Μπορεί να ακυρωθεί στην πράξη η Συμφωνία των Πρεσπών!

Το διπλό όπλο που έψαχνε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να καταφέρει να αμβλύνει –όπως έλεγε ανέκαθεν– τις αρνητικές συνέπειες μιας προβληματικής συμφωνίας  

Το αίτημα Ζάεφ στον Κυριάκο Μητσοτάκη να «τρέξει» η επικύρωση των τριών μνημονίων συνεργασίας που εκκρεμούν από τη Συμφωνία των Πρεσπών και η απάντηση του Μαξίμου –διά της κυβερνητικής εκπροσώπου– ότι η κύρωση των συμφωνιών θα προσαρμοστεί στις νομοθετικές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης και όχι το αντίστροφο, θεωρήθηκε ως μάννα εξ ουρανού για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο λόγος; Στον ΣΥΡΙΖΑ που ήταν και ο εμπνευστής των Πρεσπών εργαλειοποιούν το θέμα προσδοκώντας σε «γαλάζιο» εμφύλιο, αν και εφόσον οι επίμαχες συμφωνίες καταψηφιστούν από «γαλάζιους» βουλευτές.

Αυτό που ξεχνούν στην Κουμουνδούρου είναι δύο πράγματα.

Το πρώτο είναι ότι μιλάμε για διμερείς διεθνείς συμβάσεις, οι οποίες ανεξαρτήτως της υπογραφής τους και των ρυθμίσεων που ενσωματώνουν, δεν δύναται να έχουν ισχύ και να παράξουν αποτελέσματα, ούτε να ενσωματωθούν στο εσωτερικό δίκαιο της Ελλάδας, χωρίς κυρωτικό νόμο όπως προβλέπεται σαφώς στο άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος. Εν ολίγοις, μέχρι να κυρωθούν οι συμβάσεις δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από τυπωμένα γράμματα σε ένα χαρτί.

Το δεύτερο είναι ότι η Συμφωνία των Πρεσπών σε κανένα της σημείο δεν υποχρεώνει την Αθήνα και τα Σκόπια ούτε να συνάψουν παρεπόμενες συμβάσεις συνεργασίας, ούτε βεβαίως αυτές να «τρέξουν» σε συγκεκριμένες προθεσμίες.

Ανεξάρτητα από τις επικοινωνιακές κορώνες της αντιπολίτευσης, ο συνδυασμός αυτών των δύο παραμέτρων «γεννούν» το όπλο που έψαχνε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να καταφέρει να αμβλύνει, όπως έλεγε ανέκαθεν, τις αρνητικές συνέπειες μιας προβληματικής συμφωνίας.

Είναι αληθές ότι από τα έδρανα της αντιπολίτευσης ο Κυρ. Μητσοτάκης στις 15/9/2018 χαρακτήρισε «ντροπιαστική για την Ελλάδα» τη συμφωνία των Πρεσπών, προειδοποιώντας για τις δυσμενείς συνέπειες της κύρωσής της. Θυμίζεται ότι, στην τότε κοινοβουλευτική μονομαχία, ο νυν πρωθυπουργός μίλησε για «εθνική ήττα και εθνικό λάθος» και τόνισε, δεσμευόμενος ότι θα μείνει σταθερός στο εθνικό καθήκον, ότι «Η Ελλάδα μπορεί ανά πάσα στιγμή να βάλει βέτο στη διαδικασία των Σκοπίων στην Ε.Ε., και αυτό το δικαίωμα της πατρίδας μας αρνούμαι να το απεμπολήσω».

Έκτοτε αυτή του τη θέση ο πρόεδρος της Ν.Δ. και της κυβέρνησης την επανέλαβε ουκ ολίγες φορές:

>>Και στο μήνυμά του στις 25/1/2019 μετά την κύρωση και ισχύ της Συμφωνίας, όπου δεσμεύτηκε ότι «θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να αμβλύνω τις αρνητικές συνέπειες που είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν από μια προβληματική συμφωνία». 

>>Και στη συνάντησή του στα τέλη Μαρτίου του 2019 με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας, όπου ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «Βέτο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην Ε.Ε. όσο τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας δεν διασφαλίζονται και αν δεν επιλυθούν τα σχετικά με τα μακεδονικά προϊόντα προβλήματα».

>>Και στις περιοδείες που έκανε την ίδια χρονιά (σ.σ. στις 23/5/2019 στη Φλώρινα και στις 5/7/2019 στη Βέροια), όπου υπογράμμισε τις αντιευρωπαϊκές μεθόδους που χρησιμοποίησαν τα Σκόπια για να επιτύχουν τις συνταγματικές αλλαγές και τελικά την κύρωση της συμφωνίας.

>>Τέλος, από το βήμα τής ΔΕΘ τον Σεπτέμβρη του 2019 ως πρωθυπουργός πια χαρακτήρισε «εθνικά επιζήμια τη Συμφωνία των Πρεσπών» και τόνισε ότι «θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί ως προς την εφαρμογή της Συμφωνίας που τη θεωρούμε κακή, αλλά τη βρήκαμε, την κληρονομήσαμε».

Το πόσο, τώρα, τηρούσαν τα συμφωνηθέντα οι βόρειοι γείτονες είναι μάλλον κρύο ανέκδοτο. Στα αγάλματα λ.χ. θεωρούν ότι έχουν εξαντλήσει την υποχρέωσή τους με την τοποθέτηση μικρών πρόχειρων πινακίδων, αλλά συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονία» σε ταξιδιωτικούς οδηγούς, εκθεσιακούς χώρους και εθνικές αθλητικές ομάδες, αρνούνται να μετονομάσουν την Ακαδημία Επιστημών, ενώ στα τραγούδια τους πανηγυρίζουν για την «επανάσταση του Ίλιντεν».

Όσο για τον συνήθως μελιστάλακτο Ζάεφ, τον περασμένο Δεκέμβριο δήλωνε ότι «θα ενταχθούμε στην Ε.Ε. ως Μακεδόνες που μιλούν μακεδονικά», και μόλις την προηγούμενη εβδομάδα… ξεφάντωσε σε συνέντευξή του στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» υποστηρίζοντας ότι «επιβεβαιώσαμε και ενισχύσαμε τη μακεδονική εθνική και πολιτιστική ταυτότητα μια για πάντα (…) για τον μακεδονικό λαό και για όλους τους πολίτες της χώρας μας, οποιαδήποτε παρέμβαση στη μακεδονική ταυτότητα δεν είναι αποδεκτή».

Η μπανανόφλουδα της ελληνικής στήριξης της ευρω-ενταξιακής πορείας των Σκοπίων

Ειδική μέριμνα καλείται, εξάλλου, να δείξει η Ελλάδα στο ένα από τα τρία εκκρεμή μνημόνια, το οποίο αφορά την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Β. Μακεδονίας στην Ε.Ε., καθώς ο συμβατικός όρος για την «περαιτέρω προώθηση της πολιτικής στήριξης της Ελλάδος όσον αφορά στη διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας» δημιουργεί μία μεγάλη μπανανόφλουδα.

Ο λόγος είναι ότι ενδεχόμενη κύρωσή του συνδυαστικά με το άρθρο 2 της Συμφωνίας των Πρεσπών, που ευλόγως ερμηνεύεται από κάποιους ως παραίτηση-αμφισβήτηση της Ελλάδος από το δικαίωμα άσκησης βέτο σε κάθε οργανισμό και θεσμό που συμμετέχουμε (άρα και στην Ε.Ε.), υπονομεύει ευθέως τις αντίθετες δεσμεύσεις του πρωθυπουργού και εξασθενεί τη σχετική επιχειρηματολογία του.

Κάπως έτσι καταλήγουμε εκεί απ’ όπου ξεκινήσαμε. Ότι δηλαδή αν πράγματι η κυβέρνηση υποστηρίζει ακόμη ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ντροπιαστική, κακή, επιζήμια ή προβληματική, τότε η μη κύρωση των μνημονίων είναι η μόνη συνεπής στάση που διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα και δεν εκθέτει τη χώρα.

Είναι η μόνη στάση που όπως λέει σε σχετικό άρθρο του στο Matrix24.gr ο δικηγόρος Δημήτρης Γιάννος (*) το οποίο και τιτλοφορείται «ΕΝΑ ΑΔΕΙΟ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ για τις Πρέσπες!» «δίνει μήνυμα στους γείτονες και στους συμμάχους μας ότι η κυβέρνηση αυτή είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει όσα έλεγε, να διεθνοποιήσει το θέμα και να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, διαπραγματευτικό ή άλλο μέσο και δικαίωμα για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων. Διότι άλλως, δεδομένης της δημόσιας πρόθεσης – πρόσκλησης του πρωθυπουργού να αμβλύνει τις αρνητικές συνέπειες των Πρεσπών, με την τυχόν κύρωση των συμφωνιών αυτών θα χάσουμε τελικά και το ύστατο μέσο πίεσης, ώστε να επιτευχθεί ο διακηρυγμένος εθνικός στόχος του!!».

(*) ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ, ολόκληρο το άρθρο του κ. Δ. Γιάννου που έχει τίτλο «ΕΝΑ ΑΔΕΙΟ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ για τις Πρέσπες!»

Και με βραβείο από το ΕΒΕΑ έφυγε ο Ζάεφ

Μόνο… βάγια δεν έβγαλαν οι άνθρωποι του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) για να υποδεχτούν τον Ζόραν Ζάεφ στο Επιμελητήριο.

Ήταν, μάλιστα, τέτοια η χαρά τους που  παρουσία μικρού αριθμού σημαντικών επιχειρηματιών βράβευσαν τον πρωθυπουργό τής Β. Μακεδονίας για τη συμβολή του –λέει– στην ενίσχυση των διμερών εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών.

Και το ερώτημα προκύπτει αβίαστα: Τι ακριβώς έκανε ο Ζάεφ για να τύχει αυτής της διάκρισης; Ή ακόμα ακριβέστερα, ποια εμπορική σχέση ΔΕΝ υπήρχε πριν από τη σύναψη της Συμφωνίας των Πρεσπών και τι συγκεκριμένο άλλαξε προς το καλύτερο μετά την κύρωσή της;

Αν μπορεί ο κ. Μίχαλος ή κάποιος άλλος από το ΕΒΕΑ ας μας διαφωτίσει –αλλά με γεγονότα και στοιχεία, όχι γενικώς και αορίστως– για να μην έχουμε απορίες…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα