Να μην πιαστούμε στον ύπνο…

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις - Τα οικονομικά μέτρα που θα πρέπει να λάβει από Δευτέρα ο Ερντογάν τον καθιστούν ακόμη πιο απρόβλεπτο

Επί δύο και πλέον μήνες που διεξάγεται ο προεκλογικός αγώνας για τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία (διεξάγονται αύριο Κυριακή), έχουμε ακούσει και δει τα πάντα. Όπως, για παράδειγμα, τον Ερντογάν με την αγριοφωνάρα του να τραγουδά ερωτικό τραγούδι, να χορεύει με νεαρούς, να τον ευλογεί μiα γριούλα, να απειλεί την Ελλάδα, το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, τον κόσμο όλο, μέχρι και γαλαξίες στο διάστημα.

Στο μεταξύ, τα δικά του παιδιά, οι υπουργοί του, βρίσκονταν σε έναν άτυπο διαγωνισμό για το ποιος θα πει τη μεγαλύτερη μπαρούφα, πάντα όμως απειλώντας την Ελλάδα. Και φυσικά σε αυτή την προεκλογική περίοδο ακούσαμε και για τη «γαλάζια πατρίδα», η οποία με βάση τους χάρτες που διέρρευσαν κόντεψε να φτάσει στον Τίγρη και τον Ευφράτη από τη μία, στην Αίγυπτο από την άλλη, τα σύνορα να φθάνουν στην Ιταλία, ενώ προς βορρά να γειτονεύουν με τη Ρωσία και από άλλη πλευρά. Μιλάμε δηλαδή για την πλήρη παράνοια.

Κι όλα αυτά προκειμένου ο Ερντογάν να κερδίσει τους μεγάλους τουλάχιστον δήμους, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο «σουλτάνος» κινδυνεύει να χάσει τις δύο εμβληματικές πόλεις, την πρωτεύουσα Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, από εκεί δηλαδή που ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα.

Ο Ερντογάν καίγεται να κερδίσει την πλειοψηφία των 30 μητροπολιτικών δήμων της χώρας, που αποτελούν την οικονομική καρδιά της Τουρκίας. Όμως οι δημοσκοπήσεις είναι αρνητικές, παρά το γεγονός ότι ενεπλάκη όσο κανείς άλλος ηγέτης του τουρκικού κράτους πριν από αυτόν στις τοπικές εκλογές παρευρισκόμενος μέχρι και σε πέντε συγκεντρώσεις καθημερινά στα τέσσερα άκρα της χώρας.

Το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και την τουρκική προκλητικότητα σε όλα τα επίπεδα. Με βάση την παραπαίουσα οικονομία, ήδη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι από Δευτέρα θα προχωρήσει στη λήψη αντιλαϊκών μέτρων, όπου ο ίδιος τα χαρακτήρισε μεταρρυθμίσεις.

Ο Τούρκος πρόεδρος γνωρίζει πως από τη στιγμή που η χώρα του μετέχει στους G20 δεν μπορεί με ευκολία να χτυπήσει την πόρτα του ΔΝΤ, τώρα που είναι σχετικά νωρίς. Τουναντίον, αυτό θα γίνει λίγο πριν από τη χρεοκοπία. Οπότε με τον πληθωρισμό να τραβάει την ανηφόρα ο Ερντογάν θα πρέπει να λάβει αντιλαϊκά μέτρα που θα πονέσουν τα πορτοφόλια των πολιτών και θα χτυπήσουν στο δόξα πατρί τα μεσαία και φτωχά στρώματα της Τουρκίας.

Προκειμένου να διορθώσει τις διαρθρωτικές αδυναμίες και τα προβλήματα που παρουσιάζει η τουρκική οικονομία, λόγω και δικών του επιλογών και επιμονών, όπως εκτιμούν οι ψύχραιμοι αναλυτές, θα προσπαθήσει να διασωθεί από την οργή των πολιτών με το να επιχειρήσει να εξαγάγει το εσωτερικό πρόβλημα, όπως συνήθως κάνουν οι Τούρκοι.

Το ζητούμενο είναι εάν εμείς είμαστε προετοιμασμένοι για την επόμενη ημέρα, ή για μία ακόμη φορά η ελληνική κυβέρνηση κοιμάται τον ύπνο του δικαίου και εν συνεχεία θα προσπαθήσει να σβήσει φωτιές σαν αυτή που κατέστρεψε το Μάτι με μάνικες σπιτιού…

 

Διαβάστε επίσης