Μπουρλότο στην Ευρώπη από τον Ολλανδό Μαρκ Ρούτε

Όταν ο σημερινός πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, επικράτησε του ακροδεξιού αντιπάλου του, Γκέερτ Βίλντερς, όλη η Ευρώπη υποδέχτηκε με ανακούφιση το αποτέλεσμα. Δεν θα μπορούσε βέβαια να φανταστεί ότι η παρέα τού Ρούτε θα όρθωνε το μεγαλύτερο εμπόδιο σχετικά με τους όρους που θα έπρεπε να συνοδεύουν τη χορήγηση πιστώσεων στις χώρες για την αντιμετώπιση της πανδημίας και μπλόκαρε την πρόοδο για τη συμφωνία σε πακέτο μέτρων ύψους μισού τρισ. ευρώ.

Η παρεμπόδιση της απόφασης για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) από την Ολλανδία στη συνεδρίαση του Eurogroup είχε χαρακτηριστεί «ακατανόητη», από αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας.

Δεν ήταν όμως η μόνη. Ο Ρούτε έδωσε την πάσα, ώστε το Ολλανδικό ποδόσφαιρο να γίνει το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης με ακατανόητες αποφάσεις.

Το μικρότερο από τα επτά παιδιά μιας μεσοαστικής οικογένειας έγινε το 2010 ο πρώτος φιλελεύθερος πρωθυπουργός της χώρας από το 1918. Ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας φαίνεται όμως ότι είναι μόνο για να… κουνάει το δάχτυλο. Στην Ελλάδα για το προσφυγικό, δίχως να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν, στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως όχι απλά το δεκανίκι, αλλά ο μπροστινός της Γερμανίας σε κάθε τι που αναδεικνύει την αλληλεγγύη και την αλληλοϋποστήριξη.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός οδηγεί ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, χρησιμοποιεί ένα κινητό τηλέφωνο παλιάς τεχνολογίας και εξακολουθεί να μένει στο διαμέρισμα που αγόρασε όταν αποφοίτησε από το ιστορικό πανεπιστήμιο του Λέιντεν –το παλαιότερο στην Ολλανδία– με μεταπτυχιακό στην Ιστορία το 1992.

Ντυμένος με τζιν, φούτερ και αθλητικά παπούτσια, ο ψιλόλιγνος πολιτικός εμφανίζεται συχνά τις Παρασκευές τα απογεύματα στο κέντρο της Χάγης, κάποιες φορές μάλιστα γευματίζει σε τοπική πιτσαρία. Ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό του ως άνθρωπο της ρουτίνας, που εξακολουθεί να τρώει με την 90χρονη μητέρα του ινδονησιακή κουζίνα τα Σαββατόβραδα.

Ο Ρούτε έχει παραδεχτεί ότι επηρεάστηκε βαθιά από τον θάνατο του πατέρα του, καθώς και ενός από τους αδελφούς του, ο οποίος πέθανε από AIDS το 1989. Ίσως γι’ αυτό και αποφάσισε να κλείσει μέχρι τις 31 Αυγούστου όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις και να οδηγήσει την Ομοσπονδία της Ολλανδίας στην αδιανόητη απόφαση διακοπής των πρωταθλημάτων, μη ανάδειξης πρωταθλητή αλλά και μπλόκου στους προβιβασμούς και υποβιβασμούς ομάδων!!

Οι καταγγελίες για κλοπή του ιδρώτα των παικτών έδωσαν και πήραν. Η κλοπή αυτή μπορεί να μην έκανε τον ντόρο της αντίστοιχης του πίνακα του Βίνσεντ Βαν Γκογκ από το μουσείο «Singer Laren» του Άμστερνταμ, αλλά αν αναλογιστεί κανείς τις αξίες που αφαιρέθηκαν ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη. Η αξία του πίνακα ανέρχεται σε 2,97 εκατ. ευρώ, ενώ της ετσιθελικής απώλειας ευρωπαϊκών εισιτηρίων και εσόδων, πολλαπλάσια.

 

Οργή από Ουτρέχτη και Άλκμααρ

Μετά την Ουτρέχτη που ανακοίνωσε πως θα κινηθεί δικαστικά, αλλά και με καταγγελία στην UEFA κατά της ομοσπονδίας, για την απόφασή της να μην τη συμπεριλάβει στα ευρωπαϊκά «εισιτήρια», δίνοντας οριστικά την 5η θέση στη Βίλεμ (παρότι η τελευταία είχε ένα ματς παραπάνω), ήταν η σειρά της Άλκμααρ να παραπονεθεί πολύ έντονα για το γεγονός ότι δόθηκε το πρώτο εισιτήριο και η απευθείας είσοδος στους ομίλους του επόμενου Champions League στον Άγιαξ, μολονότι η ΑΖ ισοβαθμούσε με τον «Αίαντα» στην πρώτη θέση της βαθμολογίας (με 56 βαθμούς), έχοντας χειρότερο συντελεστή στα τέρματα.

Στην Άλκμααρ, μάλιστα, εστιάζουν τα παράπονά τους στο γεγονός ότι τη φετινή περίοδο, μέχρι το οριστικό lockdown, είχαν νικήσει τον Άγιαξ και στις δύο φορές που βρέθηκαν ως αντίπαλοι στην Eredivisie (1-0 εντός έδρας και 2-0 εκτός έδρας).

«Είμαστε απογοητευμένοι γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να δηλώσουμε, μέσα σ’ αυτή την κρίση, ότι δεν συμφωνούμε με τον τρόπο που επέλεξε να μοιράσει τα ευρωπαϊκά εισιτήρια», τόνισε ο γενικός διευθυντής της ΑΖ, Ρόμπερτ Έενχορν, και πρόσθεσε: «Δουλέψαμε πολύ σκληρά για εβδομάδες, για να καταλήξουμε σε διάφορα σενάρια, προκειμένου να αποφύγουμε την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα. Ζητήσαμε να καταλήξουμε σε μία απόφαση που θα κριθεί μέσα στα γήπεδα, σε έναν περιορισμένο αριθμό αγώνων. Προτείναμε κι άλλα πράγματα, τα οποία όμως δεν τα έλαβε σοβαρά η ομοσπονδία κι έμειναν αναπάντητα».

Ναι μεν η KNVB, κατά κόσμον Βασιλική Ολλανδική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, εναρμονίστηκε με την κυβερνητική εντολή για διεύρυνση των έκτακτων μέτρων που αφορούν το επαγγελματικό ποδόσφαιρο μέχρι την τελευταία ημέρα του καλοκαιριού, αλλά οι αποφάσεις που πήρε συνδυαστικά με την οριστική ματαίωση των πρώτων δύο βασικών κατηγοριών, προκάλεσαν σοκ.

Εν έτει 2020 ο «αόρατος εχθρός» της ανθρωπότητας «γέννησε» αναμφίβολα μια πρωτοφανή συνθήκη στα 122 χρόνια ζωής του ολλανδικού ποδοσφαίρου. Διότι από το 1898 έως σήμερα δεν υπήρξε άλλη φορά που δεν ολοκληρώθηκε σεζόν, η οποία είχε ήδη εκκινήσει. Είναι δε η μόλις δεύτερη που δεν θ’ αναδειχθεί πρωταθλητής ύστερα από τη ματαίωση της σεζόν 1944-45, της μοναδικής που χάθηκε εξαιτίας των γεγονότων του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

Η δημόσια υγεία έρχεται πάντα πρώτη, κόντρα σε κάθε οικονομικό συμφέρον που διακυβεύεται και τις ανυπολόγιστες ζημίες που θα υποστούν όλοι όσοι «τρέφονταν» από την ποδοσφαιρική δράση. Αλλά αυτό αφορά όλη την Ευρώπη. Οι Ολλανδοί πρωτοπορούν, αλλά δίνουν το χειρότερο παράδειγμα.

Με βάση την τελεσίδικη απόφαση, η Eredivisie ολοκληρώθηκε στην 26η αγωνιστική (πλην 2 αγώνων που εκκρεμούσαν) και η Eerste Divisie στην 29η, ενώ το ορφανό Κύπελλο ξέμεινε από τελικό. Όπως δεν θ’ αναδειχθεί πρωταθλητής στην πρώτη κατηγορία, αντίστοιχα δεν θα προκύψει στη δεύτερη, με συνέπεια να μην ισχύσει –για εφέτος– ο κανόνας υποβιβασμού/προβιβασμού είτε απευθείας (για τον τελευταίο και τον πρώτο αντίστοιχα) είτε μέσω των μπαράζ (για τον προτελευταίο και τον δεύτερο).

Τουλάχιστον ευνοϊκή συγκυρία από τη μία για την Ντεν Χάαγκ, κυρίως δε για την ουραγό Βααλβάικ, και τέρμα αρνητική για τις Καμπούρ και Ντε Χράασαπ που οδηγούσαν με διαφορά την κούρσα στη β΄ κατηγορία. Αναμενόμενη οπότε η αντίδραση των δύο συλλόγων που στερούνται του δικαιώματος να διεκδικήσουν την άνοδό τους στην ελίτ του ολλανδικού πρωταθλήματος, και η προσπάθεια που είχαν καταβάλει αχρηστεύεται.

Στη μεγάλη κατηγορία η Ομοσπονδία μοίρασε ήδη τα ευρωπαϊκά εισιτήρια.

Η Άλκμααρ που είχε 56 πόντους στερείται της ευκαιρίας να διεκδικήσει τα πρωτεία από τον ισόβαθμό της Άγιαξ, ο οποίος μένει στα 34 πρωταθλήματα, αλλά θα πάρει μέρος στα προκριματικά του επόμενου Champions League (γ΄ προκριματικό). Επίσης η Φέγενορντ (50 βαθμοί), η Αϊντχόφεν (49) και η Βίλεμ (44) εξασφαλίζουν τα εισιτήρια που δικαιούται η χώρα για το Europa League, καταλαμβάνοντας τις τρεις επόμενες θέσεις στον βαθμολογικό πίνακα. Μάλιστα, στο Τίλμπουργκ στήθηκε ένα μικρό πανηγύρι για την επάνοδο στα ευρωπαϊκά κύπελλα.

 

Η οργή της Ουτρέχτης. Τότε γιατί διαμαρτύρεται;

Δικαιολογημένα η Ουτρέχτη αμφισβητεί την απόφαση να μείνει εκτός Ευρώπης, καθώς το μοίρασμα «δεν βασίζεται σε αθλητικούς λόγους και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με οποιονδήποτε άλλο τρόπο». Η απόφαση στερείται διαφάνειας και αντικειμενικότητας, καθώς:

> Αφενός το γεγονός ότι στην κατάταξη υπολείπεται μεν τριών βαθμών της Βίλεμ, αλλά έδωσε ένα παιχνίδι λιγότερο έως τη διακοπή κι αν το κερδίσει την προσπερνά στην ισοβαθμία λόγω της καλύτερης διαφοράς τερμάτων, της καλύτερης επίθεσης και του μεταξύ τους καλύτερου αποτελέσματος (2-0 στον πρώτο γύρο).

> Αφετέρου το γεγονός πως ακυρώνεται όλη η πορεία της στο Κύπελλο, έχοντας στη διαδρομή συναντήσει και αποκλείσει την Εξέλσιορ (4-1), τη Χρόνινχεν (1-0), την Αϊντχόφεν (2-1 στην παράταση), την Γκόου Αχέντ Ιγκλς (4-1) και τον Άγιαξ (2-0), ούσα μία από τις φιναλίστ του τελικού. Την ίδια ώρα που πριμοδοτείται η αντίπαλός της Φέγενορντ, χωρίς να την έχει ανταγωνιστεί.

Το πόσο μακριά θα φτάσει η ομάδα της τέταρτης μεγαλύτερης πόλης της Ολλανδίας, αντέχοντας στις πιέσεις που θ’ ασκηθούν, έχει βαρύνουσα σημασία. Διότι είναι πολύ πιθανό να συμπαρασύρει πολλές ομάδες που πλήττονται για μικρές λεπτομέρειες.

 

Η Ελλάδα με τα… ολλανδικά πρότυπα

Τι θα γινόταν στην Ελλάδα, αν η ΕΠΟ ακολουθούσε τα… πρότυπα της Ολλανδικής Ομοσπονδίας; Αρχικά δεν θα υπήρχε πρωταθλητής. Ο Ολυμπιακός που έχει τον τίτλο στο… τσεπάκι του, θα βολευόταν με το καλό ευρωπαϊκό εισιτήριο στο Champions League (στον 3ο προκριματικό γύρο).

To δεύτερο εισιτήριο για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση (στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League στο μονοπάτι των μη πρωταθλητών) της UEFA θα το έπαιρνε ο ΠΑΟΚ, που απέχει μόλις έναν πόντο από την ΑΕΚ μετά την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων για την πολυϊδιοκτησία.

Στο Κύπελλο που δεν θα ολοκληρωθεί συνέχιζαν ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, ΑΕΚ και Άρης. Πιθανότατα και οι τέσσερις μέσω πρωταθλήματος διασφαλίζουν ευρωπαϊκά εισιτήρια. Ίσως ο Άρης είναι χαμένος, καθώς θα μπορούσε να πάρει κάποιο καλύτερο εισιτήριο για το Europa League (ο Κυπελλούχος πάει στον 3ο προκριματικό γύρο).

Οι ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, ΟΦΗ και Άρης κατέχουν τις θέσεις από 3-6. Ο Παναθηναϊκός μέχρι τώρα δεν έχει δικαίωμα ευρωπαϊκής συμμετοχής. Αν υπάρξει αναστολή της ποινής του ο Άρης μένει εκτός!! Αν δεν αλλάξει κάτι, η ΑΕΚ θα παίξει στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League, ενώ ΟΦΗ και Άρης στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa League. Όλα αυτά με τα… ολλανδικά δεδομένα.

 

Ο καθρέφτης της Premier League

 

Η UEFA αποφάσισε πως γνώμονας για την ευρωπαϊκή συμμετοχή θα είναι ό,τι έχει σημειωθεί εντός γηπέδου σε περίπτωση που ανακοινωθεί διακοπή σε πρωταθλήματα. Οι βαθμολογίες των πρωταθλημάτων θα καθορίσουν τον χάρτη των ευρωπαϊκών διοργανώσεων της επόμενης σεζόν. Για την ακρίβεια, οι πόντοι ανά παιχνίδι! Και αυτό γιατί στην Premier League για παράδειγμα δεν έχουν όλες οι ομάδες τους ίδιους αγώνες. Οπότε θα κριθούν τα ευρωπαϊκά εισιτήρια ανάλογα με τους πόντους ανά αγώνα που έχουν!

Για να γίνει ακόμα πιο κατανοητό, κοιτάζοντας τη βαθμολογία του αγγλικού πρωταθλήματος, κανονικά συμμετέχουν στο επόμενο Champions League οι πρώτες τέσσερις δίχως κάποια διαφοροποίηση, οι θέσεις 5-7 οδηγούν στο Europa League και οι Τότεναμ και Άρσεναλ μένουν εκτός!

Το παραπάνω διατηρείται μέχρι την απόφαση του CAS για την τιμωρία της Μάντσεστερ Σίτι… Αν παραμείνει η ποινή, η 5η ομάδα παίρνει τη θέση της.

Στην Premier League κάποιες ομάδες έχουν 29 ματς, κάποιες 28. Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η UEFA επιλέγει το ppg (βαθμοί ανά παιχνίδι).

Έτσι, αυτήν τη στιγμή οι βαθμοί ανά παιχνίδι είναι:

1 Λίβερπουλ 2,82

2 Μάντσεστερ Σίτι 2,03

3 Λέστερ 1,82

4 Τσέλσι 1,65

5 Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1,55

6 Γουλβς 1,48

7 Σέφιλντ Γιουνάιτεντ 1,53

8 Τότεναμ 1,41

9 Άρσεναλ 1,42

Η Σέφιλντ μπορεί να είναι 7η, αλλά σύμφωνα με τους βαθμούς ανά ματς ανεβαίνει 6η. Αν φύγει από τη μέση και η Σίτι, ανεβαίνει 5η και παίρνει ευρωπαϊκό εισιτήριο η Άρσεναλ που είναι μεν 9η, αλλά με τιμωρημένη την ομάδα του Μάντσεστερ ανεβαίνει 8η και με τους βαθμούς ανά ματς περνάει την Τότεναμ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα