Να ’χαμε, να λέγαμε…

Το πρωτάθλημα αρχίζει κι ας κάνουμε τον σταυρό μας, να μη δούμε τα περσινά. Όλον αυτόν τον καιρό που οι ομάδες ήταν σε προετοιμασία, έδιναν φιλικά παιχνίδια, μετά τα επίσημα στην Ευρώπη, στην Ελλάδα παιζόταν ένα άλλο «παιχνίδι», πιο ελκυστικό. Με τους διαιτητές φυσικά. Αυτοί παίζουν… μπάλα πρωτίστως και ακολουθούν οι ποδοσφαιριστές. Βέβαια, εγγυητής της αξιοπιστίας και του αδιάβλητου είναι ο Πορτογάλος Βίτορ Μέλο Περέιρα. Αρχιδιαιτητής. Και πέρυσι ήταν στην κεφαλή της ΚΕΔ, αλλά βρισκόταν στο στάδιο της προσαρμογής, ακόμα. Όπως οι ποδοσφαιριστές χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν, έτσι κι ο Πορτογάλος το ίδιο.

Δεν είναι εύκολη η προσαρμογή στο ελληνικό ποδόσφαιρο, πρέπει να του το αναγνωρίσουμε του μίστερ Περέιρα. Γι’ αυτό και παίρνει περισσότερα από 20.000 τον μήνα, γιατί δεν είναι εύκολη η προσαρμογή. Αν ήταν εύκολη, θα έπαιρνε λιγότερα, ασφαλώς.

Φέτος, λοιπόν, του Περέιρα, του «φόρτωσαν» ακόμα δύο τεχνογνώστες των ευρωπαϊκών προτύπων. Τον Ισπανό Μαρίν και τον Σουηδό Λίντμπεργκ. Για να τον… προσέχουν, ώστε να μη… λοξοδρομήσει και χαθεί στα επικίνδυνα μονοπάτια της ελληνικής διαιτησίας. Ή, μάλλον, και για να μη «λοξοκοιτάξει» μετά από ένα χρόνο παραμονής στην Ελλάδα. Μη βάλετε τίποτα κακό στο μυαλό σας. Οι κοινωνικές συναναστροφές είναι απαραίτητες για έναν αρχιδιαιτητή, όταν μάλιστα έρχεται από ξένη χώρα. Θα πρέπει να του δείξουν όλα τα αξιοθέατα της Αθήνας, πρώτα απ’ όλα. Την Ακρόπολη, το Ερεχθείο κ.λπ. Κι αν «κάτσει» και καλό εστιατόριο στα βόρεια προάστια, την ευθύνη αναλαμβάνει ο Σταύρος Τριτσώνης. Ποιος πληρώνει δεν ξέρουμε, αλλά δεν έχει και τόση σημασία. Οι Έλληνες, εξάλλου, φημίζονται για τη φιλοξενία τους.

Ωστόσο, για να είμαστε ακριβείς, πρώτα οι FIFAτζήδες – UEFAτζήδες έφεραν τον Μαρίν για να προσέχει τον Περέιρα και μετά τον Λίντμπεργκ για να προσέχει τον Μαρίν που θα προσέχει τον Περέιρα.

Όπως στη θρυλική ελληνική ταινία «Το Ξύλο Βγήκε από τον Παράδεισο», όπου η Γιαδικιάρογλου πρόσεχε την Ξανθοπούλου, που πρόσεχε την Πετροβασίλη. Σε όλα αυτά βέβαια, ο πρόεδρος της ΕΠΟ Ευάγγελος Γραμμένος έχει έναν ρόλο… Τσαγανέα στην ίδια ταινία. Απλά, προεδρεύει, βεβαίως-βεβαίως.

Ο «Μελομένος» Περέιρα, λοιπόν, όπως τον βάφτισε η «Α», «εξαφάνισε» αρκετούς διαιτητές. Αρετόπουλος, Μάνταλος, Καλογερόπουλος. Τι σημαίνει αυτό; Ότι απέτυχαν. Κι αφού απέτυχαν αυτοί, απέτυχε κι ο ίδιος, διότι αυτός τους εμπιστεύτηκε. Αυτό ο Βίκτωρας από την Πορτογαλία δεν το παραδέχτηκε ποτέ, ούτε φυσικά το ομολόγησε. Ούτε, βέβαια, μπήκε στον κόπο να μας ενημερώσει με ποια κριτήρια έκανε «μεταγραφές» από τη Football League, κυρίως. Ποιος τους είδε και τους αξιολόγησε; Τους παρακολούθησε ο ίδιος; Αποκλείεται. Τους πρότεινε ο Σταύρος ο Τριτσώνης, που, ενώ δεν έχει ρόλο στην ΚΕΔ, παρακολουθεί και παρεμβαίνει όταν δεν βγαίνει «για ψαράκι» με τον Πορτογάλο; Δεν θα το μάθουμε ποτέ.

Φυσικά, ούτε ο Μαρίν, ούτε ο Λίντμπεργκ έχουν ιδέα για τους νεοφερμένους διαιτητές στη Super League, ούτε για τους περσινούς. Έχουν τυφλή εμπιστοσύνη στον Περέιρα, φαίνεται. Τώρα, αν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν στην ΕΠΟ, ο Περέιρα δεν ασχολείται μαζί τους, δεν πτοείται και συνεχίζει με απαράμιλλο σθένος να διορθώσει τα κακώς κείμενα της ελληνικής διαιτησίας, είναι άλλο θέμα. Δεν ασχολείται μαζί τους και το δείχνει.

Κι έρχεται, λοιπόν, η ώρα του σεμιναρίου και της προετοιμασίας των διαιτητών στο Καρπενήσι. Εκεί παίχθηκε μια άλλη θρυλική ελληνική ταινία, «Των Πρακτόρων η Σχολή» με τον επίσης αείμνηστο Θανάση Βέγγο.

Σχολική εκδρομή, όλο γέλια και χαρές. Κατανοητό, ως ένα σημείο, βέβαια. Μόλις οι διαιτητές πάτησαν το πόδι τους στο Καρπενήσι, ο Μέλο μοίρασε το… μέλι στους διαιτητές. Τους έδωσε επιταγές με τα ωφελούμενα από την περασμένη περίοδο. Οι δε πληροφορίες, ότι οι διαιτητές τον πετούσαν στον αέρα με τις κραυγές «όλε – όλε» ελέγχονται ως ανακριβείς.

Στο Καρπενήσι παρών ήταν και ο Ισπανός Μαρίν, όχι όμως ο Λίντμπεργκ. Παρών, όμως, και ο «υπερσύμβουλος» που φόρτωσαν στην ΕΠΟ οι FIFAτζήδες – UEFAτζήδες. Φούσεκ με το όνομα. Τσέχος. Γι’ άλλο τον έστειλαν στην Ελλάδα, για τα στημένα παιχνίδια, κι αυτός πήγε στο Καρπενήσι. Άνθρωπος του ποδοσφαίρου είναι βέβαια, θέλει να βοηθήσει κι αυτός, μπορεί γι’ αυτό να πήγε. Προφανώς και τα στημένα παιχνίδια δεν έχουν καμία σχέση με τα σεμινάρια των διαιτητών.

Ο Περέιρα, αφού μοίρασε το χρήμα, είπε μετά να φέρει νέα ήθη στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Προχώρησε σε προσωπικές συνεντεύξεις με τους διαιτητές, όπως γίνεται στην προηγμένη ποδοσφαιρικά Ευρώπη. Ήθελε, λέει, να σχηματίσει άποψη και για τις πτυχές του χαρακτήρα τού κάθε διαιτητή. Δεν είναι κακό αυτό, τουναντίον πολύ καλό, αλλά υπάρχει μία μικρή λεπτομέρεια.

Οι διαιτητές για να φτάσουν να σφυρίζουν σε τέτοια «υψηλά» επίπεδα είναι φτιαγμένοι από ατσάλι. Ισχυρές προσωπικότητες, δεν επηρεάζονται καθόλου από τις φωνές της κερκίδας. Δεν τρέχει αίμα στις φλέβες τους, είναι ταγοί στη διασφάλιση του μεγαλείου της ελληνικής διαιτησίας και άξιοι συνεχιστές των προκατόχων τους. Ειδικά, όταν νιώθουν ότι έχουν τις «πλάτες» και δεν κινδυνεύουν από κανέναν, ό,τι κι αν σφυρίξουν. Κάποιος που εκτιμάει το ταλέντο τους, είναι πρόθυμος να τους… διασώσει.

Κανονικά στις προσωπικές συνεντεύξεις ο Περέιρα έπρεπε να ρωτάει απλά πράγματα στους διαιτητές. Όπως σε ποια ΕΠΣ ανήκει, ποιος είναι ο πρόεδρός του στην ΕΠΣ, ποιον ψήφισε στις εκλογές τις περασμένες, κι αν ανήκει η ΕΠΣ σ’ εκείνες που στηρίζει ο Σαββίδης, ο Μαρινάκης ή ο Μελισσανίδης. Αυτά είναι βασικά πράγμα που έπρεπε να ρωτήσει ο Πορτογάλος αρχιδιαιτητής. Όχι πως δεν τα γνωρίζει, αλλά έτσι θα τσέκαρε και την τιμιότητα του διαιτητή.

Μίλησε και σε όλους μαζί τους διαιτητές ο Περέιρα στο σεμινάριο στο Καρπενήσι. Και τι είπε; Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε. Για υψηλό αίσθημα ευθύνης, να τρώνε λιτά, να προσέχουν τη γυμναστική τους, ν’ απολαμβάνουν το παιχνίδι, να είναι αφοσιωμένοι και άλλα τέτοια… σοβαρά.

Ο Περέιρα μίλησε όπως αναμενόταν και με τους βοηθούς με συνέντευξη. Κι εκεί έδωσε μεγαλύτερη βαρύτητα, διότι του σφύριξαν από τη Θεσσαλονίκη, ότι ενώ το «σύστημα» για του χρόνου είναι φιξαρισμένο με τους διαιτητές, υπάρχει ένα «θέμα» με τους βοηθούς. Ότι εκεί θα «παιχτεί» το παιχνίδι. Διότι ο διαιτητής μπορεί να σου δώσει ένα πέναλτι ανύπαρκτο κι ο βοηθός θα σ’ το πάρει πίσω μ’ ένα ανύπαρκτο οφ σάιντ. Υπάρχει, γενικά, μία κινητικότητα με τους βοηθούς εν όψει της προσεχούς σεζόν. Γιατί; Διότι δεν θα υπάρχει VAR. Εκεί που όλοι ανακοίνωσαν πομπωδώς ότι το VAR έρχεται και θα είναι εδώ κι εγκαταστημένο στα γήπεδα, η «Α» το ξεκαθάριζε ότι το VAR ξεκίνησε από την Αγγλία κι έρχεται με τα πόδια. Τώρα λένε ότι στον δεύτερο γύρο θα είναι εδώ. Στον δεύτερο γύρο πίτα σουβλάκι, μπορεί. Του πρωταθλήματος, αποκλείεται.

Ήρθε, μετά, η σειρά να εκπαιδευτούν οι διαιτητές βλέποντας βίντεο. Εδώ, αρχίζει «Των Πρακτόρων η Σχολή, που την αγαπώ πολύ». Περίμεναν, λοιπόν, οι διαιτητές να δουν επίμαχες φάσεις που συγκλόνισαν το πανελλήνιο την περασμένη σεζόν κι ότι θα ξεκινούσαν από τη φάση του ακυρωθέντος γκολ του Βαρέλα στο ματς ΠΑΟΚ – ΑΕΚ. Αμ, δε! Δεν έπαιξε ποτέ το βίντεο αυτήν τη φάση!

Περίμεναν να δουν τη φάση όπου ο Βάτσιος έδωσε πέναλτι στον Λιβάια ένα μέτρο έξω από την περιοχή στο ματς της Λαμίας με την ΑΕΚ.

Τίποτα. Και βρήκαν να πουν του Τζήλου ότι δεν είχε καλή γωνία στην τάδε φάση σε «ακίνδυνο» αγώνα και άλλες τέτοιες «παπαριές» που θα έλεγε κι η Αυλωνίτου.

Γιατί, όμως, ο Περέιρα και οι άλλοι δεν αναφέρθηκαν σ’ αυτές τις «καυτές» φάσεις με τον Λιβάγια και τον Βαρέλα; Διότι είχαν πάρει άνωθεν εντολή. Αν, για παράδειγμα, έλεγε ο Μέλο ότι σωστά ακυρώθηκε το γκολ του Βαρέλα στην Τούμπα, το μαντάτο θα κυκλοφορούσε αμέσως από τους «ρεφερουφιάνους» και θα γινόταν «πόλεμος» πριν καν ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Και το απέφυγαν. Ούτε οι διαιτητές ρώτησαν. Κατά τα άλλα, έγινε… σεμινάριο διαιτησίας. Σεμέν, κεντημένα με σταυροβελονιά, ένα πράγμα.

Ο Γραμμένος… Χασάν το έδαφος κάτω από τα πόδια του

Παράλληλα με τα σεμινάρια, έγιναν και τα τεστ των διαιτητών. Ο Γραμμένος ήταν με το δάκτυλο στην οθόνη του κινητού, έτοιμος για touch screen. Μόλις χτυπήσει, δηλαδή, να το σήκωνε αμέσως, χωρίς χρονοτριβή. Φανταστείτε, πώς θα ένιωσε όταν έμαθε ότι κόπηκαν στα τεστ ο Βασίλης Φωτιάς με τον Κούλα Χασάν. Πρέπει να… χασάν το έδαφος κάτω από τα πόδια του. Ο Φωτιάς από την Πέλλα βγήκε «οφ». Κατάρα στον λαδέμπορα. Το ίδιο κι ο βοηθός Κούλα Χασάν, «που δεν είδε» το οφσάιντ γκολ του Πέλκα στο ματς Κυπέλλου του ΠΑΟΚ με τον Ατρόμητο. Κάτι έπρεπε να γίνει. Κι έγινε.

Ενώ ο κανονισμός λέει ότι όποιος κόβεται στα τεστ, πάει στο σπίτι του, στην ΕΠΟ μηχανεύονται ένα τρόπο, ώστε να επανεξεταστούν οι «κομμένοι» Φωτιάς, Κούλα Χασάν, όπως κι οι Καραβασίλης, Κεραμίδας και Κρέτσιμος. Μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα περάσουν με επιτυχία μάλλον τα τεστ, ώστε να μην τους στερηθεί η ελληνική διαιτησία. Όπως δεν πρέπει να στερηθεί και τη σφυρίχτρα του Κομίνη που τον ίδιο καιρό, τον Οκτώβριο, θα τον έχουν «φάει» από διεθνή, για να πάρει τη θέση ένας ακόμα κολοσσός της διαιτησίας, ο Πραξιτέλης Ζαχαριάδης, με όνομα βαρύ σαν ιστορία.

Νέος «φορέας» διαιτητών κόντρα στον νόμο Φούρα

Από εκεί και πέρα, έγιναν κι άλλα «ωραία» στο Καρπενήσι. Ο Γραμμένος, σε αγαστή συνεργασία με τον Περέιρα, όπως δηλαδή πρέπει να έχουν ένας πρόεδρος ομοσπονδίας με τον αρχιδιαιτητή, σκέφτηκαν να δημιουργήσουν έναν νέο «φορέα» διαιτητών. Τι, ωστόσο, θα… φέρει ο «φορέας»; Θα είναι συνδικαλιστικό όργανο; Θα έχει ηθικοπλαστικό χαρακτήρα; Θα είναι χορευτικός σύλλογος; Θα είναι περιβαλλοντικός σύλλογος; Δεν έγινε γνωστό. Το μόνο γνωστό είναι ότι κάποιος θέλει να ελέγχει πλήρως τους διαιτητές μέσω του νέου «φορέα». Και ποιος θα είναι πρόεδρος; Ο Τάσος Σιδηρόπουλος, φυσικά. Το καμάρι της ελληνικής διαιτησίας, που την τιμάει στο εξωτερικό. Όσον αφορά στην ΟΔΠΕ, είναι για να γελάει κανείς. Τι κι αν ο νόμος Φούρα 2725/1999 προβλέπει ότι ο μόνος φορέας των διαιτητών είναι η ΟΔΠΕ. Η ΕΠΟ φρόντισε με πολύ ωραίο τρόπο να την αποδομήσει και να φτιάξει καινούργιο φορέα. Αυτοί, ωστόσο, αποδομήθηκαν από μόνοι τους. Διαβάζεις το site της ΟΔΠΕ και η τελευταία ανακοίνωση εύχεται στα μέλη της «Χρόνια πολλά και Καλό Πάσχα»…

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα