Μπασάκσεχιρ: Η πιο ελκυστική… 29χρονη της ποδοσφαιρικής Τουρκίας…

…που έχει στήριγμα τον ποδοσφαιρόφιλο Πρόεδρο Ερντογάν –Πώς ανακατεύτηκε με την ηγεσία του συλλόγου

Τη μάθαμε ως πιθανή αντίπαλο του Ολυμπιακού στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League. Σιγουρευτήκαμε προ ημερών ότι θα τη συναντήσουν οι Πειραιώτες στον δρόμο τους όταν καταγράφηκε η εντυπωσιακή βραδιά και πρόκριση σε βάρος της Πλζεν.

Την παρακολουθήσαμε και στη δυνατή πρόβα εναντίον της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ και τώρα ανυπομονούμε να δούμε πόσο τελικά αυτή η άγνωστή μέχρι πριν από λίγα χρόνια Μπασάκσεχιρ μπορεί να δυσκολέψει τους Πειραιώτες στον δρόμο για τη διεκδίκηση της πρόκρισης στους ομίλους.

Από την πρώτη στιγμή της επιβλητικής πρόκρισης επί της Πλζεν άρχισαν οι συζητήσεις και οι αναλύσεις για την πιο ελκυστική… 29χρονη της Τουρκίας. Διότι τόσο μικρή είναι στην ηλικία η ομάδα, που δημιουργήθηκε μόλις το 1990.

Πλέον όμως, έγινε πιο ώριμη και δυναμική, κοντράρει στα ίσια τις παραδοσιακά μεγάλες ομάδες της Πόλης κι έμαθε να παλεύει για τίτλους.

Τα μέσα ενημέρωσης παρουσίασαν επαρκώς την Μπασάκσεχιρ, έδωσαν το στίγμα για τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά της, το ρόστερ της, τους σπουδαιότερους παίκτες της, εμείς είπαμε να σταθούμε κυρίως σε μια ιστορία από τη στενότατη (δεν είναι κρυφό) σχέση της με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Να σημειωθεί αρχικά ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έπαιζε μπάλα στα νιάτα του. Έπαιζε κανονικά δηλαδή, συστηματικά κι ας μην είχε ιδιαίτερο ταλέντο. Μάλιστα, έφτασε να γίνει ημι-επαγγελματίας στην Κασίμπασα. Η θέση του ήταν αυτή του σέντερ φορ.

Ο πατέρας του δεν ήταν θετικός με τη συγκεκριμένη ενασχόληση. Όχι ότι είχε από τότε άλλα όνειρα για τον γιόκα του και φανταζόταν ότι κάποτε θα γινόταν και δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης και πρωθυπουργός και Πρόεδρος της χώρας, αλλά προτιμούσε λιγότερο λαϊκές ψυχαγωγίες.

Πράγματι, στην εφηβική κατηγορία ο Ταγίπ σταμάτησε το ποδόσφαιρο, από μόνος του όμως, όχι επειδή το ήθελε ο πατέρας του.

Και πάμε στο πώς συνδέεται ο Ερντογάν με την ομάδα. Η Μπασάκσεχιρ πήρε το όνομά της από γειτονιά της Κωνσταντινούπολης, που είναι στην ευρωπαϊκή πλευρά. Τα αφεντικά της είναι και χορηγοί του AKP. Πρόκειται για το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), που ίδρυσε ο Ερντογάν.

Μπορεί να χαρακτηριστεί και ομάδα της κυβέρνησης, δηλαδή, και γι’ αυτό κάποιοι παρουσιάζουν και σαν ιδιοκτήτη τον Ερντογάν. Γλαφυρά όμως, έχει παρουσιαστεί κι από πολιτικούς αντιπάλους η σχέση του με την Μπασάκσεχιρ (όχι από Μέσα Ενημέρωσης, γιατί τότε ποιος ξέρει πόσο σκληρές τιμωρίες θα τα περίμεναν…).

Για να τον πικάρουν έχουν γράψει σε ήττες της ομάδας ότι δεν έχει χάσει η Μπασάκ αλλά ο ίδιος, και τα… like πέφτουν βροχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ότι είναι θερμός υποστηρικτής του συλλόγου δεν συζητείται. Το σύγχρονο γήπεδο «Φατίχ Τερίμ», που βρίσκεται έξω από την Κωνσταντινούπολη (έχει χωρητικότητα 17.156 θέσεων), εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο του 2014 από τον ίδιο τον Ερντογάν.

Μάλιστα οργανώθηκε και αγώνας βετεράνων εκείνη τη μέρα, ο Πρόεδρος έβαλε φανέλα, σορτσάκι και παπούτσια της Μπασάκσεχιρ, έπαιξε μπάλα και… σκόραρε και τρία γκολ.

Είχε και προτίμηση στο νούμερο της φανέλας. Φορούσε εκείνη με το 12 στην πλάτη και το θεωρούσε συμβολικό επειδή στη συνέχεια έγινε ο 12ος  Πρόεδρος στη γειτονική χώρα…

Ούτε αυτές όμως ήταν οι μοναδικές του πολιτικές κινήσεις μέσα από την ομάδα ούτε είναι απλά θερμός υποστηρικτής της. Στην Τουρκία υποστηρίζουν πολλοί ότι ουσιαστικά εκείνος έχει πετύχει την αύξηση στη δυναμική της Μπασάκ από το 2014 έως σήμερα.

Και είχε και πολιτικά κίνητρα, διότι προηγήθηκαν τα γεγονότα στην πλατεία Ταξίμ, το καλοκαίρι του 2013. Τότε που ανακατεύτηκε και κόσμος του ποδοσφαίρου και οι οπαδοί της Μπεσίκτας ένωσαν τις φωνές τους με εκείνους της Γαλατασαράι και της Φενέρ  κραυγάζοντας «Ταγίπ, παραιτήσου» και «Χέρι με χέρι κατά του φασισμού».

Θα θυμάστε ότι για να δικαιολογήσει εκείνη την τραγωδία ο πρωθυπουργός είχε κάνει λόγο για «συνωμοσία κατά της Τουρκίας», αλλά στο θέμα μας είναι γεγονός ότι στις κατηγορίες που ακολούθησαν την πλήρωσαν και οπαδοί ομάδων.

Αυτοί της Μπεσίκτας κατηγορήθηκαν με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο κι αντιμετώπισαν ακόμα και ποινές που έφταναν έως την ισόβια κάθειρξη, ενώ σε εκείνους τής, κατά τα άλλα συμπαθούς και στον ίδιο, Γαλατά, δεν συγχώρεσε ποτέ τη συμμετοχή στα γεγονότα του 2013.

Για την κόντρα με τους «μεγάλους» της Κωνσταντινούπολης λοιπόν, και για ισχυρότερο λαϊκό έρεισμα, ασχολήθηκε πιο ζεστά με την Μπασάκσεχιρ.

Κι ενώ η τελευταία ήταν αδιάφορη έως το 2014 δίχως οπαδικό υπόβαθρο, δίχως οικονομικούς πόρους και δίχως ιδιαίτερες αγωνιστικές δυνατότητες, ξαφνικά η τύχη της άλλαξε.

Την «υιοθέτησε» ο «Σουλτάνος» κι απέκτησε άλλη προοπτική. Αρχικά μετονομάστηκε σε  Μπασακσεχίρ Medipol και «γέμισε» με χρήματα, τα οποία όπως φημολογείται δόθηκαν από επιχειρηματίες-φίλους του Προέδρου.

Έπειτα ανέβηκε γρήγορα τις κατηγορίες του τουρκικού ποδοσφαίρου. Αργότερα το κράτος τής έκανε δώρο ένα υπερσύγχρονο γήπεδο.

Είναι μία ομάδα, που έχει… δόντι τον ίδιο τον Ερντογά και πλέον πανίσχυρη, ανερχόμενη, με βαθύ πορτοφόλι και εξαιρετικές διεθνείς σχέσεις…

Σύμφωνα με τους «Times», αποτελεί τη «φιλοκυβερνητική» ομάδα της χώρας, αλλά αυτό το αρνείται ο πρόεδρός της, Γκοκσέλ Γκουμουσντάγκ.

Με σημαντική μεταγραφική ενίσχυση

Χρειάζεται και μία μικρή αναφορά στο ρόστερ της Μπασάκσεχιρ. Κορυφαίος παίκτης και πρώτος σκόρερ της είναι ο Βόσνιος Έντιν Βίσκα.

Στο δυναμικό ξεχωρίζουν ακόμα τα ονόματα του Αρντά Τουράν που είχε περάσει από Ατλέτικο Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα, του Βραζιλιάνου Ρομπίνιο, του Ολλανδού εξτρέμ Ελιέρο Ελία, του Βραζιλιάνου επιτελικού χαφ Μάρσιο Μοσορό, του Ντεμπά Μπα, ενώ στην ομάδα είναι και ο πολύ γνωστός από τη θητεία του στα ελληνικά γήπεδα Στέφανο Ναπολεόνι.

Στη μεταγραφική περίοδο κάνει σημαντικές κινήσεις. Έχουν αποκτηθεί ο 24χρονος Τούρκος μέσος Φουρκάν Σογιάλπ, ο 27χρονος επίσης Τούρκος επιθετικός Μουχαμέτ Ντεμίρ, ο 27χρονος Νορβηγός στράικερ Φρέντρικ Γκούλμπραντσεν, ο 28χρονος Αυστραλός αριστερός μπακ Αζίζ Μπέχιτς, ο 24χρονος Γάλλος επιθετικός Ενζό Κριβελί και ο 22χρονος Νιγηριανός αμυντικός μέσος Αζουμπουίκε Οκετσούκουα.

Από την άλλη έχασε ορισμένους κομβικούς ποδοσφαιριστές της. Από τον Ιανουάριο τον Μανουέλ Ντα Κόστα (πρώην του Ολυμπιακού), που δεν αναπληρώθηκε ποτέ. Με το τέλος της σεζόν αποχαιρέτησαν οι Αντεμπαγιόρ (επιθετικός), Κουντριάσοφ (αριστερός μπακ), Σερντάρ Τάσι (στόπερ), Μπελόζογλου (μέσος) και Μπάγιτς (επιθετικός, 2ος σκόρερ).

Προπονητής της ομάδας από τον Ιούνιο είναι ο 45χρονος Τούρκος Οκάν Μπουρούκ, που έχει δουλέψει σε πολλές ομάδες, αλλά μόνο στη χώρα του.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα