«Να εξηγήσετε στους πολίτες τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων»

Υπεραμύνθηκε των μεταρρυθμίσεων ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, στις κοινές δηλώσεις που έκαναν μαζί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, μετά τη συνάντηση τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παράλληλα, παρουσιάζοντας την έκθεση του Οργανισμού για την Ελλάδα, ο κ. Γκουρία σημείωσε ότι η καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων πέρυσι έβαλε σε αρνητικό πρόσημο την ελληνική οικονομία. Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την οικονομική έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα «έναν δίκαιο και ισορροπημένο απολογισμό», παρατηρώντας ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης».

«Είμαι ευτυχής που και ο ΟΟΣΑ θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία θα επανέλθει στην ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο του 2016. Από εδώ και στο εξής δεν πρέπει να συζητάμε μόνο την ανάπτυξη αλλά και το πως θα μοιράσουμε δίκαια στην ελληνική κοινωνία τους καρπούς της και πως θα επουλώσουμε τα τραύματα που άφησαν πίσω τους λανθασμένα προγράμματα προσαρμογής», συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Κύριος στόχος μας ήταν το πως θα μπορέσουμε να έχουμε μια ανάκαμψη με κοινωνική δικαιοσύνη. Βασική πρόκληση για μας είναι ανάκαμψη με κοινωνική δικαιοσύνη με διατήρησης της δημοσιονομική ισορροπίας. Καμία οικονομία δεν λειτουργεί σε κενό. Η προσφυγική κρίση προκαλεί και οικονομικές επιπτώσεις. Θέλουμε ευρωπαϊκή λύση στο θέμα των προσφύγων με ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα», δήλωσε ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας.

Από την πλευρά του, ο Άνχελ Γκουρία τόνισε πως «η Ελλάδα έχει περάσει από μια φάση επίπονης οικονομικής ύφεσης από το 2007 που δεν έχει περάσει καμία άλλη χώρα του ΟΟΣΑ. Η αβεβαιότητα που σχετίζεται με τις ιδιαίτερα παρατεταμένες διαπραγματεύσεις πάλι έβαλε την οικονομία σε αρνητικό πρόσημο για το 2015. Πέραν όλων αυτών υπάρχει και η προσφυγική κρίση που θέτει σημαντικά προβλήματα για την ελληνική οικονομία. Καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την πρόσκληση αυτή από μόνη της. Χρειάζεται σημαντική βοήθεια».

Ο γ.γ. του ΟΟΣΑ συνέχισε λέγοντας πως «το 2016 θα είναι μια χρονιά που η ανάπτυξη θα είναι μηδενική και το 2017 η εκτίμησή μας είναι ότι θα περάσουμε στην ανάπτυξη. Στην αγορά εργασίας δείχνει να υπάρχει μια μικρή πρόοδος από το 2013. η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις και θα δώσει τη δυνατότητα για διαπραγματεύσεις για το χρέος. Η Ελλάδα χρειάζεται μελλοντικά χαμηλότερες ροές εξυπηρέτησης του χρέους ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι δημοσιονομικής βιωσιμότητας.

Πρέπει να εξηγηθούν τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων στον ελληνικό λαό. Δεν υπάρχει κοινωνική υπομονή αλλά γι’ αυτό είναι σημαντικό να εξηγήσετε στους πολίτες ότι οι αλλαγές δεν θα έρθουν από τη μία ημέρα στην άλλη», κατέληξε!

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα