Να συνδράμουν οι ευρωπαίοι εταίροι για την ελάφρυνση του χρέους, ζητά ο Μιχελάκης

 Εφ όλης της ύλης συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα «Die Zeit» παραχώρησε ο Γιάννης Μιχελάκης και αναφέρθηκε σε πολλά θέματα. Ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε τη συνδρομή των ευρωπαίων εταίρων για την ελάφρυνση του χρέους, επεσήμανε (ξανά) τις θυσίες στις οποίες υπεβλήθη ο ελληνικός λαός, ενώ σχολίασε και τις εξελίξεις με τη Χρυσή Αυγή .

«Μετά από μια πενταετία ύφεσης, η ανεργία στην Ελλάδα βρίσκεται στο 27%, στους νέους δε ξεπερνά το 60%. Κατά τη διάρκεια της κρίσης κάναμε θυσίες, τις οποίες δεν έχει κάνει άλλος ευρωπαϊκός λαός, σε καιρό ειρήνης. Αλλά μετά από όλες τις μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει και οι ευρωπαίοι εταίροι μας να μας συνδράμουν, διευκολύνοντας την ελάφρυνση του χρέους μας στο πλαίσιο του Eurogroup την άνοιξη του 2014» δηλώνει αρχικά ο κ. Μιχελάκης σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα “Die Zeit” και διευκρινίζει ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να είναι σε θέση να εξυπηρετεί μόνη το χρέος της, καθώς μόνο τότε θα έχουμε μία ευκαιρία να τα καταφέρουμε».

Για παράνομη μετανάστευση

O υπουργός Εσωτερικών αναφέρεται διεξοδικά στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, επισημαίνοντας τη σοβαρή επιβάρυνση της Ελλάδας, ειδικά σε μια περίοδο οικονομικής δυσκολίας. Ζητεί μάλιστα η ευρωπαϊκή υπηρεσία φύλαξης συνόρων Frontex «να αναλάβει έναν ισχυρότερο ρόλο για να απλώσει ένα δίκτυ ασφαλείας στην Νότια Ευρώπη- και για να προστατέψει καλύτερα τους ανθρώπους που κατά τη διέλευση θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο», ενώ αναφέρεται στις συνομιλίες που είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην Ιταλία και στην Μάλτα, προκειμένου να υπάρξει καλύτερος συντονισμός με τους εταίρους στον Νότο.

Απαντώντας δε σε ερώτηση σχετικώς με το τι θα μπορούσαν να κάνουν η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνει λόγο για επείγουσα ανάγκη τροποποίησης της ευρωπαϊκής διάταξης “Δουβλίνο ΙΙ”. «Λόγω αυτής της ρύθμισης, οι άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα και αυτό βέβαια δεν το αντέχει η χώρα μας. Θα πρέπει να υπάρξει κατανομή των προσφύγων στην ΕΕ βάσει των οικονομικών δυνατοτήτων κάθε κράτους – μέλους. Δεν το ζητώ αυτό μόνο εξαιτίας οικονομικών λόγων, αλλά και επειδή κατ’ αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί η αξιοπρέπεια αυτών των ανθρώπων. Αυτό είναι κάτι που τους το οφείλει η ίδια η Ευρώπη» εξηγεί ο κ. Μιχελάκης και, αναφερόμενος στις συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων στα ειδικά διαμορφωμένα κέντρα, επισημαίνει ότι «ακόμη και για τους Έλληνες, αυτή τη στιγμή η επιβίωση είναι αρκετά δύσκολη» και προσθέτει:

«Οι περισσότεροι πρόσφυγες χρησιμοποιούν τη χώρα μας ως γέφυρα για τη μετάβαση στη Βόρειο Ευρώπη. Παρ’ όλες τις αντιξοότητες παρέχουμε σε αυτούς τους ανθρώπους διαμονή, διατροφή και ιατρική περίθαλψη και προσπαθούμε στη συνέχεια να τους επαναπροωθήσουμε στις χώρες καταγωγής τους. Αλλά αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο, διότι οι περισσότεροι κατά την άφιξή τους πετούν τα αποδεικτικά της ταυτότητάς τους έγγραφα στη θάλασσα, όπως τους συμβουλεύουν οι λαθρέμποροι. Όμως, χωρίς χαρτιά, ούτε οι χώρες καταγωγής δέχονται πίσω τους πολίτες τους».

Τονίζει ακόμη την ανάγκη η Ευρώπη να προσπαθήσει να βελτιώσει τις οικονομικές συνθηκες στις χώρες προέλευσης των μεταναστών, μέσω της αναπτυξιακής βοήθειας.

 

 Για Χρυσή Αυγή

Ο δημοσιογράφος αναφέρεται ακόμη στη δράση της Χρυσής Αυγής και σημειώνει ότι έπρεπε να δολοφονηθεί ένας Έλληνας, προκειμένου η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει αυτό το κόμμα, υπόθεση την οποία απορρίπτει κατηγορηματικά ο κ. Μιχελάκης. «Σε καμιά περίπτωση. Όχι! Τώρα προσκομίζεται όλο το αποδεικτικό υλικό, το οποίο οι ανακριτικές μας αρχές συγκέντρωναν για μεγάλο χρονικό διάστημα, σχετικά με αυτήν την εγκληματική οργάνωση. Δυστυχώς στη διάρκεια αυτού του διαστήματος δολοφονήθηκε ένας νέος άνθρωπος» τονίζει και, σε ό,τι αφορά τις διασυνδέσεις της ΧΑ με την Αστυνομία, εξηγεί ότι πρόκειται για μεμονωμένες σχέσεις και δηλώνει ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν. Προσθέτει μάλιστα ότι «το φαινόμενο δεν είναι νέο, υπάρχει σε όλη την Ευρώπη και στη Γερμανία, όπως είδαμε και στην υπόθεση της NSU».

Για τη μικρή Μαρία

Ο υπουργός Εσωτερικών ερωτάται ακόμη για την υπόθεση της μικρής που βρέθηκε σε καταυλισμό Ρομά, για να αναφέρει ότι «η απαγωγή παιδιών για οικονομικούς λόγους είναι μια πρόκληση σε ευρωπαϊκό επίπεδο» και να διευκρινίσει ότι δεν πιστεύει ότι πρόκειται για ένα ειδικό πρόβλημα εντός της κοινότητας των Ρομά.-

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα