ΝΑΓΚΟΡΝΟ-ΚΑΡΑΜΠΑΧ: Είδε… πόλεμο και μπήκε ο Ερντογάν

Ξύπνησε ο πολεμικός εφιάλτης του ‘90 στον Καύκασο και η Τουρκία που κατέχει σχεδόν τη μισή Κύπρο ζητά από την Αρμενία να σταματήσει την κατοχή εδαφών του Αζερμπαϊτζάν

Ο πολεμικός εφιάλτης των αρχών της δεκαετίας του ’90 ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος είχε στοιχήσει τη ζωή σε 30.000 ανθρώπους, ξύπνησε στην αποσχιθείσα περιοχής του Ναγκόρνο- Καραμπάχ, καθώς από χθες Κυριακή μιλούν τα όπλα στην ταραγμένη περιοχή του Καυκάσου.

Σε διάστημα μόλις 24 ωρών τουλάχιστον 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ του στρατού του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που υποστηρίζεται από την Αρμενία, και του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με σημερινούς απολογισμούς, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονται.

Μάλιστα η Αρμενία κατηγορεί την Τουρκία ότι παρέχει άμεση στρατιωτική υποστήριξη στο Αζερμπαϊτζάν, ανακοινώνοντας επισήμως ότι η Άγκυρα έχει «άμεση παρουσία στο έδαφος». Από το ΥΠΕΞ της Αρμενίας αναφέρεται επίσης ότι Τούρκοι στρατιωτικοί ειδικοί «πολεμούν στο πλευρό» του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο, όπως προσθέτει, χρησιμοποιεί επίσης τουρκικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drone) και μαχητικών αεροσκαφών. «Η Τουρκία πολεμά εναντίον του Ναγκόρνο- Καραμπάχ (…) Υπάρχουν τουρκικά ελικόπτερα, F-16 και μισθοφορικά στρατεύματα από διάφορες χώρες», κατήγγειλε το βράδυ της Κυριακής ο Αραΐκ Αρουτιουνιάν, πρόεδρος της αποσχιθείσας περιοχής.

Από την πλευρά του, το Αζερμπαϊτζάν διέψευσε τις κατηγορίες της Αρμενίας, ωστόσο η Τουρκία δεν «κρύφτηκε» ανακοινώνοντας με τη σειρά της ότι η Αρμενία οφείλει να σταματήσει την κατοχή εδαφών του Αζερμπαϊτζάν (σ.σ. τα λέει η χώρα που κατέχει σχεδόν τη μισή Κύπρο) και να στείλει πίσω τους «μισθοφόρους και τους τρομοκράτες» που έφερε από το εξωτερικό για να υπάρξει σταθερότητα στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Είναι χαρακτηριστικό πως τόσο η Δύση –ΗΠΑ, Γαλλία και Ε.Ε.–, αλλά και η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν ζήτησαν τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών, πλην φυσικά της συνορεύουσας με την Αρμενία Τουρκίας που αποτελεί δεδηλωμένο σύμμαχο των Αζέρων του Ιλχάμ Αλίεφ.

Οι Βρυξέλλες τοποθετήθηκαν στο θέμα δια του εκπροσώπου του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ, σημειώνοντας ότι η κλιμάκωση των μαχών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι «πολύ ανησυχητική» και οποιαδήποτε εξωτερική ανάμιξη είναι «απαράδεκτη».

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν ήδη κηρύξει στρατιωτικό νόμο, ενώ στην Αρμενία έχει ανακοινωθεί γενική επιστράτευση από χθες. Σήμερα το Αζερμπαϊτζάν κήρυξε μερική επιστράτευση, επιβάλλοντας παράλληλα απαγόρευση της κυκλοφορίας σε ένα μέρος της χώρας, κυρίως στην πρωτεύουσα Μπακού.

Έπειτα από εβδομάδες πολεμικής ρητορικής το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε χθες μεγάλη “ αντεπίθεση” σε απάντηση στην “ επιθετικότητα” της Αρμενίας, χρησιμοποιώντας το πυροβολικό της, τεθωρακισμένα οχήματα και βομβαρδίζοντας από αέρος την αποσχιθείσα περιοχή.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν κατηγόρησε τον ιστορικό εχθρό του ότι «κήρυξε πόλεμο στον αρμένικο λαό», ενώ ο Αλίεφ απάντησε ότι «θα νικήσει».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα