Αν έχεις τέτοιους συμμάχους, τι να τους κάνεις τους εχθρούς;

Η ανεκδιήγητη τοποθέτηση του Αμερικανού ΥΠ.ΕΞ., Άντονι Μπλίνκεν, ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να εξοπλίσει το ταχύτερο δυνατό την Τουρκία προκειμένου να μην τη ρίξει στην «αγκαλιά» της Ρωσίας

Η απόλυτη επιβεβαίωση της ρητορικής δεικτικής αναρώτησης ότι «αν έχεις τέτοιους φίλους-συμμάχους, τι να τους κάνεις τους εχθρούς;» αποτελεί η προκλητικά φιλοτουρκική τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, που ζητά τον γρήγορο εξοπλισμό των γειτόνων με αμερικανικά όπλα!!!

Η τοποθέτηση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έγινε κατά τη διάρκεια της συνόδου προϋπολογισμού της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, με τον ΥΠΕΞ της αστερόεσσας να επιχειρηματολογεί ότι αν δεν επιταχυνθούν οι πωλήσεις όπλων σε Τουρκία και Ινδία, τότε το κενό που αφήνουν οι ΗΠΑ στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας με τους συμμάχους τους «καλύπτεται από τη Ρωσία».

Επισημαίνοντας, επίσης, ότι το κενό που αφήνουν οι ΗΠΑ στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας με τους συμμάχους τους «καλύπτεται από τη Ρωσία», ο κ. Μπλίνκεν πρόσθεσε πως είναι έτοιμοι να συνεργαστούν πιο στενά με το Κογκρέσο για να επιταχύνουν τις διαδικασίες πώλησης όπλων σε αυτές τις χώρες. Σύμφωνα πάντα με τον εκλεκτό του Τζο Μπάιντεν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η αμερικανική εκτελεστική εξουσία αλλά και το Κογκρέσο πρέπει να δουλέψουν περισσότερο καθώς όπως εξήγησε η «περιττή γραφειοκρατία» παρεμποδίζει τις «ξένες στρατιωτικές μας πωλήσεις».

Είναι περιττό να τονιστεί ότι στο άκουσμα των δηλώσεων Μπλίνκεν τα «γεράκια» της Άγκυρας έστησαν τρικούβερτο γλέντι. Κι όχι άδικα καθώς ο Αμερικανός ΥΠ.ΕΞ. φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο να ικανοποιηθεί το τουρκικό αίτημα αγοράς περίπου 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 αλλά και 80 κιτ μέσω των οποίων θα εκσυγχρονιστεί ο υφιστάμενος πολεμικός πτητικός  στόλος της ημισελήνου.

Αυτό που δεν σκέφτεται –ή δεν ενδιαφέρει– τη φίλη και σύμμαχο Ουάσιγκτον είναι ότι εδώ και ημέρες τα τουρκικά μαχητικά «τρυπούν» προκλητικά τον ελληνικό εναέριο χώρο καταπατώντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και καλής γειτονίας, φλερτάροντας με το θερμό επεισόδιο.

Αυτή ακριβώς η πειρατική πρακτική είναι που κάνει διπλά επικίνδυνες τις τοποθετήσεις Μπλίνκεν, δεδομένου ότι την ώρα της έκρηξης του ρωσικού αναθεωρητισμού στην Ουκρανία, ο Αμερικανός ΥΠ.ΕΞ. επιβραβεύει τον νεο-οθωμανικό αναθεωρητισμό της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Κι αναρωτιέται εύλογα η ελληνική γνώμη ποιον είναι τελικά ο ρόλος που επιφυλάσσουν οι φίλοι και σύμμαχοι για τη χώρα μας: Τον ρόλο του καλού παιδιού που του προσφέρουν τσάι και συμπάθεια, όπως έκανε για τα μάτια του κόσμου ο Ερντογάν στον Μητσοτάκη προ εβδομάδων στην Κωνσταντινούπολη;

Ή μήπως ο ρόλος του καλού και υπάκουου… πελατάκου που ακριβοπληρώνει από το υστέρημά του αεροπλάνα, παπόρια (και Ρεβυθούσες) για να είναι υπερασπιστεί την εθνική ακεραιότητά του, η οποία κινδυνεύει από έναν πολεμοχαρή σύμμαχο που ω του θάυματος εξοπλίζεται από τον ίδιο… σύμμαχο «πωλητή»;

Ο ευρών αμειφθήσεται… (…το παράσημο της ανοιχτής παλάμης).

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα