«Μπλόκο» στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων μετά την συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν

Πως το "δεξί χέρι" του Αμερικανού προέδρου σταμάτησε το επίμαχο ψήφισμα

«Μπλόκο» στο ψήφισμα που αφορά την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας έβαλε λίγο μετά τη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν το «δεξί χέρι» του Τραμπ, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής στη Νότια Καρολίνα Λίντσεϊ Γκρέιαμ, ο οποίος ήταν ένας από τους πέντε Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές παρόντες στη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Τούρκο ομόλογό του.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο FOX News , ο Γκρέιαμ δήλωσε ότι «οι γερουσιαστές δεν πρέπει να προσπαθoύν να ξαναγράψουν την ιστορία» ενώ ο ίδιος τουίταρε ότι «η συνάντηση σήμερα στον Λευκό Οίκο ήταν ειλικρινής, και ελπίζω να αποδειχθεί παραγωγική».

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα, με συντριπτική πλειοψηφία – 405 ψήφοι υπέρ, 11 κατά -μη δεσμευτικό ψήφισμα με το οποίο χαρακτηρίζεται γενοκτονία η μαζική σφαγή των Αρμενίων από τους Οθωμανούς πριν από έναν αιώνα. Η Άγκυρα απορρίπτει πάγια τον όρο γενοκτονία.

Ερντογάν: “Η Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την αμερικανική Βουλή επισκίασαν τις σχέσεις μας”

Στις χθεσινές κοινές δηλώσεις του με τον Τραμπ, ο πρόεδρος της Τουρκίας εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για το ψήφισμα που ενέκρινε τον περασμένο μήνα η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για την Αρμενία, υπογραμμίζοντας ότι ρίχνει βαριά «σκιά» στη σχέση των δύο χωρών.

«Είπα στον κ. πρόεδρο ότι οι αποφάσεις που πήρε η Βουλή των Αντιπροσώπων την 29η Οκτωβρίου υπηρετούσαν αυτόν τον σκοπό, προσέβαλαν τον λαό μας κι επισκίασαν τις σχέσεις μας», επέμεινε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου.

Ο Ερντογάν ανέφερε πως το ζήτημα των σφαγών των Αρμενίων «πριν από κάπου 104 χρόνια, υπό συνθήκες πολέμου, πρέπει να συζητείται από ιστορικούς, όχι πολιτικούς» και πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι διατεθειμένη να ανοίξει τα κρατικά αρχεία της σε όποιον εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Αργότερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας επανήλθε στο ζήτημα σε δηλώσεις του σε ΜΜΕ, κάνοντας λόγο περί «επονείδιστης απόφασης» από μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων κι εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η Γερουσία δεν θα διαπράξει «το ίδιο λάθος».

Με βάση τους κανονισμούς της Γερουσίας, ένας μόνο γερουσιαστής (από τους 100 συνολικά) μπορεί να ζητήσει να περάσει ένα νομοσχέδιο ή ψήφισμα από το σώμα, αλλά και ένας μόνο γερουσιαστής μπορεί να μπλοκάρει ένα ψήφισμα.

Ο δημοκρατικός Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ στην εισήγησή του ζήτησε τη συναίνεση των Ρεπουμπλικανών συναδέλφων του για να περάσει oμόφωνα το ψήφισμα, σημειώνοντας ότι η εξωτερική πολιτική πρέπει να αντανακλά «μια έντιμη εξιστόριση των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονιών». «Δεν μπορούμε να γυρίσουμε τις πλάτες στα θύματα της Αρμενικής Γενοκτονίας» επισήμανε ο κ. Μενέντεζ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα