Μπήκε σε… τάξη ο Παναθηναϊκός και πατάει στα πόδια του

O Παναθηναϊκός είναι τεράστιο μέγεθος. Δεν ήλθαν όμως να τον πάρουν τίποτα… Σαουδάραβες. Όπως δεν χτύπησαν την πόρτα μεγάλα funds σε καμία ελληνική ομάδα. Ο Γιάννης Αλαφούζος αγωνιστικά δεν έχει επιτυχίες και δεν βοήθησε το «τριφύλλι» όσο έπρεπε. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να του πιστωθεί είναι πως συμμάζεψε οικονομικά τον Παναθηναϊκό, ο οποίος είχε ένα τεράστιο χρέος που δύσκολα θα μπορούσε να το διαχειριστεί κάποιος.

Από το καλοκαίρι του 2018, ο ισχυρός άνδρας του Παναθηναϊκού οδήγησε στη δραστική απομείωση του εταιρικού χρέους τής ΠΑΕ που είχε «απογειωθεί» στα 57,4 εκατ. ευρώ στο φινάλε της χρήσης της περιόδου 2016/17.

Από την αδυναμία αδειοδότησης τον Μάιο του 2018, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να «μαζέψει» τα οικονομικά του  μέχρι το τέλος της χρήσης της περιόδου 2019/20, «έσβησε» όλες τις δανειακές υποχρεώσεις κι επανέφερε την πλήρη κανονικότητα στις πληρωμές εντός της ομάδας, αποπληρώνοντας με σταθερό ρυθμό τους συμφωνημένους διακανονισμούς με όλους τους πιστωτές του.

Οι 12 διαδοχικές αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου απ’ τον Ιούλιο του 2018 μέχρι και την 15η Σεπτεμβρίου, πιστοποίησαν στα ταμεία της «πράσινης» ΠΑΕ ένα ποσό λίγο κάτω απ’ τα 50 εκατ. ευρώ (49,6 εκατ. ευρώ), τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως επί το πλείστον για τη μείωση του χρέους της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Όσο και αν ακούγεται άχαρο και δεν ενδιαφέρει αυτούς που θέλουν μεταγραφές και να μεγαλουργήσει η ομάδα τους στον αγωνιστικό χώρο, ο Παναθηναϊκός δεν παύει να είναι Ανώνυμη Εταιρεία. Μετά από περίπου 40 μήνες, κατάφερε να «καθαρίσει» σε μεγάλο βαθμό με το χρέος του, το οποίο έχει πέσει κάτω από τα 6 εκατ. ευρώ, όντας απόλυτα διαχειρίσιμο, καθώς έχουν «σβήσει» όλες οι μεγάλες οφειλές προς πιστωτές τύπου Στραματσόνι, Έκι Γκονζάλες, Ρινάλντι. Οι οφειλές προς τους λιγοστούς πιστωτές που έχουν απομείνει είναι πια μικρότερες του 1 εκατομμυρίου ευρώ κι αναμένεται να «σβήσουν»  ολοκληρωτικά μέσα στους επόμενους μήνες.

Τα περίπου 5 εκατ. ευρώ, του υπολειπόμενου «πράσινου» χρέους, αφορούν τις οφειλές προς την εφορία, οι οποίες είναι αντίστοιχα διακανονισμένες σε δόσεις και δεν επιβαρύνουν την οικονομική καθημερινότητα της ΠΑΕ.

Σε αυτά τα νέα δεδομένα ο Παναθηναϊκός μπορεί να πατήσει, να σταθεί στα πόδια του, να βγει και πάλι στην Ευρώπη και ν’ αυξήσει τα έσοδά του κάνοντας σημαντικότερες μεταγραφές. Μόνο που χρεώνεται 10 περίπου χρόνια χωρίς τίτλο, παρά το γεγονός ότι ο Αλαφούζος έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη. Όμως για τον φίλαθλο ή οπαδό που θέλει τίτλους, αυτό δεν μετράει.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα