Μπάιντεν σε Χριστοδουλίδη: Στηρίζουμε με κάθε τρόπο την επανένωση της Κύπρου
Αισιόδοξος δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά την συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, δήλωσε ότι παραμένει αισιόδοξος για μια επανενωμένη Κύπρο, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας
Υποδεχόμενος τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη στον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν είπε ότι παραμένει αισιόδοξος ότι μια επανενωμένη Κύπρος, μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία είναι πιθανή. Εξέφρασε, παράλληλα, τη στήριξη της χώρας του προς την κατεύθυνση αυτή.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να παράσχουν οποιαδήποτε στήριξη μπορούμε προς αυτόν τον στόχο», υπογράμμισε.
Από την πλευρά του, ο Χριστοδουλίδης είπε ότι υπολογίζει στη στήριξη των ΗΠΑ στο Κυπριακό.
«Κύριε πρόεδρε, βασίζομαι στην υποστήριξή σας, την υποστήριξη των ΗΠΑ, για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, μια λύση σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μια λύση που βασίζεται στις κοινές μας αξίες και αρχές της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», υπογράμμισε.
Ο Χριστοδουλίδης είπε ότι είναι μεγάλη τιμή που βρίσκεται στον Λευκό Οίκο και ευχαρίστησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ για την πρόσκληση.
Μίλησε για τη στρατηγική εταιρική σχέση των δύο χωρών, λέγοντας ότι οι σχέσεις βρίσκονται σε στρατηγικό και ιστορικό υψηλό.
Σε περιφερειακό επίπεδο, είπε, η Κύπρος «είναι ένας προβλέψιμος και αξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ σε μια περιοχή μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας».
O περιφερειακός ρόλος της Κύπρου
Όσον αφορά την αμερικανική στάση, αξίζει να σημειωθεί η σύνδεση που πλέον γίνεται μεταξύ της λύσης και του περιφερειακού ρόλου της Κύπρου. Ειδικότερα, οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι μέσα από τη λύση που θα προκύψει η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να είναι σε θέση να συνεχίσει να επιτελεί τον κρίσιμο περιφερειακό ρόλο που αυτή τη στιγμή διαδραματίζει.
Το ευρύτερο πλαίσιο των δηλώσεων του Αμερικανού προέδρου αντανακλούσε το θετικό μομέντουμ που υπάρχει στη διμερή σχέση, καθώς ο πρόεδρος Μπάιντεν υποστήριξε ότι δεν υπάρχει τίποτα που οι δύο χώρες να μην μπορούν να το πετύχουν από κοινού.
Ευχαρίστησε, μάλιστα, την κυπριακή ηγεσία για τη στάση που έχει τηρήσει στο Ουκρανικό αλλά και στο θέμα της Μέσης Ανατολής, όπου -όπως είπε- οι δύο χώρες μοιράστηκαν μαζί τις προσπάθειες στο θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα.
Τέλος, αναφέρθηκε στη διεύρυνση και την ενίσχυση της εταιρικής σχέσης στη βάση του Στρατηγικού Διαλόγου που μόλις ξεκίνησε μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Λευκωσίας, κάνοντας ειδική αναφορά στην ενεργειακή ασφάλεια και στη τεχνητή νοημοσύνη.