bpbg
bpbg

Ν.Δ. ΠΡΟΣ ΣΥΡΙΖΑ: Αφήστε τη λάσπη, δώστε απαντήσεις

>>Οι καταγγελίες Μαρινάκη για Ν. Παππά, Μ. Πετσίτη και Χρ. Καλογρίτσα έχουν προκαλέσει ισχυρές αναταράξεις στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό, με τη Νέα Δημοκρατία να στοχεύει στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής θεωρώντας τον «αδύναμο κρίκο» της κυβέρνησης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αποκλείει εκλογική έκπληξη από τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός μπροστά στο σενάριο μιας εκλογικής συντριβής τον ερχόμενο Οκτώβριο θα προτιμήσει να πάει σε πρόωρες εκλογές ακόμη και τον Ιούνιο, καθώς πιστεύει ότι μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν θα μπορεί να σταθεί η κυβέρνηση Τσίπρα.

Του Δημήτρη Τζιβελέκη

Υπάρχει βεβαίως και η εξέλιξη των τελευταίων 24ώρων που αφορά τις καταγγελίες Μαρινάκη κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Νίκου Παππά και οι οποίες έχουν προκαλέσει ισχυρές αναταράξεις στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό. Όσο κι αν από το Μέγαρο Μαξίμου επιδίδονται σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα του τύπου ότι o πρόεδρος του Ολυμπιακού δήθεν χρηματοδοτεί τη Νέα Δημοκρατία, από την οδό Πειραιώς εκπέμπεται ένα και μόνο μήνυμα με αποδέκτη την κυβέρνηση: αφήστε τη λάσπη και αντικρούστε τις καταγγελίες!

Χαρακτηριστική αυτού του πνεύματος είναι η χθεσινή δήλωση του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Γιάννη Μαστρογεωργίου, ο οποίος αναφερόμενος στην κυβερνητική «αφωνία» σε σχέση με το κανάλι Καλογρίτσα είπε: «Όσο λιγοστεύουν οι μέρες για τις εκλογές, τόσο αυξάνονται οι χυδαίες επιθέσεις του κ. Τσίπρα, που παριστάνει ότι δεν ακούει τις κατηγορίες που τον αφορούν. Αντί να παραληρεί, τον καλούμε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις: Ισχύει ή όχι ότι o κ. Παππάς ζήτησε από τον κ. Μαρινάκη να πληρώσει 20 εκατομμύρια ευρώ για το κανάλι του κ. Καλογρίτσα; Κι αν όχι, για ποιο λόγο ο κ. Παππάς δεν έχει ήδη υποβάλει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση;  Όσο και να φωνάζει υποκριτικά ο κ. Τσίπρας, θα του θέτουμε τα ερωτήματα μέχρι να απαντηθούν».

Πέρα από τη συνολική πολεμική κατά της κυβερνητικής σιωπής, στην οδό Πειραιώς επικεντρώνουν τα βέλη τους και στο στέλεχος που σε αυτήν τη συγκυρία θεωρείται ο αδύναμος κρίκος της ΣΥΡΙΖΑϊκής αλυσίδας. Αυτός δεν είναι άλλος από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, που αφενός λόγω της υπόθεσης Πετσίτη, αφετέρου εξαιτίας των αναπάντητων –για την ώρα τουλάχιστον– καταγγελιών Μαρινάκη, μοιάζει στριμωγμένος πολιτικά. Βλέποντας δε από το Μοσχάτο στελέχη όπως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ή ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, να παίρνουν διακριτικά μεν αλλά… διακριτές αποστάσεις από τον «σύντροφο Νίκο», τόσο εντείνουν την πίεση προς την κυβέρνηση να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις.

Δεν αλλάζει ο σχεδιασμός

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα παραπάνω δεν αλλάζουν τον βασικό προεκλογικό σχεδιασμό της Νέας Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, το πυκνό πρόγραμμα των περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη ανά την Ελλάδα θα συνεχίσει να «τρέχει», ενώ παράλληλα ο κομματικός μηχανισμός θα παραμείνει σε πλήρη ετοιμότητα όσο δεν απομακρύνεται το σενάριο της προκήρυξης πρόωρων εκλογών.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο πλαίσιο αυτής της εγρήγορσης το πρόγραμμα, οι περιοδείες, ακόμα και οι συνεντεύξεις του προέδρου έχουν σχεδιαστεί μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Το βάρος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθεί σε περιοχές όπου η Ν.Δ. προσβλέπει να αποσπάσει περισσότερες ψήφους, αλλά και σε ειδικές ομάδες, όπου η Πειραιώς εκτιμά ότι υστερεί σε σχέση με τον μέσο όρο της άνετης επικράτησης.

Δημόσιοι υπάλληλοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι και νέοι είναι οι πληθυσμιακές ομάδες στις οποίες εστιάζουν η Πειραιώς και ο κ. Μητσοτάκης στον δρόμο προς τις κάλπες, καθώς στον τρίτο όροφο της Πειραιώς έχουν καταγράψει ότι στις ομάδες αυτές έχει περάσει η «προπαγάνδα» του ΣΥΡΙΖΑ (ειδικά σε ό,τι αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους και το πρόγραμμα της Ν.Δ.).

Υπό αυτό το πρίσμα, οι ειδικού τύπου –και θεματικές– εκδηλώσεις που προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα μόνο τυχαίες δεν είναι, καθώς η Ν.Δ. θα στοχοπροσηλωθεί σε αυτές τις ομάδες με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και μέσω της ανάδειξης του προγράμματός της. Μεγάλη σημασία θα δοθεί στους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ ήδη ο κ. Μητσοτάκης εκπέμπει το μήνυμα στους ιδιωτικούς υπαλλήλους και μέσω των επισκέψεων σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας, όπως το πρόσφατο πέρασμά του από τα Σεπόλια, ότι κεντρική στόχευσή του είναι η μείωση της φορολογίας (και στις οικογενειακές επιχειρήσεις).

Η «μητέρα» των μαχών

Όπως προαναφέρθηκε, ο κ. Μητσοτάκης εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μπορέσει να φθάσει μέχρι τον Οκτώβριο και θα αναγκαστεί να προκηρύξει και εθνικές εκλογές νωρίτερα. Ακόμη και αν δεν το κάνει, όμως, για την Πειραιώς, που ανέδειξε από νωρίς τις ευρωεκλογές σε «μητέρα των μαχών» και σε «δημοψήφισμα για την πολιτική αλλαγή», η αποδοκιμασία προς την κυβέρνηση, όπως προκύπτει και από το τελευταίο κύμα δημοσκοπήσεων, ήδη καταγράφεται και δείχνει ότι η χαλαρή ψήφος των ευρωεκλογών φαίνεται να πλήττει αποκλειστικά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κυρίαρχη πεποίθηση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να υποστεί πιο συντριπτική ήττα εάν στις 26 Μαΐου κηρυχθούν μόνο ευρωεκλογές, καθώς, όπως λένε από την Πειραιώς, η στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ να της προκαλέσει πλήγμα με την ταυτόχρονη διεξαγωγή των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών, η οποία βασίστηκε στην εκτίμηση πως η Ν.Δ. λόγω «αντάρτικων» υποψηφιοτήτων θα είχε πρόβλημα και απώλειες από πρόσωπα που δεν θα έδιναν τη μάχη της παράταξης, έπεσε στο κενό.

Το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα. Και για τη Ν.Δ. δεν είναι άλλο από το στρατηγικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο κ. Τσίπρας με τις δημόσιες διακηρύξεις του ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, και την οδυνηρή πραγματικότητα που θα τον αναγκάσει να κάνει εκλογές νωρίτερα. Αφού προηγουμένως βρει, όπως έλεγαν, «έναν στοιχειωδώς εθνικό λόγο». Οι εκτιμήσεις αυτές είναι κοινός τόπος στην Πειραιώς και κυριαρχούν σε όλες τις συσκέψεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα ενόψει των ευρωεκλογών.

 

 

Διαβάστε επίσης