Ν. Ανδρουλάκης: «Όχι» στον Κυριάκο, κόντρα με Αλέξη…

Ο Νίκος Ανδρουλάκης πλέον ελέγχει σε ποσοστό 70% την Κεντρική Επιτροπή και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ μετά το πέρας των εσωκομματικών διαδικασιών

Λίγο-πολύ το περιμέναμε, αλλά πλέον στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και στην ψηφοφορία για το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ο Νίκος Ανδρουλάκης έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους ότι το κόμμα το ελέγχει απόλυτα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Αυτό το κατάλαβαν όλοι με την εκλογή του Κώστα Χρυσόγονου στο Πολιτικό Συμβούλιο σε πολύ υψηλή θέση, ενώ στην Κεντρική Επιτροπή ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκε πολύ χαμηλά. Απλά και στην Κεντρική Επιτροπή και στο Πολιτικό Συμβούλιο ο Νίκος Ανδρουλάκης διατηρεί τον πλήρη έλεγχο σε ποσοστό 70% που του επιτρέπει να έχει λυμένα τα χέρια του.

Πέρασε με ποσοστό 88% τον Ανδρέα Σπυρόπουλο ως γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, έβγαλε πρώτο στο Πολιτικό Συμβούλιο τον έτερο στενό του συνεργάτη Στέφανο Ξεκαλάκη , ενώ φρόντισε μέσω της εκλογής κάποιων προσώπων να στείλει σαφή μηνύματα προς ναυτιλλόμενους.

  • Είναι ολοφάνερη η στροφή να αξιοποιηθούν σε θέσεις κλειδιά οι σαραντάρηδες. Εκτός των ΣπυρόπουλουΞεκαλάκη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να προωθήσει στην κομματική επετηρίδα τον Δημήτρη Μάντζο, το Νίκο Μήλη, τον Αντώνη Σαουλίδη.
  • Κόντυνε τον πρώην γραμματέα του κινήματος Μανώλη Χριστοδουλάκη, ο οποίος στην Κεντρική Επιτροπή εκλέχτηκε δεύτερος, όμως στο Πολιτικό Συμβούλιο 26ος στους 31. Ο νεαρός πλασάρεται από κάποιους παπαναδρεϊκούς ως η επόμενη λύση για το κόμμα.
  • Είχε συνεννοηθεί με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ανδρέα Λοβέρδο κι απέφυγε τις πολλές τριβές, ειδικά κατά την διάρκεια της συνεδρίασης. Μάλιστα λέγεται ότι οι τρεις τους συμφώνησαν να μείνουν εκτός Πολιτικού Συμβουλίου η Νάντια Γιαννακοπούλου (Λοβερδική) και ο Μιχάλης Καρχιμάκης (Παπανδρεϊκός) επειδή «σκοτώνονται» στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθήνας.
  • Στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπήρξε η πλευρά Παπανδρέου εξέλεξε επτά στελέχη, η πλευρά Λοβέρδου τρία , η Ανανεωτική Αριστερά δύο, ενώ οι Χρηστίδης, Καστανίδης ήταν στην πρόταση Ανδρουλάκη, καθώς ήταν υποψήφιοι για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
  • Στον Δημήτρη Ρέππα προτάθηκε να είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης φέρεται να τρέφει εκτίμηση στο πρόσωπό του. Μάλιστα στον κ. Ρέππα τηλεφώνησαν δυο στενοί του συνεργάτες (ο ένας φέρεται να ήταν ο Στέφανος Ξεκαλάκης) προκειμένου να του μεταφέρουν τη βούληση Ανδρουλάκη να είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, όμως ο πρώην υπουργός επέμεινε στην άρνηση του.
  • Επίσης εξαφανίστηκε το λεγόμενο μπλοκ των «Γεννηματικών». Ο Χρηστίδης κινείται αυτόνομα εδώ και πολλούς μήνες, ο Χριστοδουλάκης έχει μεταγραφείι στους Παπανδρεϊκούς, ενώ κόπηκε και ο στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά, ο Μανώλης Όθωνας.

 Ελεγχόμενη δυσαρέσκεια

Αυτό, πάντως που έχει πετύχει προς ώρας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, δεν είναι μόνο ο πλήρης έλεγχος του κόμματος, αλλά και το γεγονός ότι η όποια δυσαρέσκεια υπάρχει για τις επιλογές του, ή για τους αποκλεισμούς είναι ελεγχόμενη και δεν δημιουργεί προβλήματα στο κόμμα. Σε αυτό βοηθά και το ότι τα δημοσκοπικά ποσοστά του κόμματος μετά από σχεδόν μία δεκαετία βρίσκονται πέριξ του 15%. Εάν όμως το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο, τότε λήγει αυτομάτως η περίοδος χάριτος για τον πρόεδρο και όλη την ομάδα του.

Εξάλλου, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές υπάρχουν αρκετοί δυσαρεστημένοι από τις εκλογές και της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και του Πολιτικού Συμβουλίου. Απλά απέφυγαν να δημοσιοποιήσουν τις διαφωνίες τους, καθώς ο κ. Ανδρουλάκης σε μεγάλο βαθμό ικανοποίησε τη δέσμευση του για το τρίπτυχο ανανέωση, εμπειρία και ενότητα, όπως φαίνεται και από τη πρόταση που κατέθεσε και τελικά εγκρίθηκε.

Η γκρίνια ωστόσο, αφορά περισσότερο τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τη διαχείριση των προσώπων αρκετά εκ των οποίων έχουν μια κομματική και πολιτική πορεία στο ΠΑΣΟΚ και την παράταξη. Του καταλογίζεται, ότι δεν διαβουλεύεται θεσμικά αλλά κατά περίπτωση και ότι αποφασίζει τις περισσότερες φορές μόνος του.

Πάντως μέχρι σήμερα η τακτική του Νίκου Ανδρουλάκη του έχει βγει. Αυτός ο οργανωτικός ακτιβισμός, για τον οποίο τον κατηγορούν οι περισσότεροι από τους παλιούς και ειδικά αυτούς που έμειναν εκτός νυμφώνος, του έδωσε με εύκολο μάλλον τρόπο τη νίκη στις εσωκομματικές εκλογές. Επίσης αυτός ο οργανωτικός ακτιβισμός έχει γεμίσει τις τοπικές οργανώσεις με νέο αίμα. Νεολαία που δεν είχε ζήσει τις ημέρες δόξας του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, αλλά μεγάλωσε με τα όσα τους έλεγαν οι γονείς και οι παππούδες τους. Και στην τελική αυτοί που διαμαρτύρονται, ακόμη και οι τοίχοι εντός της Χαριλάου Τρικούπη τους θεωρούν εθισμένους με θέσεις δίπλα στον ενίοτε πρόεδρο.

Οι σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ

Και μπορεί ο κ. Ανδρουλάκης με το κόμμα να καθάρισε, αλλά πλέον έχει μπροστά του τις εκλογές και την πίεση που του ασκούν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον ποιον θα πάει για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Πηγές που μιλούν απ’ ευθείας με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δηλώνουν με βεβαιότητα πως δεν θα υπάρξει συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ενώ με τον ΣΥΡΙΖΑ οι όροι που θα τεθούν είναι για πρόσωπο κοινής αποδοχής για πρωθυπουργό και να μείνουν εκτός νέας κυβέρνησης όλες οι μεταγραφές από το ΠΑΣΟΚ και ο Πολάκης.

Επίσης ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει αποφασίσει να φτάσει ως τα άκρα την αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα επίπεδα. Και για τα χρέη του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι οι περισσότεροι αλόγιστοι δανεισμοί έγιναν επί της εποχής Ξενογιαννακοπούλου και Ραγκούση, ενώ και στο θέμα Λοβέρδου σε καμία περίπτωση δεν θέλει να κρεμάσει τον βουλευτή του, όπως ισχυρίζονται διάφορα φιλικά ΜΜΕ προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμη και στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το μήνυμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ξεκάθαρο: «Εμείς δεν πουλάμε τους ανθρώπους μας. Η δικαιοσύνη θα αποφασίσει και όχι οι πολιτικοί αντίπαλοι». Στην Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν πως αυτές οι κινήσεις εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ως στόχο να πλήξουν το ΠΑΣΟΚ για να μην εξελιχθεί σε κόμμα εξουσίας. Κι όπως λένε χαρακτηριστικά «χρησιμοποιούν τα ίδια παλιά κόλπα που έμαθαν από τον Καμένο με τερατώδη ψέματα».

Από την άλλη οι συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη επισημαίνουν την πύρινη ομιλία του στο ευρωκοινοβούλιο κατά της Τουρκίας, βάζοντας ένα λιθαράκι για το καταδικαστικό ψήφισμα εναντίον των γειτόνων μας. Τουναντίον ο ΣΥΡΙΖΑ αποθεώνει ακτιβιστές που χρησιμοποιούν την ρητορική της Τουρκίας κάνοντας λόγο ότι το ελληνικό λιμενικό πνίγει τους μετανάστες που στέλνουν από την Τουρκία.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα