MYTILINEOS: Πλώρη για νέες κορυφές μετά το πανδημικό τσουνάμι

Οικονομικά αποτελέσματα 12μηνου: Σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά και με οικονομικούς δείκτες στα προ πανδημίας επίπεδα ο βιομηχανικός όμιλος του Ευ. Μυτιληναίου

Ως χρονιά πρωτόγνωρων προκλήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο χαρακτήρισε το 2020 ο ιδρυτής και ιθύνων νους τής MYTILINEOS, Ευάγγελος Μυτιληναίος, που ωστόσο έχει κάθε λόγο να χαμογελά. Κι αυτό διότι ο όμιλός του επέδειξε υψηλές αντοχές και ανθεκτικότητα στους ισχυρούς κραδασμούς που προκάλεσε η πανδημία. Απόδειξη τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν πριν από μερικές ημέρες.

Επιμέλεια: Ν.ΤΕ.

Αμεσότητα, ευελιξία, αποφασιστικότητα, αλλά και «επιστράτευση» των στρατηγικών εταιρικών πλεονεκτημάτων της έβγαλε από τη φαρέτρα της η MYTILINEOS, προκειμένου το «κλείσιμο» του δυστοπικού –από όλες τις πλευρές– 2020 να τη βρει σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά και με τους οικονομικούς δείκτες της στα επίπεδα του προηγούμενου έτους.

Αυτό ήταν, άλλωστε, το στοίχημα που είχε τεθεί πολύ νωρίς από τη διοίκηση και αυτό το στοίχημα κερδήθηκε, αφού λ.χ. η λειτουργική κερδοφορία (ΕΒΙΤDA) της MYTILINEOS ανήλθε σε €315.000.000, παραμένοντας αμετάβλητη σε σύγκριση με το 2019. Την ίδια αντοχή επέδειξε και ο δείκτης των καθαρών κερδών μετά από δικαιώματα μειοψηφίας, τα οποία ανήλθαν σε €129.000.000, με τον δείκτη των κερδών ανά μετοχή σε ετήσια βάση (annualized EPS) να παραμένει σε επίπεδα που προσεγγίζουν το 1.

ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΠΑΝΔΗΜΙΚΟ ΕΤΟΣ Ο ΤΟΜΕΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΤΗΣ MYTILINEOS ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ «ΓΡΑΨΕΙ» ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΥΨΗΛΩΝ ΕΠΙΔΟΣΕΩΝ

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι ο καθαρός δανεισμός του ομίλου διαμορφώθηκε στα €538.000.000, με τον δείκτη μόχλευσης (Καθαρός Δανεισμός / EBITDA) να παραμένει κάτω από το 2 και συγκεκριμένα στο 1,71, παρά τις σημαντικές επενδύσεις, τη διανομή μερίσματος και την επαναγορά 6,14 εκατ. ιδίων μετοχών (ποσοστό 4,3% του συνόλου). Παράλληλα, μετά την πρόωρη αποπληρωμή του ομολόγου ύψους €300.000.000 τον Ιούνιο του 2020 –το οποίο κανονικά έληγε τον Ιούνιο του 2022– η MYTILINEOS διαθέτει ένα εξαιρετικό πιστωτικό προφίλ, καθώς δεν προβλέπονται σημαντικές λήξεις υποχρεώσεων μέχρι το τέλος του 2024.

«Λοκομοτίβα» ο κλάδος ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου

Όπως προαναφέρθηκε, στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς η MYTILINEOS αξιοποίησε στο έπακρο τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και τις συνέργειες ανάμεσα στους τομείς δραστηριότητάς της, εντατικοποίησε τις δράσεις βελτιστοποίησης κόστους και με… ατμομηχανή τον τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου κατόρθωσε να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στην πανδημία και να θέσει στέρεες βάσεις για ισχυρή ανάπτυξη τα αμέσως επόμενα έτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ένα καταστροφικό πανδημικό έτος ο τομέας Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου της MYTILINEOS κατάφερε να «γράψει» ιστορικά υψηλών επιδόσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τζίρος τής εν λόγω εταιρικής δραστηριότητας διαμορφώθηκε σε 928 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε 49% του συνολικού κύκλου εργασιών, έναντι €996 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Σε ό,τι αφορά τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του τομέα, αυτά ανήλθαν σε €157.000.000 το 2020 (από €101.000.000 την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους), σημειώνοντας αύξηση κατά 55%. Η ιστορικά υψηλή επίδοση το 2020 είχε ως συνέπεια την αύξηση της συνεισφοράς του Τομέα στο 50% της συνολικής λειτουργικής κερδοφορίας της εταιρείας. Δεν μπορεί, φυσικά, να παραγνωριστεί το γεγονός ότι οι παραπάνω επιδόσεις επιτεύχθηκαν παρά τη μείωση της κατανάλωσης στη χώρα κατά 4,1% λόγω της πανδημίας αλλά και τις κατά 30% χαμηλότερες τιμές στη χονδρεμπορική αγορά.

Αναφορικά με την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, η Protergia συνέχισε να ισχυροποιεί τη θέση της ως ο κορυφαίος ανεξάρτητος, ιδιώτης προμηθευτής, αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς στο 7,7% από 5,5% στα τέλη του 2019, εκπροσωπώντας πλέον περισσότερους από 285.000 πελάτες στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο.

Σε ό,τι αφορά, τώρα, το μείγμα παραγωγής, το φυσικό αέριο έχει αναδειχθεί πλέον ως το βασικό καύσιμο, καθώς η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη ήταν μειωμένη κατά 44,9%. Σημαντικά ενισχυμένη είναι η συμμετοχή των ΑΠΕ, που ανήλθε στο 28% της συνολικής παραγωγής.

Η MYTILINEOS επωφελήθηκε σημαντικά από τις παραπάνω συνθήκες, στηριζόμενη κατά κύριο λόγο στο ανταγωνιστικό χαρτοφυλάκιο φυσικού αερίου, τον υψηλό βαθμό απόδοσης, διαθεσιμότητας και αξιοπιστίας των μονάδων της, αλλά και στην ηγετική θέση που κατέχει ανάμεσα στους ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην αφετηρία του ’21 από θέση ισχύος

Σε κάθε περίπτωση, η αφετηρία του 2021 βρίσκει τη MYTILINEOS σε ισχυρή θέση και με πολλές βάσιμες ελπίδες για μια πρωταθληματική χρήση σε επίπεδο οικονομικών επιδόσεων. Σε αυτό δεν συνηγορούν μόνο η προφανής τάση σταδιακής ανάκαμψης της πραγματικής οικονομίας εντός και εκτός συνόρων λόγω της καταπολέμησης (και μέσω του εμβολιασμού) της πανδημίας ή τα σημαντικά δημοσιονομικά πακέτα στήριξης που έχουν δρομολογηθεί σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και στις ΗΠΑ. Στην περίπτωση της MYTILINEOS οι ευοίωνες προοπτικές εδράζονται και:

>> Στην ανάκαμψη των τιμών του αλουμινίου σχεδόν στα επίπεδα προ εξάπλωσης της πανδημίας, σε συνδυασμό με τη διατήρηση ανταγωνιστικού κόστους παραγωγής.

>> Στη βελτίωση της εγχώριας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και η σταδιακή αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας ως απόρροια της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου.

>> Στην ωρίμανση νέων σημαντικών έργων στους Τομείς Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας και Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα