bpbg
bpbg

Ν. ΞΥΔΑΚΗΣ: «Σκληρός νεοφιλελευθερισμός η πρόταση της Ν.Δ.»

Άνοιγμα προς τα μεσαία στρώματα από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιο στον Νότιο Τομέα της Β΄ Αθηνών

Άνοιγμα προς τα μεσαία στρώματα κάνει στη συνέντευξή του στην «Α», ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος στον Νότιο Τομέα της Β΄ Αθηνών, Νίκος Ξυδάκης. Υποστηρίζει πως η κυβέρνηση ακολούθησε σοσιαλδημοκρατική πολιτική, για να μην καταρρεύσει η κοινωνία, θεωρεί απευκταίο το σενάριο κυβέρνησης Μητσοτάκη, ενώ τονίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε το μήνυμα των ευρωεκλογών και θα βοηθήσει και τα μεσαία στρώματα, που πιέστηκαν μέσα στην κρίση.

 

Συνέντευξη στην Άννα Στεργίου

 

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυξάνεται η διαφορά της Ν.Δ. με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ποια μηνύματα παίρνετε εσείς;

«Δεν έχω την εικόνα που λέτε –αύξηση της διαφοράς–, κάθε άλλο. Όμως, άλλα είναι τα ζητούμενα, που βάζει αυτήν τη στιγμή ο πολίτης για τη ζωή του. Σε αυτά, εμείς απαντάμε, μιλώντας καθημερινά με πολύ κόσμο. Εξηγούμε ότι ουσιαστικά ένα κόμμα της Αριστεράς εφάρμοσε για μια τετραετία μία ήπια σοσιαλδημοκρατία, που ήταν απολύτως απαραίτητη, για να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή. Στόχος μας, να μειώσουμε τις ανισότητες, κάτι που είναι “Νο 1” στην ατζέντα όλης της σοσιαλδημοκρατίας στον δυτικό κόσμο. Ειδικά, μάλιστα, όταν η πρωτοφανής κρίση είχε ωθήσει το ένα τέταρτο του πληθυσμού στο περιθώριο.

»Εκτός, όμως, από το τρίπτυχο: κοινωνική συνοχή, άμβλυνση ανισοτήτων, κοινωνική δικαιοσύνη, περιγράφουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο κι ένα νέο μοντέλο δημόσιας διοίκησης, απαραίτητα για την επόμενη σελίδα της χώρας. Αυτά νομίζω ότι οι πολίτες τα ακούν και κυρίως τα στηρίζουν. Μην ξεχνάτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε πρόσφατα την άμεση υποστήριξη 1,3 εκατ. ανθρώπων σ’ ένα δύσκολο περιβάλλον. Θα πετύχουμε να τον στηρίξουν περισσότεροι, είναι βέβαιο».

 

Οι ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν, οι 120 δόσεις ήρθαν, αλλά η κυβέρνηση Τσίπρα δεν κοίταξε να δημιουργηθούν γρηγορότερα νέες αλλά καλά αμειβόμενες δουλειές. Πώς λογαριάζει ο ΣΥΡΙΖΑ να «ανοίξουν» οι επενδύσεις;

«Εφαρμόζουμε ένα σχέδιο, που ξεδιπλώνεται σταδιακά και σε χρόνο που έχουμε ανακοινώσει. Πολλά μπορεί να πει κανείς ότι έγιναν με χρονική υστέρηση. Θα το δεχτώ. Όμως, μην ξεχνάτε ότι πριν 10 μήνες βγήκαμε από τον “κορσέ” του μνημονίου και μπορούμε πλέον να εφαρμόζουμε την πολιτική μας, και αυτή φυσικά σε ένα βαθμό, δεν ζούμε στα σύννεφα. Πέρυσι στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός εξήγγειλε μια σειρά από μέτρα που σταδιακά από τον Δεκέμβρη με την ψήφιση του προϋπολογισμού άρχισαν να υλοποιούνται.

»Βήμα-βήμα προχωρήσαμε σε αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων, αύξηση του κατώτατου, κατάργηση του υποκατώτατου μισθού –“μισθός” προσβολή για τους νέους για τους οποίους τώρα κόπτεται τάχα ο κ. Μητσοτάκης– εφαρμογή των ρυθμίσεων για τις 120 δόσεις. Όλα είναι σε πρόγραμμα και με βάση τεκμηριωμένες πολιτικές, που τις αξιολογούν τόσο οι διεθνείς θεσμοί όσο και οι αγορές. Με σοβαρότητα κάνουμε, όσα υποσχεθήκαμε με έννοια για το νοικοκυριό, το δημόσιο σχολείο, το νοσοκομείο, την κοινωνία στο σύνολό της, χωρίς να διαταράσσουμε την σταθερότητα της οικονομίας».

 

Είστε υποψήφιος στον Νότιο Τομέα της Β΄ Αθηνών. Ποιο είναι το σχέδιο εφεξής για το Ελληνικό;

«Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε όλο το πλέγμα των αδειοδοτικών πράξεων και ρυθμίσεων, για να υλοποιηθεί η μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό. Πλέον επαφίεται στους επενδυτές, που οφείλουν, να τηρήσουν τα συμφωνημένα. Μην ξεχνάτε ότι η κυβέρνηση κληρονόμησε μία “προίκα” προβληματικών ιδιωτικοποιήσεων με πολλές εκκρεμότητες, που για να “ξεκολλήσουν” έπρεπε να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια. Δείτε τι έγινε π.χ. με το ΔΕΣΦΑ, πριν ξαναγίνει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης. Αυτοί, που σήμερα μιλούν για επενδύσεις, φρόντιζαν είτε στα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων είτε στους επενδυτικούς νόμους, να μην προβλέπουν δεσμεύσεις και παραδοτέα στους παραχωρησιούχους ή στους προτιμητέους επενδυτές.

»Γενικά, για τις επενδύσεις και το σχετικό παραμύθι της Ν.Δ.: να θυμίσω ότι επί ΣΥΡΙΖΑ έχουμε συνεχή ανάπτυξη για πολλά και συνεχόμενα τρίμηνα, ρεκόρ στη μεταποίηση, ρεκόρ 12ετίας στις άμεσες ξένες επενδύσεις, ενώ έχουν δημιουργηθεί 400.000 νέες θέσεις εργασίας. Είναι στοιχεία που προκύπτουν από τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, της Eurostat, του ΣΕΒ και της Τράπεζας της Ελλάδας. Είναι πράγματα, που έγιναν και όχι μαγικά νούμερα, που ανακοινώνονται από τους υποψηφίους της Ν.Δ. στα τηλεοπτικά πάνελ».

«ΕΧΑΣΕ Ο ΣΥΡΙΖΑ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΔΙΔΑΓΜΑ, ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΒΑΔΙΣΕΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ»

Παρά τη ρητορική ΣΥΡΙΖΑ περί οικογενειοκρατίας, ο ελληνικός λαός στις ευρωεκλογές εμπιστεύθηκε Μητσοτάκη. Οι ψηφοφόροι θέλουν να ξέρουν, αν κάνατε την αυτοκριτική σας και ποιο είναι το σχέδιό σας για την επόμενη ημέρα…

«Νομίζω στις ευρωεκλογές ήταν μία πολιτική ψήφος, περιορισμού της εξουσίας ενός από τα κόμματα του δικομματισμού και πρόκρισης ενός άλλου, σ’ ένα νέο κύκλο δοκιμών. Φυσικά κι έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό είναι ένα δίδαγμα, για το πώς θα βαδίσει το επόμενο διάστημα. Ήδη στο πρόγραμμά μας για την επόμενη τετραετία έχουμε καταγράψει ακριβώς μια συνεκτική πολιτική για το πώς τα στρώματα, που πιέστηκαν το περασμένο διάστημα θα στηριχτούν.

»Μην ξεχνάτε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα η Ν.Δ. εστίασε στο πεδίο της ηθικολογίας με κατασκευή fake news, δολοφονίες χαρακτήρων και πράγματα που τα είχαμε δει ήδη από την εποχή, που πολεμήθηκε με κάθε τρόπο ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ομολογώ ότι εμείς δεν αντιληφθήκαμε εγκαίρως ότι δεν έπρεπε να παίξουμε σ’ αυτό το πεδίο. Και πώς να παίξει η Αριστερά σε αυτό; Θα έλεγε χυδαία ψέματα, αφήνοντας τον άλλο ν’ αποδείξει ότι δεν ισχύουν; Το τελευταίο διάστημα, ο στόχος δεν ήταν ούτε το πολιτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος ήταν το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, που τον έλεγαν “Σοβιετικό” και “Μαδουριστή”. Τώρα βλέπουμε τους ίδιους ανθρώπους να μιλούν για προγράμματα αλλά ταυτόχρονα να αποφεύγουν το debate. Η υποκρισία στο μεγαλείο της».

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε πως δεν θα κόψει τις συντάξεις. Εσείς τι θα κάνετε για τον Έλληνα συνταξιούχο;

«Από τη μια πλευρά υπάρχει μια αριστερή εναλλακτική πρόταση, κι από την άλλη μία νεοφιλελεύθερη πρόταση με μια δόση λαϊκής δεξιάς, δηλαδή σκληρός νεοφιλελευθερισμός με στοιχεία λαϊκισμού. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ μιας αναδιανομής, με ανακούφιση των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων με έμφαση στην κοινωνική δικαιοσύνη. Το είδατε αυτό με την πολιτική, που κάναμε για τις συντάξεις με τη στήριξη των πιο ευαίσθητων τμημάτων της κοινωνίας. Αυτή είναι η απάντηση στις ισοπεδωτικές δοξασίες του νεοφιλελευθερισμού, τις οποίες ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να κρύψει πίσω από δεσμεύσεις, που αναλαμβάνει εσχάτως με μεγάλη “σπουδή”. Αυτό, που ευαγγελίζεται η Ν.Δ., έχει ήδη φέρει αναστάτωση σε πολλές άλλες κοινωνίες του πλανήτη. Προσδοκώ ότι θα γίνει από όλους κατανοητό ότι είναι κάτι, που δεν πρέπει να ζήσουμε…»

 

 

Διαβάστε επίσης