Μπλόκο σε φωτογραφικό διαγωνισμό της Δούρου

Ηχηρότατο ράπισμα για την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου από την Ανεξάρτητη Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών, η οποία με απόφαση της στις 12 Δεκεμβρίου ακυρώνει ως παράνομο τον όρο που είχε θέσει η Περιφέρεια Αττικής περί της ύπαρξης αναγκαιότητας της σχετικής απαίτησης περί υποχρέωσης το ασφαλτικό σκυρόδεμα να βρίσκεται σε απόσταση έως 40 χλμ σε ευθεία γραμμή από την Αθήνα (πλ. Συντάγματος).

Πρόκειται για διαγωνισμό της Περιφέρειας Αττικής, ύψους 88 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση του οδικού δικτύου της Περιφέρειας Αττικής που περιελάμβανε τον εξόφθαλμο φωτογραφικό όρο “το συγκρότημα παραγωγής ασφαλτοσκυροδέματος δεν πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 40 χλμ σε ευθεία γραμμή από την Αθήνα (πλ. Συντάγματος)».

Ποτέ στην Περιφέρεια Αττικής, αλλά και ούτε σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, δεν υπήρχε τέτοιος κραυγαλέα φωτογραφικός όρος αδιαφάνειας και διαπλοκής. Πολύ απλά, διότι ποτέ δεν έχει ισχυριστεί κανένας, ότι η προμήθεια ασφαλτοσκυροδέματος από μεγαλύτερες αποστάσεις ακόμη κι 100 χλμ δεν ικανοποιούσαν τις απαραίτητες τεχνικές προδιαγραφές.

Τον φωτογραφικό όρο στον διαγωνισμό κατήγγειλε ο Γιάννης Σγουρός με όλη την αναγκαία τεκμηρίωση, ζητώντας την απόσυρση της διακήρυξης. Ο Σύνδεσμος Ανώνυμων Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) ζήτησε από το ΤΕΕ την παραπομπή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο όσων μηχανικών είχαν εισηγηθεί τη διάταξη αυτή.

Εν συνεχεία ο Γιάννης Μανιάτης κατέθεσε ερωτήσεις στην Βουλή στις 7 Νοεμβρίου και στις 26 του ίδιου μήνα προς του υπουργούς Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη και Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση. Και όπως τονίζει σε δηλώσεις του ο κ. Μανιάτης: “Οι απαντήσεις ήταν … αποστομωτικές. Ο μεν Χρ. Σπίρτζης νίπτει τας χείρας του, λέγοντας ότι «το θιγόμενο θέμα δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του υπουργείου μας» (ως να μην αφορά τον υπουργό δημοσίων έργων η καταγγελία ότι μια δημόσια αρχή καταστρατηγεί τη βασική αρχή διαφάνειας σε διαγωνισμούς ύψους 88.000.000€). Ο δε Α. Χαρίτσης στέλνει τη μπάλα στην εξέδρα, αναφέροντας ότι «έχει ζητήσει στοιχεία από την Περιφέρεια Αττικής». Από τις 7 Νοεμβρίου μέχρι σήμερα, προφανώς ο κ. Α. Χαρίτσης με …ιώβεια υπομονή, ακόμη περιμένει τα στοιχεία, αφού καμία απάντηση δεν έχουμε πάρει στη Βουλή.

Μετά τα παραπάνω, μετά την εκκωφαντική σιωπή των Α. Δούρου – Χρ. Σπίρτζη – Α. Χαρίτση στις καταγγελίες μας στη Βουλή, το πολιτικό ερώτημα που τίθεται είναι: Πρόκειται για κραυγαλέα περίπτωση ανικανότητας και αδιαφορίας στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, ή πρόκειται για περίπτωση διαπλοκής προκειμένου να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα; Αναμένουμε τις απαντήσεις και των τριών”

 

Διαβάστε επίσης