Μπλόκο δια της πλαγίας οδού

“Ψηφίζω, ή δεν ψηφίζω”. Σε αυτό το Σεξπηρικό δίλημμα καλείται να δώσει απάντηση το Κίνημα Αλλαγής μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή όπου θα ψηφισθεί η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για την κατάτμηση της Β’ Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής.

Η κυβέρνηση επιθυμεί η κατάτμηση της Β’ Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής να ψηφιστεί με 200 ψήφους, ώστε να ισχύσει άμεσα στις επόμενες εθνικές εκλογές. Εάν δεν ψηφιστεί από 200 βουλευτές η εν λόγω τροπολογία, τότε η κατάτμηση των δύο περιφερειών θα ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει προτείνει αρκετές φορές το σπάσιμο των περιφερειών, όμως τώρα τα πράγματα περιπλέκονται. Κι αυτό διότι όπως η Ν.Δ. έτσι και το ΚΙΝΑΛ ζητά να μπορέσουν να ψηφίσουν και οι Έλληνες του εξωτερικού. Κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ το βάζει στις καλένδες μέσω των Επιτροπών που θα το μελετήσουν, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

Μέχρι στιγμής η Ν.Δ. τονίζει πως θέλει την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών (κάτι που είχε προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το 2004), αλλά θέτει ως όρο για να ψηφίσει την τροπολογία να ισχύσει άμεσα και η ψήφων των Ελλήνων μεταναστών στους κατά τόπους προξενικές αρχές (όπως γίνεται στις ευρωεκλογές).

Το ΚΙΝΑΛ συμφωνεί και με τους δύο. Και με την κατάτμηση της Β’ Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και με την ψήφο των μεταναστών. Κι εδώ εισέρχεται το σεξπηρικό δίλημμα. Εάν αποφασίσει να υπερψηφίσει την τροπολογία, τότε θα κατηγορηθεί από τη Ν.Δ. πως άπλωσε χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση. Κι αυτό διότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα εάν και το ΚΚΕ ψηφίσει υπέρ της τροπολογίας, τότε δεν αρκούν οι ψήφοι της Ν.Δ. και της Ένωσης Κεντρώων για να μπλοκάρει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Εάν από την άλλη απορρίψει την τροπολογία θα αντιμετωπίσει τις κυβερνητικές κατηγορίες πως συμπλέει με τη Ν.Δ. Κάτι που δεν θέλει, καθώς ο σχεδιασμός της Φώφης Γεννηματά είναι να πείσει τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ να επαναπατριστούν. Όμως μια σύμπλευση με τη Ν.Δ. δεν βοηθά τον επαναπατρισμό.

Η λύση στον Γόρδιο Δεσμό θα είναι να ψηφίσει και η Ν.Δ. την κατάτμηση των περιφερειών, οπότε τα σεξπηρικά διλήμματα σταματούν εκεί. Εάν όμως η Ν.Δ. αποφασίσει να μην ψηφίσει, τότε στο ΚΙΝΑΛ σκέφτονται την χαλαρή ψήφο. Δηλαδή η επίσημη γραμμή να είναι ότι είναι υπέρ της κατάτμησης των περιφερειών, αλλά κάποιοι βουλευτές να διαφοροποιηθούν χωρίς συνέπειες. Έτσι με δεδομένο τους 75 ψήφους της Ν.Δ., τους έξι της Ένωσης Κεντρώων, αλλά και τους 15 του ΚΚΕ, ίσως και κάποιους από τους ανεξάρτητους θα δώσει το δικαίωμα σε όλους όσοι από το ΚΙΝΑΛ είναι εναντίον να ψηφίζουν όλα τα κυβερνητικά νομοσχέδια.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα