«Να τελειώνουμε πριν τις γιορτές»

Τις διακοπές των Χριστουγέννων θέτει ο αν. υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ως το απώτατο όριο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Μιλώντας στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Χουλιαράκης μετέφερε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση της διαδικασίας. O αν. υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η κυβέρνηση εργάζεται και κάνει ό,τι μπορεί για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Υπενθύμισε πως τρία είναι τα θέματα που εκκρεμούν και πρέπει να κλείσουν τις επόμενες ημέρες, ει δυνατόν πριν τα Χριστούγεννα, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement). Το πρώτο θέμα, είναι το δημοσιονομικό, όπου υπάρχει ήδη σημαντική σύγκληση απόψεων, το δεύτερο είναι η ενέργεια και το τρίτο και «πιο ακανθώδες» είναι η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Ειδικότερα, σχετικά με τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, ο Γιώργος Χουλιαράκης ανέφερε ότι τα επίμαχα σημεία είναι το πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων, το νέο πλαίσιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος. Ο ίδιος σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να αλλάξει τη μεταρρύθμιση του 2012 (όσον αφορά τον κατώτατο μισθό), αλλά να τη διορθώσει.

Εξάλλου, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, για το πότε η Ελλάδα θα μπορέσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, απάντησε, ότι αυτό, σύμφωνα με την ΕΚΤ, μπορεί να συμβεί υπό δύο προϋποθέσεις: Η μία είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η δεύτερη είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, κάτι προς το οποίο βοήθησε η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα.

Το στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, πάντως, πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε περισσότερα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα