Ν.Δ.: Εφ’ όπλου λόγχη για τις εκλογές, αλλά χωρίς αρρυθμίες

Να αποφευχθούν οι «συντροφικές μαχαιριές» στην υπέρτατη  μάχη για αλλαγή διακυβέρνησης ζήτησε από τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Κυριάκος  Μητσοτάκης

Πρόσω ολοταχώς για τους εκλογικούς «προορισμούς» του 2019 ήταν η εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη σύνοδο των τομεαρχών της Νέας Δημοκρατίας, με το «γαλάζιο» επιτελείο να εξακολουθεί να θεωρεί ως πιθανότερη ημερομηνία των εθνικών εκλογών τον προσεχή Μάιο και την ταυτόχρονη διεξαγωγή τους με τις ευρωεκλογές.

Την προσωπική του εκτίμηση πως οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στις 26 Μαΐου είχε εκφράσει σε ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι επιτελείς του υποστηρίζουν ότι το ρολόι πια χτυπά αντίστροφα, ακόμη και εάν δεν μεσολαβήσει εθνική κάλπη. Λένε, δηλαδή, ότι «υπό αυτές τις άθλιες συνθήκες, οι ευρωεκλογές μετατρέπονται έτσι κι αλλιώς σε εθνικές εκλογές», επιμένοντας ότι η ευρωκάλπη σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να καταστεί ένα βροντερό δημοψήφισμα για το μέλλον του τόπου.

Την ίδια ώρα από τη Νέα Δημοκρατία γίνεται αντιληπτή η αναγκαιότητα για άνοιγμα του κόμματος προς την κοινωνία, εκτιμώντας πως σε αυτή την προσπάθεια είναι αναγκαία η βοήθεια από τους παλιούς αγωνιστές της Ν.Δ. που στην πορεία εγκατέλειψαν το κόμμα αλλά και ανθρώπους που δεν έχουν ψηφίσει ποτέ τη Ν.Δ., καθώς αυτοί θα είναι που θα δώσουν τη μεγάλη ώθηση στην παράταξη.

 

Ξεκάθαρα τα διλήμματα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υποστηρίξει σχετικά ότι «τα διλήμματα –στις επερχόμενες εκλογές– είναι ξεκάθαρα: Αλήθεια ή δημαγωγία; Ανάπτυξη ή καθυστέρηση; Ενότητα ή διχασμός;». Ένας άμεσος στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι η διασφάλιση ότι ο «γαλάζιος» προγραμματικός λόγος θα γίνει κτήμα κάθε Έλληνα.

Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας στους τομεάρχες, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα, κάνοντας λόγο για «βαθιά θεσμική δυσοσμία που τυλίγει το Κοινοβούλιο». Δεν δίστασε, μάλιστα, να επιτεθεί κατά του προέδρου της Βουλής, λέγοντας ότι έχει υποβιβαστεί σε κομματικό υπάλληλο που εκτελεί εντολές, αλλά και κατά των 6 βουλευτών, που χαρακτήρισε «εύκαμπτους, πιόνια και πρόθυμους κομπάρσους».

 

Κυβέρνηση – κουρελού

Στην Πειραιώς δεν παύουν να σχολιάζουν ότι κανένας πολιτικός αρχηγός «δεν αποτόλμησε στο παρελθόν να ζητήσει εγγράφως την παράδοση της συνείδησης βουλευτών εν λευκώ», ενώ ο επικεφαλής της ομάδας των προεδρικών συμβούλων, Γιώργος Γεραπετρίτης, έχει σημειώσει ότι οι επιστολές των 6 βουλευτών που δεν ανήκουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ «δημιουργούν μια παρασυνταγματική δομή, που δεν έχει προηγούμενο στη διεθνή κοινοβουλευτική ιστορία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι η Ν.Δ. δεν εναντιώνεται στη διατήρηση του δικαιώματος του λόγου για αρχηγούς μετά την απώλεια των Κοινοβουλευτικών τους Ομάδων, αλλά δεν θα δεχθεί να παραμείνουν άθικτες οι δομές και οι παροχές που απολαμβάνουν ως επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων.

 

Η προειδοποίηση στα στελέχη

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ν.Δ., επιχειρώντας να προλάβει… αρρυθμίες κατά τη διεξαγωγή του προεκλογικού αγώνα, απέστειλε σαφές μήνυμα προς όλους τους υποψήφιους βουλευτές αποσυνδέοντας τη σειρά κατάταξής τους βάσει της σταυροδοσίας από την προοπτική μετεκλογικής τους αξιοποίησης. Μάλιστα έχει υποστηρίξει: «Κατανοώ τη μάχη του σταυρού, καθώς γνωρίζετε ότι την έχω δώσει πολλές φορές. Ωστόσο, θέλω να θυμίσω ότι την επόμενη μέρα των εκλογών τη σειρά εκλογής τη θυμούνται μόνο οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Και για μένα αυτή η σειρά δεν έχει καμία σημασία στην αξιολόγησή μου για τη διακυβέρνηση της χώρας. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία από το να μοιράζουμε την πίτα των σταυρών μεταξύ μας είναι να προσελκύσουμε κοντά μας πολίτες που δεν μας είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Γι’ αυτό και ζητώ απ’ όλους μέτρο και εφιστώ σε όλους την προσοχή».

Στη Νέα Δημοκρατία έχουν, τέλος, στρέψει το ενδιαφέρον και γίνεται εκτενής κουβέντα για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει το κόμμα εν όψει της συζήτησης στην Ολομέλεια για τη συνταγματική αναθεώρηση. Στη Ν.Δ. είναι εμπεδωμένη η άποψη ότι η επόμενη πλειοψηφία είναι εκείνη που θα προσδιορίσει το εύρος και το περιεχόμενο των αναθεωρητέων άρθρων, ωστόσο εκφράζεται η ανησυχία ότι η κυβέρνηση θα καταφύγει εκ νέου σε πολιτικά και νομικά τεχνάσματα ώστε να φέρει ει δυνατόν στα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ αυτήν την κορυφαία θεσμική διαδικασία.

Σοβαρά ερωτήματα για τα όσα είπαν Τσίπρας – Ερντογάν

 

H επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία ήταν κακά προετοιμασμένη, υποστηρίζουν στην οδό Πειραιώς, και τα όσα δηλώθηκαν από τους κ.κ. Τσίπρα και Ερντογάν εγείρουν σειρά σοβαρών ανησυχιών και ερωτημάτων. Σύμφωνα με τη Ν.Δ., σκοπός του κ. Τσίπρα ήταν να διασφαλίσει με υψηλό αντιστάθμισμα από ελληνικής πλευράς μια –ασαφούς διάρκειας– περίοδο εκτόνωσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενόψει του γεγονότος ότι η Ελλάδα έχει ήδη εισέλθει σε προεκλογική τροχιά.

Επισημαίνεται επίσης πως δεδομένου ότι οι δημοτικές εκλογές στην Τουρκία θα πραγματοποιηθούν στα τέλη Μαρτίου, η επίσκεψη Τσίπρα μεταξύ άλλων ωφέλησε επικοινωνιακά τον Πρόεδρο Ερντογάν. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αρνούνται –το αντίθετο μάλιστα– την αναγκαιότητα του ελληνοτουρκικού διαλόγου, τονίζουν όμως ότι αυτός ο διάλογος πρέπει να είναι ουσιαστικός και παραγωγικός και προφανώς χωρίς εκπτώσεις στα ελληνικά εθνικά συμφέροντα. Αυτό προϋποθέτει άριστη προετοιμασία, αλλά και τη διεξαγωγή του σε μια ατμόσφαιρα ηρεμίας στις διμερείς σχέσεις, και όχι σε μια περίοδο έντασης την οποία προκαλεί η Τουρκία, όπως συμβαίνει όλο το τελευταίο διάστημα.

 

Διαβάστε επίσης