Μπάιντεν: Τι προσμένει ολόκληρος ο πλανήτης από τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ

Η εκτενής ανάλυση των Financial Times - Η πολιτική για Κίνα, Ευρώπη και Μέση Ανατολή

Καθώς λίγο μετά την ολοκλήρωση των αμερικανικών εκλογών, όπου οι πολίτες έχρησαν ως τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ τον Τζο Μπάιντεν, έρχεται ένα μεγάλο ερώτημα για όλο τον πλανήτη που διερωτάται για το τι σημαίνει η εκλογή αυτή.

Αυτό έρχονται να αναλύσουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα οποία αναφέρονται κυρίως σε μεγάλα, περίπλοκα και ευαίσθητα ζητήματα του πλανήτη.

Οι Financial Times, στην ανάλυσή τους, δεν παραλείπουν να αναφέρουν ότι η μετάβαση αυτή θα είναι χρονοβόρα και θα απαιτήσει και το ανάλογο πολιτικό κεφάλαιο την ώρα που ο ηγετικός ρόλος των ΗΠΑ, ως υπερδύναμης της Δύσης, αμφισβητείται εντός και εκτός συνόρων.

Οι σημαντικές προκλήσεις του Μπάιντεν σε μια Αμερική χωρίς τον σύνθημα πλέον “πρώτα η Αμερική”, είναι οι σχέσεις με την Κίνα που βρίσκονται στο ναδίρ, η επιστροφή στη συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν, η επανέναρξη των σχέσεων με την Ευρώπη και οι επιπτώσεις του Brexit στη σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο. Σχετικά με την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Το κεφάλαιο Ευρώπη

Υπερήφανος για την ιρλανδική του κληρονομιά, ο Μπάιντεν έχει την πρόθεση να ανοικοδομήσει τις ευρωπαϊκές συμμαχίες που πέρασαν τη χειρότερη περίοδο επί Τραμπ, ενώ είναι ένας ισχυρός υποστηρικτής της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Ο Μπάιντεν αντιτίθεται στην έξοδο τηε Βρετανίας και προσδοκά να συνεργαστεί με το Ηνωμένο Βασίλειο εάν μπορέσει να αποφύγει ένα διαζύγιο χωρίς συμφωνία από την Ευρώπη, που θα σέβεται τις ιρλανδικές συνοριακές συμφωνίες. Πιο σκληρή γραμμή προβλέπεται να έχει απέναντι στη Ρωσία, επιβάλλοντας κυρώσεις όταν παραβιάζονται διεθνείς κανόνες. Όπως όλα δείχνουν προτίθεται να καταπολεμήσει τη ρώσικη επιθετικότητα και τον αυταρχισμό του Πούτιν. Ωστόσο, θα πρέπει να ανοίξει γρήγορα διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα για να επεκτείνει τη νέα συνθήκη START για τη μείωση των πυρηνικών όπλων, πριν λήξει στις 5 Φεβρουαρίου.

Οι Ευρωπαίοι από την άλλη βλέπουν τη δύναμη του αμερικανού στρατού στο ΝΑΤΟ, ως κομβικό σημείο για την ασφάλεια της Ευρώπης και των συμμάχων της και θα ήθελαν ο Μπάιντεν να ασχοληθεί περισσότερο με την αντιμετώπιση περιφερειακών κρίσεων, από τη Λευκορωσία έως την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή τη στιγμή Ευρώπη και ΗΠΑ έχουν ένα κοινό εχθρό που πρέπει να αντιμετωπίσουν και να δώσουν μια απάντηση στην μεγαλύτερη κρίση παγκοσμίως, αυτή της πανδημίας του κορονοϊού.

Μέση Ανατολή

Ο περιορισμός των πυρηνικών, η επιστροφή στην πυρηνική συμφωνία και η τροχιά συμμόρφωσης στην οποία οφείλει να μπει η Τεχεράνη βρίσκονται στο επίκεντρο των στόχων του Μπάιντεν. Ο Μπάιντεν οφείλει να δώσει μια λύση στις σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία που την έχει αποκαλέσει “κράτος – παρία”, αλλά όπως ο προκάτοχός του θέλει και αυτός να τερματίσει τους πολέμους των ΗΠΑ παγκοσμίως. Από την άλλη η Τεχεράνη θα ζητήσει άρση των κυρώσεων Τραμπ, ενώ εξακολουθεί να αναπτύσσει το πρόγραμμα πυραύλων. Σε αυτό το πλαίσιο, η Σαουδική Αραβία ανησυχεί για το αν θα συνεχιστούν οι πωλήσεις όπλων πράγμα που θα μπορούσε να διαταράξει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, και φυσικά στο κάδρο μπαίνουν και τα ΗΕΑ που θέλουν οι ΗΠΑ να κρατήσουν μια πιο σκληρή στάση κατά της Τουρκίας. Η κατάσταση στο ιράν, το οποίο έχει εκλογές τον Ιούνιο, βάζει τα ζητήματα ΗΠΑ-Τεχεράνης σε προτεραιότητα σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους που συμμετέχουν στη συμφωνία, δηλαδή το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Τι θα συμβεί με την Κίνα

Η Κίνα έχει προετοιμαστεί και δεν περιμένει οι σχέσεις με τις ΗΠΑ να αλλάξου δραματικά. Όλοι τουλάχιστον περιμένουν μεγαλύτερη συνεννόηση από την πλευρά Μπάιντεν. Ο μπάιντεν όμως όπως όλα έχουν δείξει δε θα είναι σε καμία περίπτωση υποχωρητικός αφήνοντας σε πιο ευάλωτη κατάσταση τις ΗΠΑ.

Αλλά ούτε και θα θελήσει να συνεχίσει τον Ψυχρό Πόλεμο του 21ου αιώνα. Ο Μπάιντεν γνωρίζει ότι οι σχέσεις με την Κίνα επηρεάζουν και το παγκόσμιο εμπόριο, αλλά δείχνει να έχει προτεραιότητα η δέσμευση να στηριχτούν αμερικανικές βιομηχανίες έναντι μεγάλων ευρωπαϊκών και ασιατικών ανταγωνιστριών τους. Έχει επίσης επικρίνει επανειλημμένα τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Αυτό που είναι πιο αναμενόμενο είναι να επιδιώξει διαπραγματεύσεις και συμφωνίες με τους μεγάλους εμπορικούς εταίρους, από την Κίνα έως την Ε.Ε. και από την Ιαπωνία έως το Μεξικό και τον Καναδά, παρά διαρκείς συγκρούσεις και απειλές.

Όσο για τη Βρετανία, όπως σχολίαζε το BBC ο δρόμος για μία ευρεία εμπορική συμφωνία των δύο χωρών ίσως να γίνεται πιο δύσκολος από ό,τι θα ήταν σε περίπτωση επανεκλογής Τραμπ.

Η κλιματική αλλαγή

Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν και επισήμως από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή την περασμένη Τετάρτη. Ο Μπάιντεν έχει δεσμευθεί για επανένταξη της χώρας στη συμφωνία, αλλά και ενσωμάτωση των στόχων της κλιματικής αλλαγής σε κάθε πτυχή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, της εθνικής ασφάλειας και του εμπορίου.

Έχει υιοθετήσει το φιλόδοξο στόχο για μηδενικές εκπομπές ρύπων άνθρακα έως το 2050 και έχει υποσχεθεί δυναμική στροφή στην πράσινη οικονομία με επενδύσεις ύψους 450 δισ. δολαρίων μεταξύ άλλων στην καθαρή ενέργεια.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα