Μπούμεραγκ για τον Αλέξη το «αντιδεξιό» μέτωπο για Σταϊκούρα – Πυρά από Σκουρλέτη

Απέτυχε το πλάνο Τσίπρα για αντιδεξιό μέτωπο με ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ, που τον ξεγύμνωσαν στη Βουλή, θυμίζοντας ότι και δεν είχε ψηφίσει τον νόμο Κατσέλη το 2011, ενώ και τον κατήργησε χωρίς να τον αντικαταστήσει το 2019

Όταν έχεις μάθει στην πολιτική σου καριέρα μονίμως να μπλοφάρεις και να νομίζεις ότι παίζεις μόνος σου, έρχονται και οι σφαλιάρες. Ο λόγος φυσικά για τον Αλέξη Τσίπρα, που κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Όμως από την τριήμερη διαδικασία στη Βουλή φάνηκε ότι ο στόχος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν άλλος. Περίμενε πως ο Κ. Μητσοτάκης θα μετέτρεπε την πρόταση μομφής σε ψήφο εμπιστοσύνης συνολικά για την κυβέρνηση, ώστε να έστελνε ένα μήνυμα στην κοινωνία ότι υπό τον κ. Τσίπρα δημιουργήθηκε αντιδεξιό μέτωπο.

Μάλιστα, όταν η αξιωματική αντιπολίτευση διαπίστωσε ότι τα σχέδιά τους ακυρώθηκαν, έφθασαν στο σημείο να κατηγορήσουν τον Κ. Μητσοτάκη. Ακόμη και τα έδρανα γέλασαν με τα όσα είπαν ο ίδιος ο κ. Τσίπρας και η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Όλγα Γεροβασίλη, όταν κατηγορούσαν τον Μητσοτάκη γιατί δεν έκανε κάτι που θα έπρεπε να είχαν κάνει οι ίδιοι: Μομφή κατά της κυβέρνησης και όχι κατά του υπουργού!

Πάντως ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε στον ελληνικό λαό (επανέφερε το γνωστό ανέκδοτο «δέσμευση Τσίπρα») ότι τη δεύτερη φορά που θα επανέλθει στην εξουσία θα καταργήσει τον πτωχευτικό νόμο, και να πάρει «τα κλειδιά από το παρασιτικό κεφάλαιο». Μάλλον λείπει η αυτογνωσία για το μέγεθος της αξιοπιστίας των υποσχέσεων που έχει απομείνει στον ίδιο και το κόμμα του, από την εποχή των φαντασιώσεων «με ένα άρθρο, ένα νόμο».

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τι έλεγε από το 2012-2014, ότι θα καταργήσει με έναν νόμο κι ένα άρθρο το μνημόνιο, και το 2015 με δόξα και τιμή υπέγραψε φαρδιά-πλατιά το τρίτο και το πιο σκληρό. Οπότε, πλέον, όλοι ανησυχούν πως εάν επανέλθει κάποια στιγμή ο Τσίπρας στην εξουσία, δεν θα καταργήσει τον πτωχευτικό, αλλά θα τον κάνει ακόμη πιο σκληρό. Εξάλλου, έχει πλέον την τεχνογνωσία.

 Απέτυχε το μέτωπο

Το άσχημο για τον Τσίπρα, σε ό,τι αφορά το αντιδεξιό μέτωπο που ονειρευόταν, δεν υλοποιήθηκε. Διότι ναι μεν το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ ψήφισαν υπέρ της πρότασης μομφής κατά του κ. Σταϊκούρα, αλλά χτύπησαν σαν το χταπόδι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας πως με πρωθυπουργό τον Τσίπρα καταργήθηκε ο νόμος Κατσέλη και ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Η δικαιολογία που πρόβαλε ο Τσίπρας για να υποστηρίξει τα κυβερνητικά του πεπραγμένα, μάλλον τον εξέθεσαν περισσότερο. Ότι δεν πρόλαβαν να φτιάξουν έναν νέο νόμο, όμως τον νόμο Κατσέλη πρόλαβαν να τον καταργήσουν. Επίσης ότι τον Φεβρουάριο του 2019 ψήφισαν νόμο που απαγόρευε στον οφειλέτη να υποβάλει αίτηση για εξαίρεση της κύριας κατοικίας από την εκποίηση. Φυσικά, ακόμη ο κ. Τσίπρας δεν έδωσε καμία απάντηση για ποιον λόγο δεν είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τον νόμο Κατσέλη το 2011.

Απογοήτευση

Στα φιλοΣΥΡΙΖΑϊκά ΜΜΕ υπάρχουν διαρροές από την Κουμουνδούρου, ότι ο κ. Τσίπρας όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία ήταν απογοητευμένος λόγω των ψεμάτων του κ. Μητσοτάκη. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι η απογοήτευση του κ. Τσίπρα ήταν από το γεγονός ότι ενώ περίμενε να δημιουργήσει αντιδεξιό μέτωπο, ξαφνικά από όλα τα μήκη και τα πλάτη του Κοινοβουλίου τού ασκήθηκε κριτική, επειδή επέτρεψε να καταργηθεί ο νόμος Κατσέλη, δίχως να τον αντικαταστήσει, αφήνοντας έρμαιο τους οφειλέτες.

Ακόμη και όταν προσπάθησε να στριμώξει στη γωνία το ΚΙΝΑΛ, άκουσε από κάτω την κα Γεννηματά να του φωνάζει ότι ο νόμος Κατσέλη ήταν νόμος ΠΑΣΟΚ, τον οποίο ο ίδιος δεν τον ψήφισε. Οπότε η εντολή που δόθηκε από τους βασταρούχες (δανειστήκαμε τον όρο από το ποδόσφαιρο) του κ. Τσίπρα ήταν να ξεκινήσει ολομέτωπη επίθεση κατά της κας Γεννηματά, μπας και ο πρώην πρωθυπουργός ηρεμήσει από την πρωτοφανή ήττα στο Κοινοβούλιο. Είπαμε, οι βασταρούχες δεν έχουν πρόβλημα να κάνουν και τους πιερότους και τους αρλεκίνους, μπας και γελάσει και το χειλάκι του αρχηγού.

Και χτύπημα από τον Σκουρλέτη

Τόσο καιρό ο Πάνος Σκουρλέτης δέχθηκε απίστευτο πόλεμο από τους «βασταρούχες» του Τσίπρα. Και τους παλιούς και τους νέους που έφτασαν από το ΠΑΣΟΚ. Και μπορεί ο Λακόπουλος ως αρλεκίνος στην αυλή του αρχηγού να είδε μόνο αυτός ότι υπήρξε δυναμική αντιπολίτευση, αλλά την αντίθετη άποψη έχει ο πρώην γραμματέας του κόμματος. Διότι όλα τα στραβά του κόσμου έχει ο Σκουρλέτης, αλλά ανήκει σταθερά σε αυτό το κόμμα από φοιτητής. Δεν αλλάζει τα κόμματα ανάλογα με τα συμφέροντά του, ούτε παριστάνει τον πιερότο τού κάθε αρχηγού.

Έτσι, λοιπόν, ο νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ναι μεν περιέγραψε μια κατάρρευση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την κυβέρνηση, αλλά παραδέχθηκε ότι το κόμμα του δεν έχει καταφέρει ακόμα να κερδίσει κάτι από αυτή. Και ο λόγος είναι ότι οι πολίτες θεωρούν ως «Βαβέλ» τον ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της εσωστρέφειας. «Δεν καταφέραμε να οργανώσουμε, με έναν συστηματικό και συλλογικό τρόπο, τη συζήτηση γύρω από τις εμπειρίες της δικής μας κυβερνητικής περιόδου», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην γραμματέας. «Δεν καταφέραμε να πείσουμε πως έχουμε μάθει από τα λάθη μας, αλλά και να αναδείξουμε τα επιτεύγματα, μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, της προηγούμενης περιόδου. Το γεγονός αυτό δεν βοήθησε στην πιο γρήγορη αποκατάσταση της αξιοπιστίας μας σε ένα ευρύτερο πολιτικό ακροατήριο».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα