Μπάιντεν σε Ερντογάν: “Σου δίνω F-16, αλλά απαιτούμε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ”

Τουρκικά ΜΜΕ, δημοσίευσαν το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας του Αμερικανού προέδρου, με τον Ταγίπ Ερντογάν

Το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν τουρκικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με την τουρκική Hurriyet, οι δύο ηγέτες επικοινώνησαν στο πλαίσιο των συγχαρητήριων μηνυμάτων για την επικράτηση του Ερντογάν στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ο Μπάιντεν κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο για να τον συγχαρεί για τη νίκη του και οι δυο τους συνομίλησαν. Στην τηλεφωνική τους επικοινωνία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τουρκικού Μέσου, ο Μπάιντεν δήλωσε στον Ερντογάν: «Δεν νομίζω ότι η παρέμβαση της Δύσης απέναντί σας είναι δίκαιη».

H ανταποκρίτρια της εφημερίδας Hürriyet στην Άγκυρα, Χαντέ Φιράτ, ανέφερε: «Η συνάντηση Μπάιντεν Ερντογάν εξέπληξε ακόμη και την αντιπροσωπεία στην Άγκυρα. Ο Μπάιντεν είπε:“Δεν νομίζω ότι η παρέμβαση της Δύσης απέναντί σας είναι δίκαιη”».

Η Φιράτ συνέχισε: «”Δεν είναι σωστό να το κάνουμε αυτό”, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. Όταν ο Μπάιντεν το είπε αυτό, στην τουρκική αντιπροσωπεία κοιταχτήκανε μεταξύ τους. Τότε ο Μπάιντεν είπε: “Θέλω να προωθήσω το θέμα των F-16, αλλά υπάρχει μια σουηδική απαίτηση στο Κογκρέσο”. Η τουρκική αντιπροσωπεία δεν σχολίασε το θέμα».

Υπενθυμίζοντας το ρόλο της Τουρκίας ως διαμεσολαβητή στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, η Φιράτ μετέδωσε ότι «πολλοί ξένοι αρχηγοί κρατών έδωσαν πληροφορίες για την παρουσία τους στην τελετή του Σαββάτου. Ο Πούτιν θα πραγματοποιήσει ξεχωριστή και ειδική επίσκεψη στην Τουρκία. Μετά τον Πούτιν, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι θα έρθει στην Τουρκία. Η πορεία του πολέμου και ο διάδρομος των σιτηρών θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια αυτής της διαδοχικής επίσκεψης του Πούτιν και του Ζελένσκι», είπε.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα