«Να προχωρήσουμε χωρίς καθυστέρηση στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων»

Ο εντοπισμός υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου μπορεί να αποτελέσει «παράγοντα αλλαγής του παιχνιδιού» για ολόκληρη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε από την Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης.

Μιλώντας στο think tank Brookings, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι η Λευκωσία θα προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, ενώ τα πρώτα έσοδα, όπως είπε, αναμένονται στο τέλος της δεκαετίας. Ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών προσέθεσε ακόμη ότι η συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ δεν αποκλείει αλλά διευκολύνει τη συνεργασία με τις άλλες γειτονικές χώρες στην ανατολική Μεσόγειο και ότι η ενέργεια δεν πρέπει να αποτελεί πηγή συγκρούσεων, αλλά ένα εργαλείο για την περιφερειακή ολοκλήρωση.

Ερωτηθείς σχετικά υπογράμμισε ότι οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας ανήκουν σε όλους τους Κυπρίους. Τέλος ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι θα δημιουργηθεί ταμείο για να προσφέρονται υποτροφίες για όλους τους κατοίκους του νησιού στο πρότυπο του νορβηγικού μοντέλου. Για τα έσοδα που θα έχουν οι Τουρκοκύπριοι, επισήμανε ότι θα δοθούν μόνο μετά τη λύση του Κυπριακού: «Μετά τη λύση, θα τακτοποιήσουμε τους λογαριασμούς μας».
Παπ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα