«Να μην κάνουμε το μεγάλο λάθος»

Στο Μαξίμου έχουν έτοιμο το σχέδιο δράσης για την προεκλογική περίοδο και αναμένουν μόνο την ημερομηνία των εκλογών

Οι δημοσκοπήσεις είναι εξόχως ενθαρρυντικές για την κυβέρνηση και ημέρα με την ημέρα, τόσο το Μαξίμου, όσο και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας εισέρχονται στον προεκλογικό αγώνα με στόχο φυσικά την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές, όπου θα έχει ξεπεραστεί το εμπόδιο της απλής αναλογικής.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ήδη στο Μαξίμου έχουν σχεδιαστεί σχεδόν τα πάντα. Και μιλάμε για τις εξορμήσεις, τις περιοδείες, τα εγκαίνια έργων πνοής και γενικά η άμεση επαφή του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολίτες, ακόμη και αυτούς που δεν θα τον ψηφίσουν. Εξάλλου ο πρωθυπουργός έχει τονίσει πολλάκις, ότι επιθυμεί να συνομιλεί και με πολίτες που είναι ψηφοφόροι άλλων κομμάτων, προκειμένου να ακούει τα παράπονα τους, τις ανησυχίες τους και φυσικά τις διαφωνίες τους πάνω στην πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση.

Όμως στο Μαξίμου ήδη αναζητούν και την κατάλληλη ημερομηνία για τις πρώτες κάλπες, προκειμένου να καταρτιστεί το προεκλογικό χρονοδιάγραμμα. Το πρόγραμμα λίγο-πολύ είναι γνωστό. Όμως χρειάζεται χρόνο για να  ξεδιπλωθεί και να αναλυθεί καταλλήλως κατά την προεκλογική περίοδο. Οπότε το μόνο που μένει είναι να καθοριστεί ο χρόνος που θα στηθούν οι πρώτες κάλπες για να ξεδιπλωθεί όλη η προεκλογική στρατηγική.

Πάντως σε αυτό που συμφωνούν όλοι οι συνεργάτες του πρωθυπουργού κι αυτό που επισημαίνεται σε όλες τις συσκέψεις είναι ένα: «Να μην κάνουμε ένα μεγάλο λάθος. Μία γκάφα ανεπανόρθωτη». Διότι όλοι αντιλαμβάνονται πως σφάλματα θα υπάρξουν. Όπως και αστοχίες, όπως και λάθος διατυπώσεις. Αυτές, όπως έχει επισημάνει και ο γκουρού της επικοινωνίας Σταν Γκρίνμπεργκ, μπορεί να ξεπεραστούν χάρη στη δημοφιλία του πρωθυπουργού, αλλά και την αμεσότητα που έχει με τον κόσμο. Όμως ένα μεγάλο λάθος, πιθανόν να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά. Και ο Γκρίνμπεργκ, ως άνθρωπος που έχει χειριστεί δεκάδες προεκλογικές καμπάνιες σε μεγάλες χώρες από τη στιγμή που έχει εξασφαλίσει ότι όλοι θα είναι προσεκτικοί, στήνει καραούλι για να εκμεταλλευθεί το λάθος του αντιπάλου.

Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, να αναδείξει το έργο που πραγματοποίησε η κυβέρνησή του σε όλους τους τομείς παρά τις μεγάλες δυσκολίες με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπη. «Οι πολίτες αναγνωρίζουν την προσπάθεια που καταβάλλεται, όπως και την πλήρη απουσία αξιόπιστων εναλλακτικών προτάσεων και γι’ αυτό σε όλες τις μετρήσεις η Ν.Δ. κρατάει αλώβητο, αν δεν διευρύνει κιόλας, το προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ», υποστηρίζουν.
Ταυτόχρονα, ακολουθώντας και τις τάσεις των δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι το ενδιαφέρον των πολιτών εστιάζεται στην ακρίβεια, στην ασφάλεια και στα Ελληνοτουρκικά, το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου σχεδιάζει να δώσει έμφαση στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αναχαίτιση των επιπτώσεων από την παγκόσμια ενεργειακή κρίση.

Οπότε όλοι περιμένουν την απόφαση του πρωθυπουργού για την ημερομηνία των εκλογών, ώστε να προχωρήσουν τον σχεδιασμό. Προς ώρας ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, ούτε έχει εκμυστηρευτεί κάτι ακόμη και στους καθημερινούς συνομιλητές του. Απλά όλοι αποκλείουν το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες τον Ιούνιο, καθώς από το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου του 2023 ξεκινούν οι πανελλαδικές και όπως έχει πει ο πρωθυπουργός σε ανύποπτο χρόνο δεν θέλει να προκληθεί ανησυχία κι ενόχληση στους μαθητές και στις οικογένειες τους με την διαδικασία των εκλογών.

Πριν από το Πάσχα

Οπότε το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι οι πιο πιθανές ημερομηνίες για να στηθούν οι πρώτες κάλπες είναι οι δύο πρώτες Κυριακές του Απριλίου του 2023. Μιλάμε για τις 2 και 9 Απριλίου. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η 26η Μαρτίου πρέπει να αποκλειστεί, καθώς είναι μάλλον άκομψο το Σάββατο 25 Μαρτίου να εορτάζουμε την εθνική εορτή και την επομένη να τρέχουμε να ψηφίζουμε. Επίσης η 9η Απριλίου είναι η Κυριακή των Βαΐων, όποτε όλοι θα έχουν το μυαλό τους στο Πάσχα και η χαλαρότητα της ψήφου είναι κάτι που θέλει να αποφύγει το κυβερνών κόμμα. Η Νέα Δημοκρατία, όπως έχουν τονίζει ουκ ολίγες φορές τα στελέχη της επιθυμεί στην πρώτη κάλπη (της απλής αναλογικής) να πιάσει ένα ποσοστό κοντά στο 34%, όπου εύκολα στις επαναληπτικές με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής να ανέβει στο μαγικό αριθμό 39% που εξασφαλίζει σε όλα τα σενάρια αυτοδυναμία.

Εάν, λοιπόν, οι πρώτες εκλογές διεξαχθούν μία από τις δύο πρώτες Κυριακές του Απριλίου, τότε οι επαναληπτικές αναμένονται είτε στις 21 Μαΐου, είτε το αργότερο στις 29 Μαΐου. Κάτι που σημαίνει ότι και οι μαθητές δεν θα αναστατωθούν ιδιαίτερα ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά και η νέα κυβέρνηση θα έχει μπροστά της άλλο ένα καλοκαίρι, όπου αναμένονται να σπάσουν όλα τα ρεκόρ στον τουρισμό.

Για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία, πηγές του Μαξίμου δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ανάληψης νομοθετικής πρωτοβουλίας προς την κατεύθυνση της σύντμησης των χρονικών διαστημάτων που απαιτείται να μεσολαβήσουν τόσο από την έκφραση της λαϊκής ετυμηγορίας ως την ορκωμοσία της νέας Βουλής, όσο και από την άμεση διάλυση της Βουλής μέχρι τη νέα προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.

Έτσι με βάση τις εισηγήσεις η νομοθετική παρέμβαση θα γίνει προκειμένου να γίνει η ορκωμοσία των βουλευτών μετά τις πρώτες εκλογές άμεσα χωρίς χρονοτριβή. Και δεύτερον η προκήρυξη για τις δεύτερες κάλπες να γίνεται σε διάστημα μικρότερο των τριών εβδομάδων -έχει υπολογιστεί ότι αρκούν ίσως και 18 ημέρες. Με τις δύο αυτές παρεμβάσεις, οι οποίες είναι ακόμη υπό μελέτη, αλλά θεωρείται ότι δεν θα υπάρξουν αντιρρήσεις και από την αντιπολίτευση, υπολογίζεται ότι μπορεί να μειωθεί κατά 20 ημέρες το διάστημα από την προκήρυξη της πρώτης αναμέτρησης έως τη διενέργεια της δεύτερης, περιορίζοντας σε περίπου 50 ημέρες τον συνολικό χρόνο της πολιτικής αστάθειας και σε λιγότερο από έναν μήνα τη διακυβέρνηση της χώρας από υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Πάντως θα πρέπει να τονιστεί ότι για τις 2 Απριλίου συνηγορεί και το γεγονός ότι θα έχουν πληρωθεί και οι συνταξιούχοι, ενώ θα έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς όλα τα επιδόματα που λαμβάνουν οι δικαιούχοι πριν από το Πάσχα. Και όπως και να το κάνεις και αυτό είναι χρήσιμο σε μία προεκλογική περίοδο κι έχει την δική του σημειολογία.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα