανκ Ριμπερί, Άριεν Ρόμπεν, Φίλιπ Λαμ, Μπάστιαν Σβάινσταϊγκερ, Τόμας Μίλερ, αλλά και Μάνουελ Νόιερ, Νταβίντ Αλάμπα και Χάβι Μαρτίνεθ, οι οποίοι κατάφεραν να κερδίσουν οκτώ διαδοχικές φορές την «σαλατιέρα».

Να υποστούν… κάζο μέσα στο «σπίτι» τους από την Τσέλσι το 2012, αλλά να επιστρέψουν την επόμενη σεζόν, κερδίζοντας το Champions League απέναντι στην Μπορούσια Ντόρμουντ μέσα στο Λονδίνο. Το 2020, υπό τις οδηγίες του Χάνζι Φλικ, η Μπάγερν επιβεβαίωσε ότι παραμένει ο πιο συνεπής «γίγαντας» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, φτάνοντας με επιβλητικό τρόπο και 11/11 νίκες στην κατάκτηση ενός ακόμα Champions League! Η συνέπεια με την οποία διεκδικεί και κατακτάει τίτλους, σε συνδυασμό με την σταθερή παραγωγή παικτών και την οικονομική της επάρκεια κάνουν την Μπάγερν μοναδική.

Το περίφημο Bayern Campus, αναδεικνύει παίκτες όπως οι Σβάινσταϊγκερ και Αλάμπα, αλλά και Όουεν Χάργκριβς, Χόλγκερ Μπάντστουμπερ, Μίχαελ Ρέντσινγκ και Εμρέ Τσαν. Όταν άνοιξε τις πύλες του… ανανεωμένο, το 2017 κόστισε «μόλις» 70 εκατομμύρια ευρώ… Η ακριβότερη μεταγραφή των Βαυαρών έγινε το 2019 και ακούει στο όνομα Λικά Ερναντές, ο οποίος κόστισε 80 εκατομμύρια ευρώ. Η συνεργασία με εταιρίες κολοσσούς όπως είναι η Audi, η Adidas και η Allianz ή η Deutsche Telekom, έχει συντελέσει στο μεγαλείο της Μπάγερν. Όλα τα παραπάνω έρχονται και… δένουν σε απόλυτη αρμονία και με τα κατορθώματα της Μπάγερν σε επίπεδο τίτλων. Μια από τις τρεις… όλες κι όλες ομάδες που έχουν κατακτήσει και τα τρία μεγάλα ευρωπαϊκά τρόπαια (σ.σ. Άγιαξ και Γιουβέντους οι άλλες δυο) και μόλις η δεύτερη που έχει κάνει το sextuple -μαζί με την Μπαρτσελόνα- κερδίζοντας… ότι υπήρχε το 2020! Κάπως έτσι, λοιπόν, έφτασε να διαθέτει το αναμφίβολα εντυπωσιακότατο παλμαρέ των 80 συνολικά «κουπών».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα