«Μπετονάρει» τις δυνάμεις του

Η ρουκέτα Ανδρουλάκη περί δικής του αξιολόγησης εάν το ΠΑΣΟΚ δεν επιτύχει τους στόχους του στις εκλογές

«Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν». Αυτή την λαϊκή παροιμία που είναι ωδή στην προνοητικότητα και στον καλό σχεδιασμό του μέλλοντος φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να ακολουθήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 έκανε αίσθηση με τα όσα είπε για την επαύριον των εκλογών και εάν το ΠΑΣΟΚ δεν πιάσει τους στόχους του: «Αν δω ότι δεν τα έχω καταφέρει, προφανέστατα θα θέσω τον εαυτό μου σε οποιαδήποτε αξιολόγηση. Όπως αξιολογούμαι κι εγώ, αξιολογούνται και όλα τα στελέχη του κόμματός μας. Γιατί είμαστε ένα βαθιά δημοκρατικό κόμμα, ένα κόμμα το οποίο δεν κρύβεται πίσω από συμφέροντα».

Η δήλωσή του ερμηνεύθηκε ως προάγγελος εσωκομματικών διεργασιών και εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ, εάν δεν καταφέρει να πάρει στις εκλογές ένα ποσοστό υψηλότερο από αυτό των προηγούμενων εκλογών, ένα «ισχυρό διψήφιο ποσοστό», όπως το προσδιόρισε ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης. Ωστόσο, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε συνεργάτες του έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν άνοιξε κανένα εσωκομματικό θέμα, δεν έκανε αναφορά ότι θέτει τον εαυτό του στη διάθεση των κομματικών οργάνων και ότι η δήλωσή του είχε τη γενικότερη έννοια ότι όλοι αξιολογούνται.

Εξάλλου εσωκομματικά ο Νίκος Ανδρουλάκης ελέγχει το παιχνίδι, καθώς το 65-70% νομαρχιακών και τοπικών επιτροπών ανήκουν στη σφαίρα επιρροής του. Οπότε εάν την επαύριον των εκλογών υπάρξει κάποιος να τον αμφισβητήσει θα περάσει από την βάσανο της βάσης. Όμως ρίχνοντας αυτό το πυροτέχνημα (ίσως ελέω και Πάσχα) ο κ. Ανδρουλάκης προφανώς θέλει να προλάβει τους αμφισβητίες του πετώντας το γάντι. Όμως ο Γιώργος Παπανδρέου προς ώρας είναι πειθαρχημένος στην κομματική γραμμή, ενώ και ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει συνταχθεί-όπως δήλωσε ο ίδιος- στην μάχη για καλύτερο αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει θέσει όριο το 12%, όμως κάποιοι άλλοι από την εποχή των εσωκομματικών εκλογών μιλούσαν για ισχυρό διψήφιο ποσοστό που θα διπλασίαζε το ποσοστό που έλαβε το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Ιουλίου του 2019. Δηλαδή το 8,1% να γίνει 16%.Πάντως όπως και να έχει η επόμενη ημέρα των εκλογών δεν θα είναι εύκολη για την ηγεσία του Κινήματος, ειδικά εάν το τελικό ποσοστό είναι μονοψήφιο.

Η καμπάνια

Στο μεταξύ μετά το πρώτο διαφημιστικό σποτ που απευθυνόταν στους νέους με το σύνθημα «κάνε το θυμό σου αλλαγή», ετοιμάζεται το δεύτερο διαφημιστικό σποτ που το ΠΑΣΟΚ θα δίνει απάντηση στο ερώτημα ποιον θέλει για πρωθυπουργό ο Ανδρουλάκης. Το ερώτημα που ακούγεται κατά κόρον είναι «ποιον έχει στο μυαλό του ο Νίκος Ανδρουλάκης;», μετά τη δήλωση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ ότι δεν θέλει για πρωθυπουργό σε κυβέρνηση συνεργασίας ούτε τον Μητσοτάκη, ούτε τον Τσίπρα.

Με επίκεντρο αυτό το ερώτημα λοιπόν, στα νέα διαδικτυακά σποτ θα δίνεται η απάντηση για το ποιους πραγματικά έχει στο μυαλό του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Όχι ποιον ή ποιους σκέφτεται για πιθανούς υποψήφιους πρωθυπουργούς, αλλά πρόσωπα της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν προβλήματα και ζητούν απαντήσεις και λύσεις από τις πολιτικές δυνάμεις. «Εμείς επιθυμούμε αυτό το ερώτημα που τίθεται από παντού, από πολιτικούς φίλους και αντιπάλους, από μέσα ενημέρωσης, από πολίτες, να το αξιοποιήσουμε επικοινωνιακά και ταυτόχρονα να δείξουμε ότι η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να δοθούν πειστικές απαντήσεις στα αγωνιώδη ερωτήματα των πολιτών, και αυτό κυριαρχεί στο μυαλό του προέδρου», αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος του επιτελείου της Χαριλάου Τρικούπη.

Και αυτό το δεύτερο στάδιο της προεκλογικής διαδικτυακής εκστρατείας του ΠΑΣΟΚ είναι εστιασμένο στους νέους, καθώς στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη, με βάση και τα δημοσκοπικά αποτελέσματα, εκτιμούν ότι αυτή τη στιγμή εμφανίζονται περισσότερο διατεθειμένοι να φθάσουν στις κάλπες και να ψηφίσουν οι νεότερης ηλικίας ψηφοφόροι.

Μοντέλο «ελεγκτικού μηχανισμού»

Το βασικό επιχείρημα του Νίκου Ανδρουλάκη προς τους αμφιταλαντευόμενους ψηφοφόρους είναι πως, εφόσον το ΠΑΣΟΚ μπει σε ένα κυβερνητικό σχήμα, μπορεί να λειτουργήσει ως θεσμικός «ελεγκτικός μηχανισμός», μειώνοντας τις εστίες διαφθοράς και ασυδοσίας , στη λογική πως σε μια κυβέρνηση συνεργασίας ένας μικρότερος εταίρος που δεν λειτουργεί ως συμπλήρωμα, μπορεί εύκολα να αναλάβει αυτόν τον ρόλο.

Αυτό το μοντέλο συγκυβέρνησης δεν είναι γνώριμο στην Ελλάδα, όμως παράλληλα δίνει προεκλογική ώθηση και στην υφιστάμενη βάση του ΠΑΣΟΚ, που φέρει ακόμα νωπά τα τραύματα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις συνεργασίας όπου συμμετείχε το κόμμα και συσπειρώνεται, ανεξαρτήτως της οπτικής που υπάρχει ως προς την κατεύθυνση των συνεργασιών, γύρω από την αυτονομία της παράταξης. Αυτό το μοντέλο συνεργασιών υπάρχει στην ατζέντα Ανδρουλάκη από τη στιγμή της εκλογής του στην ηγεσία του κόμματος, καθώς και στην εισήγηση που έκανε στο τελευταίο συνέδριο, ενώ αν κάποιο από τα σημεία μιας ενδεχόμενης συμφωνίας χρήζει περαιτέρω συζήτησης ή διευκρίνισης, είναι πιθανό να υπάρξει και σύγκληση οργάνων εντός του χρονικού ορίου των διερευνητικών εντολών.

Οι προγραμματικές προτεραιότητες

Έχει σημασία, για τις κινήσεις του ΠΑΣΟΚ, ποιο κόμμα θα είναι πρώτο; Η Χαριλάου Τρικούπη ρίχνει το βάρος της στις προγραμματικές προτεραιότητες, αφήνοντας ανοιχτό περιθώριο να συγκυβερνήσει τόσο με τη Ν.Δ. όσο και με τον ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον προκύψουν οι συνθήκες και επιτευχθεί η συμφωνία. Το βάρος, τόσο στη μία όσο και στην άλλη περίπτωση, πέφτει στις προγραμματικές συγκλίσεις, και στη «λίστα των δέκα» που θα παρουσιάζει το επόμενο διάστημα, τμηματικά, το ΠΑΣΟΚ. Κάποιες από αυτές αφορούν την αναδιανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης (π.χ. με επιδοτήσεις για τη δημιουργία δικτύων ενέργειας, τις επενδύσεις σε δίκτυα μεταφοράς, τη δημόσια υγεία σε ποσοστό 8-9%, στην κοινωνική κατοικία, αλλά και με δάνεια, για προώθηση συνεργειών μικρομεσαίων επιχειρήσεων), αλλά και τους θεσμούς: ο Ανδρουλάκης επιμένει πως όλοι οι δημόσιοι οργανισμοί θα πρέπει να στελεχωθούν με διαφανή διαγωνισμό και θητεία που θα υπερβαίνει τον εκλογικό κύκλο, καθώς επίσης και στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των υποκλοπών χωρίς «καταχρηστική» επίκληση του απορρήτου. Πάνω σε τέτοιου είδους σημεία θα συζητήσει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, προτού φτάσει στα πρόσωπα που θα απαρτίζουν την κυβέρνηση.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα