Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τον Σταύρο

Ενώπιον της πιο κρίσιμης απόφασης της πολιτικής του καριέρας βρίσκεται ο Σταύρος Θεοδωράκης, ενόψει της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών. Αύριο το απόγευμα καλείται το Πολιτικό Συμβούλιο του Ποταμιού να λάβει την οριστική απόφαση για το ποια στάση θα κρατήσει στη συμφωνία των Πρεσπών, έχοντας στραμμένα πάνω του όλα τα φώτα της δημοσιότητας και όπως γίνεται αντιληπτό η πίεση προς τον επικεφαλής του Ποταμιού ένθεν κακείθεν να έχει στην κυριολεξία χτυπήσει κόκκινο.

Όλοι κατανοούν ότι από τις ψήφους των βουλευτών του Ποταμιού κρίνεται η στάση της συμφωνίας. Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα εάν το Ποτάμι αποφασίσει να καταψηφίσει, τότε η συμφωνία δεν περνά, με συνέπεια ο κ. Τσίπρας να αναγκαστεί να προσφύγει όσο το δυνατόν νωρίτερα σε εκλογές, καθώς θα φανεί εν τοις πράγμασι ότι η σημερινή ψήφος εμπιστοσύνης είναι εντελώς προσχηματική. Εάν απέχει το κόμμα από την ψηφοφορία, τότε η συμφωνία θα ψηφιστεί με λιγότερες από 150 ψήφους, κάτι που στην ουσία γρατζουνάει τον κ. Τσίπρα. Και βέβαια υπάρχει και το ενδεχόμενο να ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών, με τις ψήφους και των βουλευτών του Ποταμιού.

Οι συνέπειες

Εάν το Πολιτικό Συμβούλιο του Ποταμιού αποφασίσει ότι πρέπει οι βουλευτές να υπερψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών, τότε ο Σταύρος Θεοδωράκης θα πάει στη Βουλή, ως ένας απλός βουλευτής, καθώς ο Γιώργος Αμυράς ξεκαθάρισε πως θα ανεξαρτητοποιηθεί και το Ποτάμι κοινοβουλευτικά θα διαλυθεί. Οπότε ο κ. Θεοδωράκης δεν θα έχει τα προνόμια ενός αρχηγού. Αντίθετα, εάν αποφασίσει είτε να καταψηφίσει, είτε να απέχει από τη διαδικασία, τότε κινδυνεύει να χάσει τους δύο ευρωβουλευτές, Μίλτο Κύρκο και Γιώργο Γραμματικάκη, οι οποίοι έχουν ταχθεί υπέρ της συμφωνίας και πιέζουν να μην αλλάξει απόφαση το Ποτάμι, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τσίπρα “έκλεψε” τον Σπύρο Δανέλλη. Πραγματικά μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τον κ. Θεοδωράκη.

Στην αυριανή διευρυμένη συνεδρίαση θα μετάσχουν πέραν των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου και οι βουλευτές και ευρωβουλευτές του κόμματος. Η πρόταση που υπάρχει προς συζήτηση, όπως αποκάλυψε χθες η iapopsi.gr, είναι να γίνει δημόσια η ακόλουθη πρόταση από τη Σεβαστουπόλεως προς τον κ. Τσίπρα: “Το Ποτάμι ψηφίζει την συμφωνία των Πρεσπών κι εσύ αμέσως διαλύεις τη Βουλή και η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εθνικές εκλογές”.

Οι Αμυράς-Ψαριανός

Στη στάση του Ποταμιού αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρθηκε ο βουλευτής Γιώργος Αμυράς«Πάντα έλεγαν ότι θα δουν το τελικό κείμενο και πώς συνδέεται όλο αυτό και μετά θα αποφάσιζαν αν θα ψηφίσουν ή όχι τη Συμφωνία των Πρεσπών”, δήλωσε αναφερόμενος στους τρεις βουλευτές του κόμματος (Θεοδωράκη, Μαυρωτά, Λυκούδη) που διάκεινται θετικά.

«Είμαστε κατά της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», ξεκαθάρισε, τονίζοντας πως «δεν γίνεται με ‘ολίγη’ από Ποτάμι ο Τσίπρας να παραμένει Πρωθυπουργός και να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Σχετικά με το πώς θα κινηθούν οι πέντε βουλευτές του Ποταμιού στην ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, είπε πως «Υπάρχουν δύο σκέψεις: η μία είναι να καταψηφίσουμε και οι πέντε τη Συμφωνία και η άλλη να απέχουμε ως κόμμα από την ψηφοφορία»,  και προκάλεσε τον Πρωθυπουργό «να πάει στη Συμφωνία με τους 151 βουλευτές που έχει για την ψήφο εμπιστοσύνης. Ας φανερώσει, αν έχει, τις κρυφές του καβάτζες ο Τσίπρας», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το τι θα πράξει ο ίδιος αν οι άλλοι βουλευτές του Ποταμιού ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, είπε πως σε αυτή την περίπτωση «θα έχουμε μεγάλο θέμα», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και αποχώρησής του από το κόμμα. «Ρωτήστε με εκείνη τη μέρα», είπε σχετικά.

Την ίδια ώρα μιλώντας σε άλλη τηλεοπτική εκπομπή ο Γρηγόρης Ψαριανός εξέφρασε τη βεβαιότητα πως το Ποτάμι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών.

Οι ευρωβουλευτές

«Το Ποτάμι δεν έχει καμία δικαιολογία να αλλάξει άποψη, δεν πιστεύω ότι θα το κάνει, έχουμε ξοδέψει πάρα πολύ χρόνο», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του Μίλτος Κύρκος στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο FM, 104,9», σχετικά με τις επιφυλάξεις που εκφράστηκαν από βουλευτές του κόμματος σε ό,τι αφορά τη στάση τους στην ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, μετά τη δήλωση της πρόθεσης του Σπύρου Δανέλλη να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και την εν συνεχεία διαγραφή του από την κοινοβουλευτική τους ομάδα.

«Πιστεύω πως το Ποτάμι όπως είχε δηλώσει “ψήφο κατά συνείδηση” -δύο βουλευτές του έχουν ήδη σταθερά τοποθετηθεί κατά της συμφωνίας- αλλά από εκεί και πέρα οι άλλοι τέσσερις δεν βλέπω κανέναν λόγο ή κανέναν τρόπο που θα μπορέσουν να μην ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας. Θα είναι μία ρήξη, όχι με αυτά που οι ίδιοι πιστεύουν επί χρόνια, αλλά με την πολιτική μας των τελευταίων χρόνων, με τις δηλώσεις των τελευταίων μηνών και με τις δηλώσεις του Σταύρου Θεοδωράκη ότι το συμφέρον της πατρίδας του είναι μεγαλύτερο από οποιαδήποτε κομματική στόχευση», εξήγησε ο κ. Κύρκος.

Πολιτική απόφαση χαρακτήρισε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση τη στήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Γραμματικάκης, δηλώνοντας επίσης ότι το Ποτάμι, από την πρώτη στιγμή, είχε ταχθεί υπέρ της συμφωνίας και δεν υπάρχει κανένας λόγος αυτήν τη στιγμή να αλλάξει στάση. «Αντίθετα», όπως ισχυρίστηκε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, «υπάρχουν λόγοι οι οποίοι επιτείνουν την ψήφιση της συμφωνίας».

Όπως δήλωσε ο κ. Γραμματικάκης, τόσο ο ίδιος όσο και ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος «λέμε, και εν γνώσει του διεθνούς περιβάλλοντος, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να ψηφιστεί και μάλιστα θα έλεγα με ενθουσιασμό, διότι λύνει ένα πρόβλημα του παρελθόντος, πολύ μεγάλο, και ανοίγει καλύτερες προοπτικές και για το μέλλον και για τις δύο χώρες».

Ο κ. Γραμματικάκης εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα επικρατήσει μια πιο νηφάλια σκέψη», καθώς, όπως είπε, «το Ποτάμι από παλιά είχε τη θέση υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών και όσο και αν έχει εσωτερικές αναταράξεις, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει στάση». Ερωτηθείς εάν η αποχή είναι λύση, ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού δήλωσε: «Για μένα ούτε η αποχή θα ήταν λύση για αυτά τα θέματα, τα μεγάλα τα εθνικά που εκκρεμούν, μάλιστα, τόσες δεκαετίες – πρέπει να έχει κανείς το θάρρος της γνώμης του. Δεν κατηγορώ κανέναν που δεν έχει αυτή τη θέση ότι δεν είναι πατριώτης όπως μας κατηγορούν άλλοι. Ο πατριωτισμός είναι μια πολύ γενικότερη και πολύ βαθιά έννοια και εγώ πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή ο πραγματικός πατριωτισμός είναι να λήξεις αυτή η εκκρεμότητα με τη γείτονα χώρα».

Τέλος, ο κ. Γραμματικάκης είπε ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον Σταύρο Θεοδωράκη και του είπε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει στάση το Ποτάμι σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα