Μπρος γκρεμός και πίσω… ΔΕΛΤΑ

Σε πολεμική επιφυλακή το Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να αποφευχθεί ένα νέο lockdown εξαιτίας της ινδικής μετάλλαξης του κορωνοϊού

Η μετάλλαξη Δέλτα (ινδική) του κορωνοϊού που επελαύνει σε όλη την υφήλιο κρατά σε εγρήγορση Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο. Και στα δύο στρατηγεία ξορκίζουν την πιθανότητα νέου lockdown κι επαναφορά των περιοριστικών μέτρων.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Και ναι μεν όλοι έχουν τεθεί σε επιφυλακή, στο ταμείο υπάρχουν 35 δισεκατομμύρια για να βοηθήσουν την ελληνική οικονομία εάν δεχθεί και νέο χτύπημα από τον ιό, όμως ουδείς θέλει να σκεφτεί αυτό το ενδεχόμενο.

Η ανησυχία εντοπίζεται στον χρόνο και την ένταση που θα έχει μια ενδεχόμενη νέα έξαρση του κορωνοϊού εντός Ελλάδας, καθώς ήδη η εξάπλωση της νέας μετάλλαξης στο Ηνωμένο Βασίλειο και λιγότερο στη Γαλλία και τη Γερμανία, δημιουργεί ήδη πρόβλημα στη ροή των τουριστών προς την Ελλάδα. Όλα αυτά, με δεδομένο ότι η οικονομία βρίσκεται στη γραμμή της εκκίνησης για μια δυναμική ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και όλο το 2022 που θα υπερκαλύψει την ύφεση του 8,2% του ΑΕΠ για το 2020.

Η τουριστική περίοδος ξεκίνησε από τον Μάιο με πολύ περισσότερο θετικές προοπτικές από ό,τι το 2020. Επίσης, το Ταμείο Ανάκαμψης βρίσκεται ήδη σε φάση υλοποίησης. Η Ελλάδα, έχοντας πάρει από τις πρώτες χώρες στην Ε.Ε. την έγκριση του δικού της προγράμματος, έχει θέσει τον φιλόδοξο στόχο να επιταχύνει περισσότερο και να απορροφήσει από φέτος 3,5 δισ. ευρώ, πέραν της ήδη προγραμματισμένης εκταμίευσης της προκαταβολής των 4 δισ. ευρώ, που αναμένεται μέχρι και τις αρχές Αυγούστου. Την ίδια ώρα, η οικονομία βρίσκεται σε φάση ολικής επαναφοράς. Τις τελευταίες εβδομάδες, μετά το λιανεμπόριο και την εστίαση, ανοίγει μετά από μήνες ο αθλητισμός, τα γυμναστήρια και ο πολιτισμός, ενώ παράλληλα απελευθερώνεται και η μετακίνηση των πολιτών.

Όμως, αν προκύψει νέο κύμα της πανδημίας, θα έχει σίγουρα επιπτώσεις και στην οικονομία. Χάρη στους εμβολιασμούς τα περιοριστικά μέτρα θα είναι μικρής κλίμακας, όμως όλα είναι στο τραπέζι. Και αυτό διότι, όπως λένε οι ειδικοί, εάν επανέλθουν περιορισμοί, τότε θα ανακοπεί η δυναμική επανάκαμψη της οικονομίας που προβλέπουν η Ε.Ε., ο ΟΟΣΑ, η ΤτΕ και όλοι οι ξένοι οίκοι.

Το μόνο όπλο που έχει η οικονομία (πέραν των διαθέσιμων) είναι ο εμβολιασμός των πολιτών. Έτσι θα χτιστεί η ανοσία της κοινωνίας κι έτσι θα μείνουν ανοικτές οι οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες και ταυτόχρονα τα νοσοκομεία θα μπορούν να περιθάλψουν με άνεση όλους όσοι το έχουν ανάγκη. Οπότε όλοι στην κυβέρνηση θεωρούν πως πρέπει να πείσουν όσους περισσότερο μπορούν να αφήσουν πίσω τους φόβους τους και να εμβολιαστούν.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη την Τετάρτη το πρωί, πως «δεν υπάρχουν άλλα λεφτά και θα έχουμε πρόβλημα εάν ξανακλειστούμε μέσα». Ακόμη και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος γνωρίζει ότι κάθε καθυστέρηση στην υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια πόρων, τόνισε πρόσφατα ότι το ξέσπασμα ενός τέταρτου κύματος θα ήταν πολύ μεγάλη ζημία και ότι πρέπει γίνει ό,τι είναι δυνατό για να αποτραπεί.

 Επιμένει συντηρητικά

Πάντως, επισήμως το ΥΠ.ΟΙΚ. παραμένει σταθερό στη συντηρητική πρόβλεψη για ανάπτυξη φέτος στο 3,6% του ΑΕΠ, περιμένοντας να αναθεωρήσει την πρόβλεψή του  μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου. Διατηρεί επίσης και μια συντηρητική πρόβλεψη για ανάκτηση από τον τουρισμό τού 45% του τζίρου που είχε το 2019 (από 25% που ήταν πέρσι) και προς το παρόν παρακολουθεί τις καθυστερήσεις στην άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών προς τη χώρα μας κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και άλλες χώρες. Παράλληλα, έχει ήδη θεσμοθετήσει και θα εφαρμόσει μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του χρόνου μέτρα στήριξης της οικονομίας ύψους 4,5 δισ. ευρώ που θα αποτελέσουν ένα ακόμη ανάχωμα για τις συνέπειες που θα έχει μια νέα έξαρση της υγειονομικής κρίσης το φθινόπωρο. Μέτρα όπως η κάλυψη παγίων δαπανών, η πρόσθετη χρηματοδότηση του 35% από επιστρεπτέες 1,2 και 3, αλλά και οι επιχορηγήσεις μέσω ΕΣΠΑ για εστίαση, τουρισμό, γυμναστήρια, παιδότοπους μαζί με τα νέα προγράμματα εγγυοδοσίας για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, θα παρέχουν συνεχή ρευστότητα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις τους επόμενους μήνες.

Η μετάλλαξη Δέλτα (ινδική) ανησυχεί πρωτίστως και το οικονομικό επιτλείο που απέυχεται νέα περιοριστικά μέτρα

 

Χείρα βοηθείας και από την Εκκλησία

Σε κάθε περίπτωση το Μαξίμου αναζητεί τρόπους για να πειστούν ολοένα και περισσότεροι πολίτες να εμβολιαστούν. Έτσι, μετά την κάρτα ελευθερίας των €150 για τους νέους 18-25 και η οποία χλευάστηκε από τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός ζήτησε και την αρωγή της Εκκλησίας. Ο κ. Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο του είπε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να πείσουμε τους συμπολίτες μας, οι οποίοι εξακολουθούν και είναι καχύποπτοι απέναντι στα εμβόλια, να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Αυτό αφορά ειδικά τους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας, οι οποίοι και κινδυνεύουν περισσότερο σε περίπτωση που αρρωστήσουν. Γι’ αυτό θέλω να σας ζητήσω ακόμα μια φορά την παρότρυνσή σας και ενδεχομένως μέσω και των κηρυγμάτων των ιερέων στο ποίμνιο, ώστε να κάνουν οι καχύποπτοι αυτό το πρόσθετο βήμα, να τους πείσουμε ότι αυτό είναι κάτι το οποίο δεν είναι απλά επιβεβλημένο για να επανέλθουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς, αλλά είναι στοιχειώδης αυτοπροστασία δικιά τους και των οικογενειών τους. Το έχετε κάνει πολλές φορές στο παρελθόν και θέλω να σας ευχαριστήσω, θα το ζητήσω να το κάνετε μια φορά ακόμα».

Οι πολίτες, όπως λέει κυβερνητικό στέλεχος, αντιλαμβάνονται ότι από το φθινόπωρο δεν θα έχουν και πολλές εναλλακτικές, αν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Ο ρεαλιστικός στόχος δεν είναι να καμφθούν οι σκληροί αντιεμβολιαστές, αλλά οι δύσπιστοι και οι επιφυλακτικοί που ακόμα περιμένουν… τους άλλους.

Η προοπτική, όμως, για μια οικογένεια που δεν έχει εμβολιαστεί να πρέπει να πληρώσει το κόστος 2-3 rapid test απλώς για να πάει να φάει σε ένα εστιατόριο, δεν είναι ελκυστική. Όπως διόλου ελκυστική δεν είναι και για τους επιχειρηματίες της διασκέδασης να λειτουργούν με 25% μόλις πληρότητα, εφόσον απευθύνονται σε μικτό κοινό, ενώ το κοινό τους θα πρέπει να προσκομίζει και rapid test.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα