«Να γίνουμε Ελλάδα ξανά»

«Σήμερα, στο μεταίχμιο των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση του 1821 και των 100 ετών από τη μικρασιατική τραγωδία, η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση: θα ακολουθήσει τον δρόμο της εξωστρέφειας και της αξιοσύνης, ή θα παραμείνει βυθισμένη στην εσωστρέφεια και τη μιζέρια».

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Τα παραπάνω λόγια του Βασίλη Κικίλια, κατά την ομιλία του στην πολιτική εκδήλωση που οργάνωσε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, δίνουν το στίγμα των προθέσεων του βουλευτή και τομεάρχη Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας στην προσπάθεια «ανόρθωσης της χώρας με τους Έλληνες πρωταγωνιστές» – όπως ήταν και το μότο της βραδιάς.

Στην πρώτη γραμμή βρέθηκαν κορυφαία στελέχη της κεντροδεξιάς παράταξης, προεξέχοντος του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ενώ δίπλα του βρέθηκαν ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Κωστής Χατζηδάκης, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Λευτέρης Αυγενάκης, ο γραμματέας της Κ.Ο. Κώστας Τσιάρας και πολλοί βουλευτές. Το «παρών» έδωσαν επίσης η Μαριέττα Γιαννάκου, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Στέλιος Πέτσας, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιος Δημόπουλος, ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Κώστας Κόλλιας, ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ, αλλά και «βαριά» ονόματα του επιχειρηματικού χώρου, όπως η Μαριάννα Λάτση, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης και ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου.

«Το έθνος μας χρειάζεται να αναβαπτιστεί σε όλες εκείνες τις αξίες που το έκαναν σπουδαίο και την ίδια στιγμή να αποτινάξει όσα δεινά το κατατρώγουν. Αν και εμείς οι Έλληνες υπερβήκαμε τους εαυτούς μας για να φτάσουμε στο θαύμα του 2004, το κράτος μας αποδείχθηκε τόσο σαθρό, που δεν μπόρεσε να συντηρήσει το πολιτικό και κοινωνικό κεκτημένο εκείνης της περιόδου», παρατήρησε ο Β. Κικίλιας και συνέχισε αναφερόμενος στα όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια στην πατρίδα και άλλαξαν άπαξ δια παντός τις ζωές μας.

«Στη διάρκεια της κρίσης, η Νέα Δημοκρατία μόχθησε για να αντιμετωπίσει και να επιλύσει τα προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα. Και θα το επετύγχανε, αν είχε αφεθεί. Μετά τις εκλογές του 2015 η πορεία ανάκαμψης της χώρας αναστράφηκε. Δίχως να παραγνωρίζω όσα εφαρμόστηκαν ή προτάθηκαν στη μακρά διάρκεια της ελληνικής κρίσης, είμαι πεπεισμένος ότι τώρα πια, το 2018, απαιτείται κάτι μεγαλύτερο και συνολικότερο: να γίνουμε Ελλάδα ξανά. Και για να συμβεί αυτό, η Ελλάδα μας χρειάζεται ανόρθωση, σε όλα τα επίπεδα».

Η επόμενη ημέρα

Ο τομεάρχης Άμυνας της Ν.Δ. επεσήμανε ότι «τα τελευταία χρόνια ασχοληθήκαμε υπερβολικά με την ανάλυση των αιτίων της κρίσης. Ο βασικός στόχος ήταν η απόδοση ευθυνών», εξηγώντας πως «παρ’ ότι αυτή είναι μια αναμενόμενη ανθρώπινη αντίδραση όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, εντούτοις δεν είναι η ορθή. Το κακό δεν ξεγίνεται με το να το συζητάς και με το να μένεις στο επίπεδο της θεωρίας. Η πραγματικότητα αλλάζει με τις πράξεις, ιδίως τις πολιτικές». Ο Β. Κικίλιας, στη γραμμή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος σε Ελλάδα και Ευρώπη πασχίζει να πείσει για το «γαλάζιο» σχέδιο διακυβέρνησης του τόπου, σημείωσε: «Όσοι βρισκόμαστε σήμερα εδώ συμφωνούμε σε αυτή την καταστατική θέση. Μας πρέπει μια άλλη Ελλάδα, θέλουμε την Ελλάδα αλλιώς».

Θέλοντας να αποτινάξει τις κυβερνητικές κατηγορίες ότι μία κυβέρνηση Ν.Δ. θα είναι ανάλγητη κυβέρνηση, ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε ότι «το να μη βοηθήσει κάποιος τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες, ενώ μπορεί, αποτελεί περιορισμό της ελευθερίας τους, αφού έτσι τους στερεί ευκαιρίες ζωής και προκοπής. Το κράτος μας οφείλει να εγγυάται κοινωνική ευημερία και ίσες ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες».

Δύο βασικές αρχές

Κατά την ομιλία του, ο Β. Κικίλιας παρουσίασε επίσης τα δύο βασικά συστατικά, τις δύο βασικές αρχές, πάνω στις οποίες κινείται η Νέα Δημοκρατία. Η πρώτη είναι «ο φιλελευθερισμός που αντιστοιχεί στη διαμόρφωση των αναγκαίων όρων για την ατομική πρόοδο. Αναπόσπαστη όμως προϋπόθεση των φιλελεύθερων αρχών είναι μια ισχυρή Ελλάδα. Γιατί ελευθερίες και δικαιώματα μπορεί να εγγυηθεί μόνο μια ρωμαλέα πατρίδα, με πλήρη κυριαρχία». Η δεύτερη είναι «ο πατριωτισμός, που αντιστοιχεί στην ανάγκη να υπηρετηθεί η συλλογικότητά μας, το έθνος μας. Ο διάλογος με την ελληνική παράδοση και την ελληνικότητα, η προσπάθεια αντιμετώπισης των δυσάρεστων όψεων της παγκοσμιοποίησης, η απόπειρα να δοθεί ηθικό πρόσημο στην ελεύθερη οικονομία ώστε να δημιουργείται το μέγιστο δυνατό όφελος για τη μεγάλη πλειοψηφία των συμπατριωτών μας, είναι απαραίτητες αρχές για να καρποφορήσουν οι ζυμώσεις που ήδη λαμβάνουν χώρα στην κοινωνία μας».

Ο κ. Κικίλιας, δίνοντας το στίγμα του ως ένα από τα στελέχη που έχει «επενδύσει» πάνω του η Ν.Δ., διαμήνυσε τέλος την πεποίθησή του ότι «ο πραγματιστικός φιλελευθερισμός μπορεί να ενοποιήσει τον πολιτικό χώρο από τη δεξιά και την κεντροδεξιά έως την φιλοευρωπαϊκή Κεντροαριστερά. (…) Η διατήρηση των αξιών μας είναι πιο επίκαιρη από ποτέ τώρα που ο ακραίος ατομικισμός διαλύει την κοινωνική μας συνείδηση και ο ωφελιμισμός υποτάσσει ακόμα και την ανθρώπινη ύπαρξη σε οικονομοτεχνικούς υπολογισμούς. Όλα αυτά συνιστούν την άβυσσο που χωρίζει τη Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα