Να η ευκαιρία!

«Η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου για το τσουνάμι έμμεσων φόρων το Σαββατοκύριακο προσφέρει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναδείξει ο Κυριάκος το μεταρρυθμιστικό του προφίλ έναντι του Τσίπρα». Αυτή την εκτίμηση έκανε στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, όταν ρωτήθηκε για το πώς θα κινηθεί η συζήτηση στη Βουλή, επισημαίνοντας ότι αναμένει σκληρή αντιπαράθεση.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Εξάλλου η απόφαση της Ν.Δ. είναι ξεκάθαρη σε ό,τι αφορά το ποια άρθρα του πολυνομοσχεδίου των 7.000 σελίδων που θα τεθούν προς ψήφιση θα στηρίξουν. Οι «γαλάζιοι» θα καταψηφίσουν επί της αρχής το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα. Αρνητική είναι η θέση της Ν.Δ. και στο θέμα του «κόφτη» και ως μηχανισμό και ως περιεχόμενο. Επίσης η Ν.Δ. είναι αρνητική στο νέο ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, με τον τρόπο που έρχεται προς θεσμοθέτηση. Όμως από τη Συγγρού διευκρινίζουν ότι τάσσονται υπέρ των επιμέρους ιδιωτικοποιήσεων, όπως για τα 14 αεροδρόμια. Επίσης, συμφωνούν σε διαρθρωτικές αλλαγές όπως η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Ακόμη, η Ν.Δ. τάσσεται εναντίον της άρσης προστασίας της πρώτης κατοικίας, ενώ δηλώνει ότι εξετάζει τη στάση της ως προς επιμέρους στοιχεία διαχείρισης των ιδιωτικών δανείων.

Όλα βέβαια αναμένεται να ξεκαθαριστούν στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος από την Πέμπτη το πρωί βρίσκεται σε διαβουλεύσεις, τόσο με τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματός του, όσο και με το συντονιστικό όργανο κρίσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πάντως όλοι αναμένουν ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. για πολλοστή φορά θα επιχειρήσει να διαχωρίσει τη θέση του με τους λαϊκιστές. Εξάλλου και η επίσκεψή του στο Παρίσι και η συνάντησή του με τον 38χρονο, κεντροαριστερό και εκσυγχρονιστή, Γάλλο υπουργό Οικονομίας, Εμμανουέλ Μακρόν, αποτέλεσε ένα μήνυμα προς πολλές πλευρές. Αυτή την επαφή θέλησε να προτάξει και το επιτελείο του, καθώς οικοδομεί για τον Κυριάκο Μητσοτάκη την εικόνα του πολιτικού που μπορεί άνετα να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με έναν θεωρητικά πολιτικά αντίπαλο λόγω ιδεολογικών καταβολών, όπως ο κεντροαριστερός Μακρόν, αλλά τους ενώνουν οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις.

Το κρίσιμο ερώτημα για τον κ. Μητσοτάκη είναι πώς αυτό το μήνυμα θα περάσει στην ελληνική κοινή γνώμη. Ο ίδιος πιστεύει ακράδαντα ότι η ώρα των ψευδαισθήσεων και των ψεμάτων πέρασε και πλέον ο κόσμος είναι έτοιμος να ακούσει ρεαλιστικές προτάσεις και κυρίως αλήθειες, όσο οδυνηρές να είναι αυτές. Αυτή η νέα διαχωριστική γραμμή κατά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης χτίζεται και στην Ελλάδα, και το επόμενο διάστημα η Ν.Δ. σκοπεύει να αναδείξει τις διαφορές μεταξύ λαϊκιστών και μεταρρυθμιστών, μεταξύ του χθες και του αύριο.

Βέβαια για τον πρόεδρο της Ν.Δ., που συνάντησε στο Παρίσι και τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, τον Άνχελ Γκουρία, και συζήτησαν για τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η Ελλάδα, αλλά και τον πρώην Πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, η πτώση της κυβέρνησης Τσίπρα δεν είναι μια απλή υπόθεση. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να οικοδομήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία, όπως λέει, και πλέον η Ν.Δ. δεν θα περιμένει να καρπωθεί την αρνητική ψήφο της κοινής γνώμης, αλλά θα επιδιώξει τη θετική ψήφο των πολιτών και κυρίως την επιδοκιμασία των προτάσεών της. Άρα, το στοίχημα όπως λένε και στη Συγγρού είναι να πειστεί η κοινή γνώμη ότι η Ν.Δ. έχει και πρόγραμμα και θέσεις και εναλλακτικό, αξιόπιστο και μετρήσιμο σχέδιο για την επόμενη μέρα στον τόπο.

Ρεύμα ανατροπής
Να δημιουργηθεί ένα «κοινωνικό ρεύμα ανατροπής της κυβέρνησης», που θα προκληθεί όμως από την πολιτική διεύρυνση της Ν.Δ. στον χώρο του μεταρρυθμιστικού και φιλελεύθερου κέντρου, είναι η επιθυμία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε αυτό το πλαίσιο το προηγούμενο Σαββατοκύριακο προέβη σε δύο κινήσεις που έχουν ξεχωριστή σημασία. Με ομιλία του στους νέους προέδρους των νομαρχιακών επιτροπών της Ν.Δ. τους κάλεσε να εργαστούν και να κινηθούν ώστε να γίνει πράξη η πολιτική διεύρυνση της παράταξης, ενώ είπε με έμφαση: «Η Ν.Δ. πρέπει να έρθει στην εξουσία ως επικεφαλής μιας πλατιάς μεταρρυθμιστικής πλειοψηφίας, η οποία θα έχει έναν και μόνο σκοπό, να μην αποτελέσει άλλον έναν κρίκο στην αλυσίδα των μνημονιακών κυβερνήσεων». Αυτή η φράση ήταν στο επίκεντρο της στρατηγικής του, αφού ο πρόεδρος της Ν.Δ., πέρα από την προσέλκυση κοινωνικών δυνάμεων στις οποίες η επιρροή του κόμματος πάσχει, θέλει να προχωρήσει και η συμμαχία με άλλα κόμματα και πρόσωπα.

Η άλλη κίνηση του Κυρ. Μητσοτάκη ήταν η παρουσία του στο 4ο συνέδριο της Δράσης, όπου και τέθηκε και η σφραγίδα για μετεκλογική συνεργασία των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων. Η επικύρωση της μεταρρυθμιστικής συμμαχίας έγινε, σύμφωνα με έμπειρα στελέχη, μέσα από τις ομιλίες του Κυρ. Μητσοτάκη, του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη και του προέδρου της Δράσης Θόδωρου Σκυλακάκη, με τις οποίες έστειλαν το μήνυμα ότι μεταξύ τους υπάρχει κοινός κώδικας επικοινωνίας που βοηθά τις όποιες μελλοντικές συζητήσεις. Στο συνέδριο βρέθηκε, πέρα από τον ιδρυτή της Δράσης Στέφανο Μάνο, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Άγης Βερούτης, ο Γιώργος Φλωρίδης και ο Χάρης Θεοχάρης.

«Η Δράση και το Ποτάμι έχουν αντισταθεί στον λαϊκισμό από όπου και αν προέρχεται και για αυτό νιώθω πολύ οικεία μαζί σας», σημείωσε χαρακτηριστικά στην αρχή της ομιλίας του ο πρόεδρος της Ν.Δ. και στη συνέχεια έδωσε το στίγμα του για το πώς θα μπορέσει αυτή η συνεργασία να στεριώσει: «Ναι, πράγματι σήμερα η Ελλάδα χρειάζεται μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση και, ναι, η Ν.Δ. θα είναι ο κεντρικός εκφραστής αυτής της μεγάλης μεταρρυθμιστικής συμμαχίας που γεννιέται στη χώρα. Παρά τις οποίες διαφωνίες και τις όποιες διαχωριστικές γραμμές, να πάμε όλοι μαζί, να οικοδομήσουμε συνθήκες μακροχρόνιας πολιτικής επικράτησης των ιδεών μας». Είχαν φροντίσει να καλλιεργήσουν το έδαφος νωρίτερα οι Στέφανος Μάνος (επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Κώστα Καραμανλή και στον Προκόπη Παυλόπουλο) και Θόδωρος Σκυλακάκης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα