Μπαίνουν οι «11» στο γήπεδο

Οι αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν έτοιμοι με επικεφαλής τον Αλέξη Χαρίτση να ασκήσουν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση

Εντός ολίγων 24ωρων κάνει την πρεμιέρα της στην Βουλή η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα των «11», που θυμίζουν αρκετά την γνωστή κινηματογραφική ταινία με πρωταγωνιστή μεταξύ άλλων και τον αείμνηστο Πελέ «Η απόδραση των 11».

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Μεθαύριο Δευτέρα θα ανακοινωθεί το όνομα της νέας Κ.Ο. που σύμφωνα με τα όσα είπε ο Νίκος Μπίστης θα είναι με δύο λέξεις. Και βέβαια η πρεμιέρα της νέας Κ.Ο. θα γίνει στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες στην Βουλή. Εκεί όπου θα πάρει το βάπτισμα του πυρός και ο Αλέξης Χαρίτσης ως επικεφαλής της «Απόδρασης των 11».

Ο κ. Χαρίτσης μιλώντας για τη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα, υποστήριξε ότι δεν «πρόκειται να κάνουμε πολιτική με ατάκες», αφήνοντας σαφέστατη αιχμή για τον τρόπο που ασκεί τα πολιτικά του καθήκοντα ο Στέφανος Κασσελάκης. Ο κ. Χαρίτσης είπε επίσης ότι «έχουμε όλες και όλοι μας μια ιστορία πίσω μας και θα συγκροτήσουμε μια Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αριστεράς που θέλουμε να απευθυνθεί σε όλο το προοδευτικό ακροατήριο της χώρας, με το ιδεολογικό μας πλαίσιο, με τις προγραμματικές μας αρχές και με έναν λόγο που θα είναι πειστικός και μαχητικός απέναντι στην αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη και ταυτόχρονα θα ανοίγει διεξόδους για το μέλλον». Υποστήριξε, ακόμη ότι «αυτό έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία και αυτό απουσιάζει σήμερα από το πολιτικό σύστημα». Σημείωσε ότι «αυτό που θέλουμε να κάνουμε το επόμενο διάστημα είναι να συνενώσουμε δυνάμεις».

Ο κ. Χαρίτσης, λοιπόν, παρουσιάστηκε πολύ προσεκτικός, εξάλλου διακρίνεται για την μετριοπάθεια του. Τουναντίον ο Γιώργος Σταθάκης, που λογικά θα παίξει ρόλο στο οικονομικό επιτελείο του νέου κόμματος και θα είναι αρωγός των «11» στα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα, ήταν σαφώς πιο επιθετικός. Ισχυρίστηκε πως «εκ των πραγμάτων είναι αποτυχημένη η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην κυβέρνηση» υποστηρίζοντας πως «έχει παρακάμψει κάθε έννοια αντιπολίτευσης». Κι εξηγώντας το λόγο που ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να ασκήσει τα αντιπολιτευτικά του καθήκοντα υπογράμμισε ότι «η νέα ηγετική ομάδα Κασσελάκη- Πολάκη- Τζάκρη είναι ομάδα ήττας, δεν μπορεί να απευθυνθεί στο ευρύτερο πολιτικό φάσμα».

Η συνάντηση

Οι 11 ανεξάρτητοι βουλευτές (Σία Αναγνωστόπουλου, Έφη Αχτσιόγλου, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Νάσος Ηλιόπουλος, Πέτη Πέρκα, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οζγκιούρ Φερχάτ, Θεανώ Φωτίου, Αλέξης Χαρίτσης) συναντήθηκαν προ ημερών και έκαναν μια πιο τυπική διαβούλευση στο γραφείο της κ. Φωτίου στα Εξάρχεια όπου και κατέληξαν πως ο πρόεδρος της νέας ΚΟ θα είναι ο Αλέξης Χαρίτσης, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νάσος Ηλιόπουλος, ενώ γραμματέας της ΚΟ η Πέτη Πέρκα.

Τίτλο είπαν θα «αποκαλύψουν» μεθαύριο Δευτέρα αν και όλα συγκλίνουν πως στο όνομα του νέου φορέα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αναφορά του όρου Αριστερά, αφού οι «6+6» αλλά και η «Ομπρέλα» συμφωνούν σε αυτό. Μαζί με αυτό ίσως και μια αναφορά στη ριζοσπαστική Οικολογία και το πράσινο κίνημα. Το όνομα υπήρχε, αλλά καλά πληροφορημένες πηγές λένε πως υπήρξε διαφωνία. Πάντως και για λόγους επικοινωνίας εκτιμήθηκε ότι είναι πιο σωστό να ανοίγουν βήμα-βήμα τα χαρτιά τους.

Αυτό, πάντως που έκανε εντύπωση είναι ότι παρά το γεγονός ότι η ομάδα των «6+6» έχει περισσότερους βουλευτές, εν τούτοις οι δύο τάσεις μοιράστηκαν ισότιμα τους ρόλους. Αυτό έχει να κάνει και με τα επόμενα βήματα για την οργάνωση του νέου κόμματος. Η Ομπρέλα διαθέτει τεράστια δικτύωση σε όλη την Ελλάδα, ενώ δύο στελέχη της ο Δημήτρης Βίτσας και ο Πάνος Σκουρλέτης έχουν υπάρξει γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία δεκαετία. Κάτι που σημαίνει ότι γνωρίζουν πρόσωπα, καταστάσεις και ιδιαιτερότητες.

Ακόμη και πριν από τα Χριστούγεννα θα υπάρξουν εξορμήσεις και θα αρχίζει να ξεδιπλώνεται ένα «συνεκτικό σχέδιο για μια προοδευτική, οικολογική, αριστερή εναλλακτική πρόταση για την Ελλάδα». Εδώ έχει ενδιαφέρον παράλληλα και στη δομή του νέου φορέα πως από μεριάς Ομπρέλας έχει προταθεί να υπάρχει ένα άτυπο ανοιχτό όργανο, λειτουργικό που να έχει ρόλο στη διαμόρφωση του σχήματος με ευρύτερη συμμετοχή αριστερών προσωπικοτήτων και όλου του φάσματος των αποχωρησάντων από την Κουμουνδούρου.

Άδειο κέλυφος ο ΣΥΡΙΖΑ

Όπως τόνισε προ ολίγων 24ωρων, άλλος ένας πρώην γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κι ένας από τους αποχωρήσαντες, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κέλυφος άδειο από μέσα. Και αυτό διότι έχουν αποχωρήσει ομαδικά ολόκληροι τομείς και νομαρχιακές επιτροπές». Για παράδειγμα, αυτήν την στιγμή έχει πάψει να υφίσταται η Νομαρχιακή Επιτροπή Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έφυγε η τεράστια πλειοψηφία των μελών της. Αυτό ισχύει και για τα τμήματα των Δικαιωμάτων και του Πολιτισμού, ενώ ουσιαστικά έχουν αποδεκατιστεί και οι νομαρχιακές επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή της Α’ Αθήνας, που αποχώρησε η πλειοψηφία των μελών και της Ροδόπης, που απέμειναν μόλις 3 μέλη.

Το αυτό ισχύει και για πολλές οργανώσεις, το αυτό, όμως, ισχύει και για τα ανώτατα κομματικά όργανα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Κεντρική Επιτροπή, που αποτελούνταν από 300 μέλη, δεν υπάρχουν διαθέσιμοι από πίσω για να συμπληρώσουν τα κενά που άφησαν πίσω οι αποχωρήσαντες. Η δε Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, από όργανο 41 μελών, θα παραμείνει όργανο 25 περίπου μελών, χωρίς προσπάθεια να αναπληρωθούν οι κενές θέσεις. Στο δια ταύτα και έχοντας πράγματι καταγράψει -κατά προσέγγιση- τον αριθμό των αποχωρήσεων, σίγουρα η εικόνα, δεν είναι αυτή που παρουσιάζεται επισήμως από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Γι’ αυτό και στην ομάδα των «11» υπάρχει αισιοδοξία ότι σύντομα το νέο κόμμα θα παρουσιαστεί πιο οργανωμένο για να αντιμετωπίσει την πρόκληση των ευρωεκλογών. Μάλιστα ο Νίκος Μπίστης σε δηλώσεις του την Πέμπτη το πρωί εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι ο νέος υπό σύσταση κομματικός φορέας θα καταφέρει να εκλέξει ευρωβουλευτή.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα