Μπακογιάννη: Η ΕΕ ως τριτεγγυητής της Συμφωνίας των Πρεσπών αποδεικνύεται μη φερέγγυα

Οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, ήταν ζήτημα που απασχόλησε, μεταξύ άλλων, τοποθετήσεις αρκετών βουλευτών, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας της Βουλής.

«Η ΕΕ ως τριτεγγυητής της Συμφωνίας των Πρεσπών αποδεικνύεται μη φερέγγυα. Αυτό δεν έχει πολλές εξηγήσεις.
Εμείς τώρα βρεθήκαμε να διαχειριστούμε τα δύσκολα του αποτελέσματος μιας Συμφωνίας η οποία είχε δομικές αδυναμίες, έχοντας χάσει το βασικό διπλωματικό όπλο της Ελλάδας, που ήταν το Βουκουρέστι, το οποίο πρακτικώς σημαίνει ότι οι Σκοπιανοί θα μπουν στο ΝΑΤΟ και άρα εμείς, διπλωματικό όπλο άλλο δεν έχουμε στη διάθεσή μας αυτή τη στιγμή, παρά μόνο το διπλωματικό όπλο το οποίο θα έχουμε κατά τη διάρκεια της συζήτησης προς ένταξη και της διαπραγμάτευσης προς ένταξη», είπε η Ντόρα Μπακογιάννη και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα πρέπει να πρωτοστατήσει σε αυτή την ιστορία, διότι αν δεν πρωτοστατήσουμε και δεν συνταχθούμε δυναμικά με όλους αυτούς που θέλουν να ξαναέρθει προς συζήτηση το θέμα πάρα πολύ γρήγορα, θα καταλήξουμε έχοντας μια ωρολογιακή βόμβα στα χέρια μας».

«Επειδή διάφοροι πανηγυρίζουν και ακούω διάφορα, από διάφορα media ότι “ιδού η ευκαιρία μας να ακυρώσουμε τη Συνθήκη των Πρεσπών”. Με πάρα πολύ μεγάλη χαρά θα γύριζα το ρολόι πίσω. Αλλά το ρολόι δεν γυρίζει πίσω.
Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα ξεκινάει από κει που βρίσκεται σήμερα και όχι από εκεί που βρισκόταν όταν παρέδωσε η ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ. Άρα από εδώ που βρίσκεται σήμερα το θέμα, το “ιδού, η διάλυση της Συμφωνίας” σημαίνει ότι τα αποτελέσματα θα είναι τα χειρότερα δυνατά. Και θέλω να το έχω πει αυτό κύριε Πρόεδρε, και να με ακούει ο ελληνικός λαός, διότι ο λαϊκισμός στην εξωτερική πολιτική είναι εύκολη ιστορία, όταν γίνεται όμως κατά τρόπο ανεύθυνο, ενέχει και κινδύνους, δεν είναι μόνο μια λαϊκίστικη προσέγγιση», είπε η Ντόρα Μπακογιάννη.

«Σε καμία άλλη περίπτωση δεν ήταν τόσο έντονη η «αφωνία» της εξωτερικής μας πολιτικής, όσο στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όταν τοποθετήθηκαν για τα Βαλκάνια, χώρες όπως η Δανία και η Ολλανδία, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν πήρε καν τον λόγο», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος και πρόσθεσε: «Προφανώς, δεν καταλογίζουμε την αποτυχία της Ευρώπης στη στάση της Ελλάδας.
Άλλες χώρες ισχυρές, ήταν αυτές που οδήγησαν στο «ναυάγιο» των ευρωπαϊκών προοπτικών των δυτικών Βαλκανίων.
Η χώρα μας, όμως, έπρεπε να είχε παίξει έναν ενεργό ρόλο, γιατί η προϊούσα αποσταθεροποίηση, πρώτα απ’ όλα, εμάς θα βλάψει».

Ο κ. Κατρούγκαλος κάλεσε την κυβέρνηση να ενημερώσει τη Βουλή αν θα υποστηρίξει την πρόταση της Ιταλίας για έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πριν από την άνοιξη, ώστε να επανεξεταστεί το ζήτημα.
«Η σύνδεση της αλλαγής του ονόματος στο εσωτερικό των Σκοπίων, με το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων, δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα ως προς την ονομασία, erga omnes, που θα είναι στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Φραγκίδης και επισήμανε: «Ακόμα και εάν ξεκινήσουν αυτές οι διαδικασίες, χρειάζεται ένα βάθος χρόνου πέντε ετών για να αλλάξουν όλα σε σχέση με το εσωτερικό και την ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας. Δεν είναι δυνατόν να ξεκινούν και να γίνονται διαπραγματεύσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ, για αυτές τις χώρες, χωρίς να διασφαλίζεται και η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Γνωρίζατε ότι ο Πρόεδρος Μακρόν θα βάλει βέτο; Και εάν δεν το γνωρίζατε, είναι δυνατόν για κάτι που γίνεται στα δυτικά Βαλκάνια, όπου η χώρα μας εκ των πραγμάτων -εκ του παρελθόντος, αλλά και από την πρόσφατη πολιτική που ασκήθηκε και από την προηγούμενη κυβέρνηση- να μην είχατε ενημερωθεί;», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Διαβάστε επίσης