Ν.Δ. Vs ΣΥΡΙΖΑ για Αποστολάκη

Έντονη δυσαρέσκεια προκάλεσε σε μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας η απόφαση του πρωθυπουργού να υπουργοποιήσει τον Ευάγγελο Αποστολάκη, που είχε θητεύσει υπουργός Άμυνας στην τελευταία κυβέρνηση Τσίπρα από τις 14 Ιανουαρίου του 2019 έως την 7η Ιουλίου του ίδιου έτους, διαδεχόμενος τον Πάνο Καμμένο που παραιτήθηκε λίγες ημέρες πριν από την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή (25 Ιανουαρίου 2019).

Και αυτό που έκανε μεγαλύτερη εντύπωση ήταν ότι από τη Ν.Δ. θυμήθηκαν τι είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, μόλις ο Αλέξης Τσίπρας είχε υπουργοποιήσει τον Αποστολάκη: «Με την εξαίρεση του κ. Χηνοφώτη, που όμως πρώτα αποστρατεύθηκε, ύστερα εξελέγη βουλευτής και μετά υπουργοποιήθηκε όχι βέβαια στο υπουργείο Άμυνας, ο τελευταίος ήταν ο κ. Σπαντιδάκης που ορκίστηκε αρχηγός του ΓΕΣ την 21η Απριλίου. Για την πρώτη φορά αριστερά όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα».

Τότε ο κ. Τσίπρας είχε απαντήσει: «Ζήτησα τον λόγο, μόνο γιατί θεωρώ, και θέλω να πιστεύω άθελά του, ότι ο κ. Μητσοτάκης υπέπεσε σε ένα κολοσσιαίο ατόπημα. Συνέκρινε τον Βαγγέλη Αποστολάκη με τον αρχηγό της χούντας Σπαντιδάκη. Ζητώ να ανακαλέσει. Δεν σας επιτρέπω να προσβάλλετε έναν άνθρωπο και το δημοκρατικό φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων».

Η ανταπάντηση του κ. Μητσοτάκη τον Ιανουάριο του 2019 ήταν: «Στον πανικό σας προφανώς δεν καταλάβατε αυτό που είπα. Είπα ότι καμία κυβέρνηση της μεταπολίτευσης δεν παραβίασε τον άγραφο κανόνα διάκρισης μεταξύ στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας. Σέβομαι τον ναύαρχο Αποστολάκη ως αρχηγό ΓΕΕΘΑ, αλλά θεωρώ ότι έκανε λάθος που δέχθηκε την πρότασή σας».

Αυτά έγιναν προ 2,5 ετών. Τώρα ο Ευάγγελος Αποστολάκης έγινε και πάλι το κεντρικό πρόσωπο στον νέο καβγά της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που τώρα ήταν λογικό να υπάρξει και δυσαρέσκεια εκ μέρους πολλών ψηφοφόρων και μελών της Νέας Δημοκρατίας, που δεν θα άντεχαν να βλέπουν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη έναν υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Αποστολάκης δεν είναι μέλος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εξάλλου, αυτό τουλάχιστον τονίζουν και από το Μαξίμου.

Μάλιστα, από το πρωθυπουργικό μέγαρο διέρρευσαν ότι στη συνομιλία που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ευ. Αποστολάκη, ο «ναύαρχος» –όπως του αρέσει να τον αποκαλούν– είπε: «Θα τα δώσω όλα, πρόεδρε, σας ευχαριστώ για τη μεγάλη τιμή». Διότι ο πρωθυπουργός ικανοποίησε το αίτημά του να μετατραπεί η Πολιτική Προστασία σε ξεχωριστό υπουργείο για να μην έχει σχέση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Μάλιστα, στην τηλεφωνική επικοινωνία μέσω skype οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ευάγγελος Αποστολάκης συζήτησαν όλες τις λεπτομέρειες για την αναδιοργάνωση του νέου υπουργείου κι ο πρωθυπουργός άναψε το πράσινο φως να χρησιμοποιηθούν στην Πολιτική Προστασία και πρόσωπα από άλλους πολιτικούς χώρους, πλην της Νέας Δημοκρατίας.

Τελικά, οι απειλές του ΣΥΡΙΖΑ και η ανακοίνωσή του για αποστασία Αποστολάκη ανάγκασαν τον «ναύαρχο» να κάνει πίσω, προκαλώντας ζημιά στο αφήγημα του ανασχηματισμού, όμως έφερε ανακούφιση στους κόλπους της Ν.Δ., που γενικά ουκ ολίγες φορές έχουν δει τον πρωθυπουργό να εμπιστεύεται πρόσωπα από την κεντροαριστερά και όχι από τη μεγάλη δεξαμενή στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.

 

Άνθρωπος όλων των κυβερνήσεων

Η στρατιωτική καριέρα τού κ. Αποστολάκη είναι πλούσια κι έχει περάσει από πολλά νευραλγικά πόστα. Με καμία κυβέρνηση δεν είχε πρόβλημα και με όλες έλαβε τους βαθμούς που του αναλογούσαν. Επί Κώστα Σημίτη και με υπουργό τον Άκη Τσοχατζόπουλο ήταν από το 1998 έως το 2001 διοικητής της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ). Εν συνεχεία αναρριχήθηκε αναλαμβάνοντας κι άλλα σημαντικά πόστα, όπως τη Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου (ΝΔΑ), τον Ναύσταθμο Κρήτης (ΝΚ) ως Αρχιεπιστολέας, στο STRIKEFORNATO ως Deputy COS, στο ΓΕΝ ως Διευθυντής Β΄ Κλάδου, στο Αρχηγείο Στόλου ως Υπαρχηγός, καθώς και στο ΓΕΕΘΑ ως Επιτελάρχης και Υπαρχηγός. Μάλιστα, επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας (Οκτώβριος 2001 – Μάρτιος 2004) είχε θητεύσει και υπασπιστής του υπουργού. Ο κ. Αποστολάκης είχε ασχοληθεί με την υπογραφή της σύμβασης εκσυγχρονισμού του υποβρυχίου «Ωκεανός».

Όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο Κώστας Καραμανλής, δεν προχώρησε καμία σύμβαση, ειδικά επί υπουργίας στο ΥΠΕΘΑ του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, όπου δεν έγινε καμία παραγγελία, καμία πληρωμή και καμία παραλαβή.

Ο Αποστολάκης προήχθη σε αρχηγό τού ΓΕΝ επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά τον Μάρτιο του 2013 και τον Σεπτέμβριο του 2015 ανέλαβε, κατόπιν αποφάσεως του ΚΥΣΕΑ, την ηγεσία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ως αρχηγός ΓΕΕΘΑ, διαδεχόμενος τον στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο. Δηλαδή, λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου. Τότε η Νέα Δημοκρατία είχε αντιδράσει (επί προεδρίας Μεϊμαράκη) και είχε εκδώσει και ανακοίνωση απευθυνόμενη στον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο: «Για όλα αυτά όμως, ο κ. Καμμένος θα μπορούσε να έχει λεπτομερή ενημέρωση από τον τότε υπασπιστή Ναυτικού του κ. Παπαντωνίου, κ. Ευάγγελο Αποστολάκη, ο οποίος διαχειριζόταν τον φάκελο μεταξύ ΓΕΝ και του τότε Υπουργού και ο οποίος μια μέρα πριν την παραίτηση της Κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου, διά περιφοράς, νύχτα,  με υπογραφή του κ. Τσίπρα και εισήγηση του κ. Καμμένου προς το ΚΥΣΕΑ  επελέγη αρχηγός ΓΕΕΘΑ».

 

Επεισόδιο στο ντιμπέιτ

Μάλιστα, σε ένα από τα ντιμπέιτ μεταξύ των πολιτικών αρχηγών υπήρξε κι επεισόδιο μεταξύ του Ευάγγελου Μεϊμαράκη και του Πάνου Καμμένου σε ένα από τα διαλείμματα και δεν το είδαν οι τηλεθεατές, όπου ο τότε πρόεδρος των ΑΝΕΛ είχε πει απευθυνόμενος στους άλλους αρχηγούς «να πάνε στη Δικαιοσύνη όλες οι υποθέσεις που σχετίζονται με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών». Στο διάλλειμα ο κ. Μεϊμαράκης απευθυνόμενος στον τότε πρόεδρο των ΑΝΕΛ τον ρώτησε: «Για πόσο θα κάνεις τη βρώμικη δουλειά του Τσίπρα, μου εξηγείς;» Ο Μεϊμαράκης ρώτησε και τον Αλέξη Τσίπρα: «Γιατί τον βάζεις να κάνει την βρώμικη δουλειά; Δεν κάνει», με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να απαντά «μη με μπλέκεις σε τέτοια», για να του ανταπαντήσει ο Μεϊμαράκης: «Κι εσύ με την υπογραφή σου έκανες τον υπασπιστή του Παπαντωνίου αρχηγό του ΓΕΕΘΑ μία ημέρα πριν παραιτηθείς».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα