«Μυρίζει» μάχη με τα συνδικάτα λόγω ασφαλιστικού

Οι συνδικαλιστές του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα κατεβαίνουν στους δρόμους, κατηγορώντας την κυβερνητική πλειοψηφία ότι αντί να καταργήσει τον νόμο Κατρούγκαλου όπως ευαγγελιζόταν προεκλογικά τον εφαρμόζει πλήρως και τον ενισχύει

Λίγες μέρες πριν από την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή, το αργότερο στις 12 του Φλεβάρη, η κυβέρνηση φέρεται να αναλαμβάνει νέα πολυεπίπεδη πρωτοβουλία, αυτήν τη φορά για τα εργασιακά και τη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Του Δημήτρη Τζιβελέκη

Στα θέματα αυτά, έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις την τελευταία δεκαετία, ενεργοποιώντας σταθερά τα αρνητικά αντανακλαστικά των συνδικάτων, ενώ εκκρεμεί στο ΣτΕ η εργοδοτική προσφυγή κατά της διατήρησης των μισθολογικών τριετιών. Ειδικότερα, η ατζέντα της κυβέρνησης, περιλαμβάνει:

-Την καθιέρωση του ψηφιακού ωραρίου εργασίας, με τους εργοδότες να δηλώνουν ηλεκτρονικά, σε πραγματικό χρόνο, τα ωράρια εργασίας και τις όποιες αλλαγές σε αυτά.

-Την καθιέρωση της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας.

-Το ενδεχόμενο αύξησης του κατώτατου μισθού (για τον οποίον δεν αποφασίζουν πλέον οι κοινωνικοί εταίροι) και –σε περίπτωση θετικής απόφασης– το ύψος της αύξησης.

-Την κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, με βάση τις αλλαγές των τελευταίων ετών.

-Την περαιτέρω λήψη μέτρων για τη λειτουργία των συνδικάτων, τις απεργίες και τις διαδηλώσεις.

-Την καθιέρωση του Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων για την επιβράβευση των εργοδοτών που τηρούν την εργατική νομοθεσία, με την παροχή φορολογικών και ασφαλιστικών κινήτρων, και

-Την περαιτέρω ανάπτυξη του ηλεκτρονικού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για την παρακολούθηση της αγοράς εργασίας, με την ένταξη σε αυτό του ωραρίου εργασίας, καθώς και των απασχολουμένων με «μπλοκάκι» και εργόσημο.

Επί ξυρού ακμής οι τριετίες

Ωστόσο, άγνωστη παραμένει η έκβαση της «μάχης των τριετιών», οποία θα επηρεάσει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, οδηγώντας σε «ψαλίδισμα» των αποδοχών τους, καθώς η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται το αργότερο τον Απρίλιο. Θυμίζεται ότι στο ΣτΕ είχαν προσφύγει τον Απρίλιο του 2019 ο ΣΕΒ και άλλοι 6 περιφερειακοί σύνδεσμοι-ενώσεις (ΣΒΑΠ, ΣΒΘΚΕ, ΣΒΣΕ, ΣΕΒΠΔΕ, ΣΘΕΒ, ΠΑΣΕΒΙΠΕ), όπως και ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, ζητώντας να ακυρωθεί η εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας στις 18/2/2019, με την οποία παρέχονταν οδηγίες για την εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού των €650 και του ημερομισθίου για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες ολόκληρης της χώρας (με ισχύ από 1/2/ 2019).

Η εργοδοτική πλευρά υποστηρίζει ότι οι τριετίες στις κατώτατες αμοιβές έχουν καταργηθεί, ενώ στην επίμαχη εγκύκλιο επισημαίνεται ότι οι τριετίες πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλονται.

Αντιδράσεις από ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ

Την ίδια ώρα, διαστάσεις γενικής απεργίας λαμβάνει η κινητοποίηση των συνδικάτων στις 18 του μηνός για το ασφαλιστικό. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ που κήρυξε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση για την Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου, με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή του ασφαλιστικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης, επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο «δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συνέχιση των μνημονιακών αντιασφαλιστικών νόμων που ψηφίστηκαν την περίοδο 2010-2019 και είχαν ως συνέπεια τη μείωση των συντάξεων από 20% έως και 60%», αναφέρει η τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση των δημοσίων υπαλλήλων.

Το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων ισχυρίζεται ότι, σε αντίθεση με τις προεκλογικές εξαγγελίες της για πλήρη κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, η κυβερνώσα πλέον Ν.Δ. τον εφαρμόζει πλήρως και τον ισχυροποιεί ακόμα περισσότερο. Υπό αυτό το πρίσμα, η ατζέντα διεκδικήσεων της ΑΔΕΔΥ περιλαμβάνει:

-Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου (Ν4387/16) και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών Νόμων.

-Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.

-Πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων.

-Δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. Καμία ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Από την πλευρά της, η ΓΣΕΕ «βλέπει» ορατό κίνδυνο ενσωμάτωσης κυρίας και επικουρικής σύνταξης στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, κάτι που όπως λέει η Συνομοσπονδία  βρίσκει αντίθετο τον κόσμο της μισθωτής εργασίας, και ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έδωσε σε δημόσια διαβούλευση. Για τη ΓΣΕΕ πάγια και βασικά αιτήματα, όπως έχουν αποτυπωθεί διαχρονικά, αποτελούν «η διασφάλιση και διατήρηση του δημόσιου κοινωνικού χαρακτήρα του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης (κύριας και επικουρικής), ως θεμελιώδους θεσμού κοινωνικής προστασίας με αναδιανεμητικό χαρακτήρα, η εξασφάλιση της εγγύησης του Κράτους στη χρηματοδότησή του με σκοπό τη μακροχρόνια βιωσιμότητα και την κοινωνική αποτελεσματικότητά του, η επαναχορήγηση της 13ης και της 14ης σύνταξης με προτεραιότητα στους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και  αποτελεσματική αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, της εισφοροδιαφυγής, των ανείσπρακτων οφειλών προς τα Ταμεία. Ο κίνδυνος ενσωμάτωσης κυρίας και επικουρικής είναι πλέον ορατός, κάτι το οποίο βρίσκει αντίθετο τον κόσμο της μισθωτής εργασίας».

Ακολούθως, το τριτοβάθμιο συνδικάτο του ιδιωτικού τομέα τονίζει πως επιδιώκει εξαντλητικό, σοβαρό και υπεύθυνο διάλογο για τη διασφάλιση ενός ασφαλιστικού συστήματος που θα εγγυάται τις παρούσες και τις επόμενες γενιές.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα