Ν.Δ.: Για το 9Χ9 στις Μονοεδρικές Περιφέρειες

Για ποιο λόγο τα κόμματα επέλεξαν πιο «κλειστούς» χώρους για τις συγκεντρώσεις στην Αθήνα, προκειμένου να μην υποστούν απώλειες στην Περιφέρεια

Την ώρα που οι πολιτικοί αρχηγοί την τελευταία εβδομάδα «έσπρωξαν τα ρέστα τους» για να πείσουν τους πολίτες να τους εμπιστευθούν, τα επιτελεία σχεδίαζαν τις τελικές συγκεντρώσεις των κομμάτων στην πρωτεύουσα. Εξάλλου η τελική εικόνα είναι κάτι που μένει, λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Όμως από την άλλη οι κομματικοί Νέας Δημοκρατίας-ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ σκέφθηκαν πως οι εποχές άλλαξαν και το να γεμίσουν μία πλατεία δεν είναι εύκολο πράγμα. Όσα τηλέφωνα και εάν κάνεις, όποια κινητοποίηση κι εάν επιλεχθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις παλαιότερες εποχές τα μέλη και οι ψηφοφόροι δέχονταν ειδοποιήσεις από τις τοπικές επιτροπές των κομμάτων, οι οποίες ήταν σε καθημερινή βάση ανοιχτές και υποδέχονταν τους ψηφοφόρους. Δηλαδή οι περισσότεροι γνωρίζονταν και είχαν και διαφορετική επικοινωνία. Τώρα σε πολλές περιοχές οι τοπικές είναι έρημα γραφεία, τα οποία επισκέπτεται αραιά και που κάποιο μέλος για να τα αερίσει.

Οπότε επιλέχθηκε το Θησείο και οι πιο μικρές συγκεντρώσεις, διότι οι παλιές καλές εποχές του μπαλκονιού και της πλατείας αποτελούν πλέον ιστορία. Η εικόνα εξάλλου αυτές τις κρίσιμες ώρες είναι κάτι που θα έκανε το γύρο της χώρας και μία… αποτυχημένη κεντρική συγκέντρωση μπορεί να επηρέαζε αρνητικά. Όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στην περιφέρεια.

Ούτε οι μπλακονάτοι Ανδρέας Παπανδρέου και Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπάρχουν, ούτε φυσικά και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος δεν είχε το ταλέντο του ρήτορα σε σύγκριση με τους άλλους δύο, όμως κατάφερνε να γοητεύει τα πλήθη. Ακόμη και οι εν ζωή πρώην πρωθυπουργοί και πρώην αρχηγοί, μπορεί να μην μάζευαν δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόρων στις ομιλίες τους, αλλά τα κατάφερναν με κεντρικές πλατείες.

Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Κι εκτός των άλλων τα κόμματα είχαν να αντιμετωπίσουν και την εικόνα που εξέπεμψε η ΑΕΚ στην φιέστα τίτλου στη Νέα Φιλαδέλφεια, την προηγούμενη Κυριακή. Εκεί όπου 32.000 θεατές ήταν εντός του γηπέδου και άλλοι σχεδόν 60.000 έξω από το γήπεδο και στις γύρω περιοχές. Εικόνες που έφτασαν στα πέρατα της γης.

Ασυναίσθητα οι πολίτες θα προχωρήσουν σε συγκρίσεις. Κάτι που δεν βολεύει τα κόμματα, τα οποία και τα τρία μαζί στις συγκεντρώσεις τους στο Θησείο είχαν λιγότερο κόσμο από τους 32.000 που βρέθηκαν εντός του γηπέδου της ΑΕΚ για να παρακολουθήσει τον τελευταίο αγώνα του πρωταθλήματος και να ζήσει την απονομή του τίτλου.

Οπότε επειδή η εικόνα είναι το Α και Ω, προτιμήθηκαν οι εικόνες της παλιάς Αθήνας. Διότι πολλές φορές και ο χώρος αποτελεί μέρος της συγκέντρωσης. Οπότε ξεπερνιέται εάν δεν υπάρχει ο πολύς κόσμος.

Το βάρος στις μονεοδρικές     

Σε ό,τι αφορά τις περιοχές που έχουν ρίξει το βάρος τους τα κόμματα είναι κατ’ αρχάς οι μονοεδρικές, οι οποίες πλέον είναι εννέα, καθώς στις ήδη 7 ((Ευρυτανία, Γρεβενά, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Λευκάδα, Σάμος, Φωκίδα) προστέθηκαν και η Καστοριά και η Θεσπρωτία. Με βάση τις δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία είναι το απόλυτο φαβορί και για τις εννέα μονοεδρικές. Σε κάποιες, όπως είναι η Καστοριά, η Ευρυτανία είναι βέβαιη η νίκη, σε κάποιες άλλες όπως η Θεσπρωτία και η Κεφαλονιά είναι πιο δύσκολη η επικράτηση.

Στην Κεφαλονιά υπάρχει μάχη καθηγητών, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει πολλά στην υποψηφιότητα του Νικόλα Φαραντούρη, ενώ η Ν.Δ. έχει επιλέξει τον Ναπολέοντα Μαραβέγια, μαζί με τον απερχόμενο βουλευτή Παναγή Καπάτο, ενώ στα Γρεβενά η αξιωματική αντιπολίτευση προσδοκά να αποκομίσει και εκλογικά κέρδη από τη ζημιά που αδιαμφισβήτητα προκάλεσε στην κυβέρνηση η υπόθεση του – διαγραφέντος πλέον από τη Ν.Δ. – Ανδρέα Πάτση.

Η βαρύτητα της Κρήτης

Υψηλής συμβολικής βαρύτητας τόσο για τη Ν.Δ. όσο όμως και για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ θεωρείται η μάχη της Κρήτης, την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναγάγει και σε προσωπικό στοίχημα. Η εντοπιότητα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, μοιραία δημιουργεί νέα δεδομένα στο νησί των περίπου 500.000 εγγεγραμμένων, το οποίο έχει έτσι κι αλλιώς κεντροαριστερή κατεύθυνση – άλλοτε «πράσινο» κάστρο, νυν «ροζ»- καθώς ο Αλέξης Τσίπρας είχε κερδίσει τους τέσσερις νομούς το 2019. Από τη Ν.Δ. προσδοκούν αλλαγή ισορροπιών, επενδύοντας και σε μια εκτεταμένη διάχυση της κεντροαριστερής ψήφου ή αλλιώς στον επαναπατρισμό ψηφοφόρων στο ΠΑΣΟΚ ώστε να δεχθεί πλήγμα συνολικά το προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ. Τοπικές μετρήσεις πιστοποιούν ότι στο Ηράκλειο παραμένουν έντονες οι πιέσεις για τους γαλάζιους, οι οποίοι δείχνουν να ρίχνουν το βάρος στην αύξηση της δυναμικής τους πρωτίστως στην ιδιαίτερη πατρίδα του Μητσοτάκη, τα Χανιά, καθώς και στο Ρέθυμνο και στο Λασίθι.

Η δυναμική της Αττικής

Πέραν της κομβικής επίδρασης των επιδόσεων των κομμάτων στις εκλογικές περιφέρειες της Αττικής και με δεδομένο ότι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί στρέφουν το βλέμμα στο Λεκανοπέδιο για την τελική ευθεία προς την κάλπη, υπάρχουν και περιοχές από τις οποίες επιδιώκεται επιπλέον πολιτικός συμβολισμός.

Για τη Ν.Δ. ως τέτοιες αντιμετωπίζονται ο Βόρειος Τομέας Αθηνών, όπου η γαλάζια παράταξη είχε άνετο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και ενώ δεν φοβάται τυχόν ανατροπή συσχετισμών, αγωνιά για το αν και πόσο ψαλιδισμένη θα είναι η διαφορά της από τον δεύτερο. Αντίστοιχα ως στοίχημα με συμβολισμούς αντιμετωπίζεται η Ανατολική Αττική, την οποία είχε κερδίσει εύκολα η Ν.Δ. με απόσταση 13,5 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η συγκεκριμένη περιφέρεια έχει πλέον δύο έξτρα έδρες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον κομματικό ανταγωνισμό, με τη Ν.Δ. να ρίχνει μαζί με τους νυν βουλευτές στο κυνήγι του σταυρού δύο εξωκοινοβουλευτικά κυβερνητικά στελέχη, τον Στέλιο Πέτσα και τη Σοφία Ζαχαράκη.

Οι προκλήσεις της Θεσσαλονίκης

Για τη Ν.Δ. ο βορράς συνοδεύεται από πολλαπλές προκλήσεις, οι οποίες σε επίπεδο συμβολισμών εστιάζονται και στη Θεσσαλονίκη, όχι τόσο στην Περιφέρεια Β’ Θεσσαλονίκης όπου δείχνει – δημοσκοπικά – αδιαμφισβήτητη η πρωτιά του κυβερνώντος κόμματος, όσο στην Α’ Θεσσαλονίκης, η οποία σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές αφενός απέχει από το να θεωρείται «απόρθητο» κάστρο της Ν.Δ. αφετέρου έχει ιδιαίτερα, δύσκολα να χαρτογραφηθούν με ασφάλεια, χαρακτηριστικά που θυμίζουν εν πολλοίς την Αθήνα.

Τις δυσκολίες πιστοποιεί η ψαλίδα μόλις 4 μονάδων ανάμεσα στην πρώτη Ν.Δ. και τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ το 2019, με τις σημερινές μετρήσεις να δείχνουν ότι εκεί κρατούν, αν δεν ενισχύουν κιόλας, καλές δυνάμεις τα κόμματα δεξιά της ΝΔ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα