Μπακογιάννη: Κόκκινη γραμμή η εθνική μας κυριαρχία – Τι είπε για Πρόεδρο Δημοκρατίας

Για τις προκλήσεις των Τούρκων, το ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδας στη Χάγη, τη στάση εργασίας στο Μετρό που ταλαιπώρησε εκατομμύρια Αθηναίους αλλά και τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας μίλησε η Ντόρα Μπακογιάννη.

«Κόκκινη γραμμή είναι η εθνική μας κυριαρχία, δεν θα δεχθούμε παραβίασή της» τόνισε αρχικά η Ντόρα Μπακογιάννη, εκτιμώντας πως «δεν είναι εύκολο να πουν “όχι” οι Τούρκοι» σε ενδεχόμενη προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ. η πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ είπε πως «οι Τούρκοι μάς έχουν μάθει αυτό που λένε να το κάνουν σε βάθος χρόνου», κάνοντας λογο για «ρητορική διπλωματίας με απειλές και εκφοβισμού».

«Η διπλωματία έχει αποτέλεσμα. Ο διπλωματικός αγώνας και του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών έχει μετρήσιμο αποτέλεσμα, σημείωσε η κυρία Μπακογιάννη και πρόσθεσε:

«Είναι σημαντικό ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει εθνική συναίνεση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής».

«Αυτή τη στιγμή έχουμε ένταση με την Τουρκία. Χρειάζεται μια ειδική σχέση της ΕΕ με την Τουρκία, όπως αυτη που θα καλλιεργηθεί με τη Βρετανία.

Μέσα σε αυτή την ειδική σχέση δεν πρέπει να υπάρχει μόνο ο οικονομικός κυνισμός, αλλά μια συμφωνία-πακέρο που θα εμπεριέχει την ασφάλεια των συνόρων της Ευρώπης και την επίλυση των ζητημάτων. Ταυτόχρονα, πρέπει να βάλει η Ελλάδα με την Τουρκία στο τραπέζι όλα τα επιχειρήματα, γιατί η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα».

Σχετικά με το ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδας στη Χάγη, η βουλευτής της ΝΔ ανέφερε πως «δεν είναι εύκολο να πουν όχι οι Τούρκοι.

Έχουν πάει ήδη μια φορά και καταλαβαίνουν πλέον πως όλη αυτή η ένταση δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να γίνει αύριο, αλλά η πρόκληση-πρόσκληση μπορεί να γίνει και να πούμε στην Τουρκία αφενός ότι δεν θα δεχθούμε παραβίαση της εθνικής μας κυριαρχίας και αφετέρου ότι είμαστε έτοιμοι για ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο».

Σχολιάζοντας τη στάση εργασίας στο μετρό και τα προβλήματα που προκάλεσε, η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε «να γίνονται απεργίες, είναι ιερό δικαίωμα. Αλλά όχι να φτάνουμε στο σημείο 25 εργαζόμενοι να ταλαιπωρούν 3 εκατ. Αθηναίους παραμονές Χιστουγέννων, αυτό καμία κοινωνία δεν το αντέχει. Συνδικαλιστικά ξεφτιλίστηκαν, η κοινωνία στο σύνολό της βρέθηκε απέναντί τους».

Ακόμα, σχολιάζοντας την αξιωματική αντιπολίτευση, η βουλευτής της ΝΔ σχολίασε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε κατάσταση αναζήτησης ταυτότητας. Η χθεσινή υποστήριξη στους συνδικαλιστές του μετρό ήταν πολιτικό λάθος και τους στοίχισε. Προσπαθεί να βάλει στη ΝΔ την ταυτότητα του δεξιού, αυταρχικού κράτους».

Τέλος, σχετικά με τα σενάρια για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τόνισε πως «δεν θα ήθελα να δω έναν πρόεδρο που ως πρόσωπο θα προκαλέσει περαιτέρω εντάσεις. Δεν θα ήθελα έναν ΠτΔ που θα χρειαστεί εντατικά μαθήματα για να μάθει τι θα πει υφαλοκρηπίδα».

Διαβάστε επίσης