Μπούμερανγκ τα υπερπλεονάσματα

Xαμένο παιχνίδι θεωρείται από τους γνωρίζοντες η προσπάθεια της Ελλάδας να επωφεληθεί από μια σημαντική επιμήκυνση του χρέους. Η αγωνία της κυβέρνησης να αποδείξει ότι όλα πάνε καλά, υπονόμευσε την πολιτική αυτή καθώς τα υπερπλεονάσματα δείχνουν πως μπορεί η χώρα να ανταποκριθεί χωρίς άλλες παρεμβάσεις.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

«Αφού λεφτά έχετε, γιατί ζητάτε ρύθμιση;» αναρωτιούνται οι δανειστές της χώρας και απορρίπτουν (προς ώρας) κάθε τέτοιο σενάριο, υποχρεώνοντας μάλιστα το ΔΝΤ για ακόμα μία φορά να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα μπει με χρήματα στο πρόγραμμα. Μάλιστα, σε ναυάγιο οδηγήθηκε η συνάντηση μεταξύ Ευρωπαίων αξιωματούχων και επιτελών του ΔΝΤ στο Παρίσι για την τύχη του ελληνικού χρέους και τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, ξεκαθάρισε πως «ο χρόνος τελειώνει» και οι διαδικασίες αποφάσεων του Ταμείου προκειμένου να εγκριθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό Πρόγραμμα είναι αυστηρά καθορισμένες. Ο κ. Ράις ξεκαθάρισε όμως πως, ακόμα και αν δεν μετάσχει το ΔΝΤ με ειδική χρηματοδότηση, θα παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος και θα αναλάβει τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση της Ελλάδας, για να διαπιστώσει αν μπορεί να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της.

Αυτό όμως δεν πτοεί την κυβέρνηση, η οποία εξακολουθεί να αισιοδοξεί, παρά το γεγονός ότι η Γερμανία δεν συζητά τίποτε περισσότερο από μια επιμήκυνση λίγων ετών. Θυμίζεται ότι η Ελλάδα ζητά τουλάχιστον 10 χρόνια, το ΔΝΤ προτείνει 15, ενώ το Βερολίνο συζητά υπό όρους για μέχρι 5.

Ο ιταλικός κίνδυνος

Έλληνας αξιωματούχος υποστηρίζει πως η Ελλάδα είναι αισιόδοξη για τις προοπτικές μιας συμφωνίας ελάφρυνσης χρέους τον Ιούνιο που θα καταστήσουν αξιόπιστη τη μεταμνημονιακή της επιστροφή στις αγορές ομολόγων, παράλληλα με την εποπτεία της Ε.Ε. και ένα ταμειακό απόθεμα.

«Απέχουμε εβδομάδες από την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί επιτυχώς, δηλαδή η Ελλάδα θα είναι σε θέση να ανακτήσει βιώσιμη και διαρκή πρόσβαση στις αγορές πέραν του 2018 και 2019», δήλωσε ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η Αθήνα γνωρίζει τον κίνδυνο μετάδοσης από τις αναταράξεις στην ιταλική αγορά ομολόγων, όπου οι δυσκολίες στον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας έχουν οδηγήσει τις αποδόσεις σε άνοδο.

«Είναι σημαντικό να σχεδιαστεί μια στρατηγική που θα μας δώσει τη δυνατότητα να αποσυνδέσουμε τα ελληνικά ομόλογα από αυτό που συμβαίνει στην ιταλική αγορά ομολόγων», δήλωσε ο αξιωματούχος ρίχνοντας με αυτόν τον τρόπο λάδι στη φωτιά που ξέσπασε την Τετάρτη, οπότε και έμμεσα η κυβέρνηση ομολόγησε πως, αν οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες, δεν θα βγει στις αγορές περιμένοντας και αξιοποιώντας μέχρι τότε το μαξιλαράκι που έχει ήδη δημιουργηθεί και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της χώρας.

Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να τηρήσει τους υφιστάμενους δημοσιονομικούς και μεταρρυθμιστικούς στόχους, αν και δεν πρόκειται να υπάρξουν νέοι όροι, δήλωσε ο αξιωματούχος. Η επιστροφή στην Αθήνα των κερδών που είχαν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα εξαρτάται από την επίτευξη αυτών των στόχων.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος πως θα παραταθούν τα δάνεια στο πλαίσιο της συμφωνίας ελάφρυνσης χρέους, στην οποία στοχεύουν να καταλήξουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στη συνεδρίασή τους στις 21 Ιουνίου.

Ένας από τους στόχους αυτής της συνεδρίασης είναι να εξασφαλιστεί η στήριξη του ΔΝΤ στην προσφορά ελάφρυνσης χρέους της ευρωζώνης προς την Ελλάδα, προκειμένου να ενισχυθεί η αξιοπιστία της Ελλάδας στις αγορές και να φέρει πίσω στη χώρα επενδυτές μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα στήριξης στις 20 Αυγούστου.

Αν και το ΔΝΤ θα προτιμούσε τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους να προχωρούν πέραν της προσφοράς της ευρωζώνης, ο αξιωματούχος δήλωσε στην κυβέρνηση ότι «με βάση τη δική μας ανάλυση, δεν το χρειαζόμαστε».

Ο αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι η γαλλική πρόταση να συνδεθούν οι αποπληρωμές με την οικονομική ανάπτυξη βρίσκεται «στο τραπέζι», αλλά εξαρτάται από τον χρόνο επιμήκυνσης των υφιστάμενων δανείων στο πακέτο ελάφρυνσης χρέους.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΖΗΤΑ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 10 ΕΤΩΝ, ΤΟ ΔΝΤ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ 15,
ΕΝΩ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΣΥΖΗΤΑ… ΒΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ ΜΕΧΡΙ 5 ΧΡΟΝΙΑ «ΤΕΝΤΩΜΑ»

Μπούμερανγκ οι ελληνικές ουτοπικές δεσμεύσεις  

Το πρόβλημα για την Ελλάδα είναι εκείνο που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. έχει υπογράψει. Τα υπερπλεονάσματα: το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από το 3,5% του ΑΕΠ που θα φθάνουν έως και 5,19% το 2022, καθώς και ρυθμούς ανάπτυξης 2% το 2018, 2,4% το 2019, 2,3% το 2020, 2,1% το 2021 και 1,8% το 2022. Τα νούμερα αυτά θεωρούνται ουτοπικά, αλλά δίνουν τη δυνατότητα στους δανειστές να απαντούν πως ρύθμιση αν και όταν είναι αναγκαία.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Εurogroup έστειλε στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης εν όψει και της συνεδρίασης, μία σύνοψη των αποτελεσμάτων της προηγούμενης συνεδρίασης και τα θέματα που πρέπει να επιλυθούν στην επόμενη.

Στην επιστολή αυτή, ο Μάριο Σεντένο υπενθυμίζει ότι οι υπουργοί αποφάσισαν πως τα όποια μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα εφαρμοστούν «εφόσον κριθεί απαραίτητο» στο τέλος του προγράμματος (Μνημόνιο ΙΙΙ) και υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει επιτυχημένη ολοκλήρωσή του. Η κυβερνητική υπόσχεση για υπερπλεονάσματα προς το παρόν δεν καθιστά απαραίτητα τα μέτρα ελάφρυνσης.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα