Ναι μεν αλλά στον Περισσό για τα αποτελέσματα

Ικανοποίηση μόνο επειδή το ΚΚΕ ξεπέρασε τη Χρυσή Αυγή, όμως από την άλλη υπάρχει προβληματισμός για τα καθηλωμένα ποσοστά

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ικανοποιημένοι μόνο από το γεγονός ότι το ΚΚΕ πέρασε τη Χρυσή Αυγή είναι στον Περισσό. Διότι καλή η 4η θέση, αλλά το 5,35% θεωρείται μικρό ποσοστό, από τη στιγμή που οι περισσότερες δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι το ΚΚΕ θα ξεπεράσει τουλάχιστον το ψυχολογικό όριο του 6%.

Ήδη στον Περισσό έχουν ξεκινήσει τις αναλύσεις, όχι μόνο για το ποιες περιοχές βοήθησαν το ΚΚΕ, αλλά και σε ποιες περιοχές καταγράφηκαν μικρά ποσοστά, προκειμένου να γίνουν οι όποιες διορθωτικές κινήσεις για να υπάρξει καλύτερο αποτέλεσμα στις εθνικές εκλογές, όπου περιμένουν επιθέσεις διαφόρου τύπου από την κυβέρνηση και από τον ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια που θα κάνει για να μειώσει τη διαφορά από τη Ν.Δ. Διότι όλοι στον Περισσό είναι πεπεισμένοι ότι στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου τίποτα δεν αλλάζει και η Νέα Δημοκρατία θα είναι νικήτρια.

Στην ηγεσία του κόμματος υπάρχει προβληματισμός για το γεγονός ότι στις ευρωεκλογές κατεγράφη –όπως χαρακτηριστικά λέγεται– «εγκλωβισμός» απογοητευμένων ψηφοφόρων. «Έχουμε επίγνωση των ευθυνών μας, να συμβάλουμε πιο αποφασιστικά στη δημιουργία μιας μεγάλης λαϊκής συμμαχίας, με το ΚΚΕ ισχυρό παντού».

Απλά να τονίσουμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό το ΚΚΕ το κατέγραψε στον νομό Σάμου με ποσοστό 14,81%. Διψήφιο ποσοστό είχε το ΚΚΕ και στους νομούς Ζακύνθου (10,47%), Κεφαλονιάς (10,29%) και στους ψηφοφόρους εξωτερικού (14,09%). Επίσης, πολύ κοντά σε διψήφιο ποσοστό έφθασε στον νομό Λέσβου (9,92%) και στον νομό Ιωαννίνων (9,43%).

 

Σε πέντε δήμους

Τώρα, όμως, όλοι στο ΚΚΕ έχουν ρίξει όλο το ενδιαφέρον τους σε πέντε δήμους με στόχο να εκλέξει δικά του πρόσωπα. Κι εάν στην Πάτρα ο Κώστας Πελετίδης είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί, έχοντας μεγάλη απόσταση από τον Αλεξόπουλο του ΚΙΝΑΛ, δεν συμβαίνει το ίδιο στους τρεις δήμους του Λεκανοπεδίου (Πετρούπολη, Χαϊδάρι, Καισαριανή) και στην Ικαρία. Στο ΚΚΕ γνωρίζουν πως ναι μεν επιθυμούν τη βοήθεια από τους άλλους συνδυασμούς σε αυτές τις περιοχές, αλλά όπως τονίστηκε και στην επίσημη γραμμή που έδωσε η Κεντρική Επιτροπή «δεν πρόκειται να δώσουμε λευκή επιταγή σε κανέναν», προτρέποντας τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ για λευκό ή αποχή στον δεύτερο γύρο, όπου δεν υπάρχει εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Για να ενισχύσει τους «κόκκινους» δημάρχους, ο Δημήτρης Κουτσούμπας την Πέμπτη το βράδυ επισκέφθηκε το Χαϊδάρι και τον Μιχάλη Σελέκο, ο οποίος υπολείπεται αρκετά του Ευάγγελου Ντηνιακού. Χθες βράδυ μίλησε στην Καισαριανή για να ενισχύσει την υποψηφιότητα του δημάρχου Ηλία Σταμέλλου, ενώ σήμερα θα βρεθεί στην Πετρούπολη, όπου θα περιοδεύσει μαζί με τον δήμαρχο Βαγγέλη Σίμο.

Στο μεταξύ, όλη την εβδομάδα υπάρχουν κλιμάκια του ΚΚΕ σε Πάτρα και Ικαρία. Στην αχαϊκή πρωτεύουσα ο Κώστας Πελετίδης έχει πάρει σημαντικό προβάδισμα, ενώ στην Ικαρία ο εκλεκτός του Περισσού, ο Νίκος Λαρδάς, έλαβε ποσοστό 33,97% κι έχει ως αντίπαλο τον Νίκο Καλαμπόγια που πρώτευσε με 42,65%.

Η ώρα των λουκέτων για Ποτάμι και ΑΝΕΛ

Τα άσχημα αποτελέσματα στις ευρωεκλογές για δύο κόμματα που ήδη υπάρχουν στη Βουλή αποτέλεσε το «κύκνειο άσμα». Ο λόγος για το Ποτάμι και τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Το Ποτάμι αποφάσισε να μην κατέλθει στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, λόγω έλλειψης χρημάτων, αλλά κι επειδή όλοι στη Σεβαστουπόλεως εκτιμούν ότι η πόλωση στις εθνικές εκλογές θα έστελναν το Ποτάμι ακόμη πιο χαμηλά από το 1,52% που έλαβε στις ευρωεκλογές.

Ήδη ο Σταύρος Θεοδωράκης έθεσε την παραίτησή του από πρόεδρος του Ποταμιού στη διάθεση του Πολιτικού Συμβουλίου και μέχρι τον Σεπτέμβριο, όπου αποφασίστηκε έκτακτο συνέδριο, το κόμμα θα το τρέχει ο αντιπρόεδρος Γιώργος Μαυρωτάς. Έως τον Σεπτέμβριο θα πρέπει «τα στελέχη και οι φίλοι του Κινήματος σε όλη τη χώρα να αποτιμήσουν ψύχραιμα και νηφάλια το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την πορεία του Κινήματος». Το Πολιτικό Συμβούλιο του Ποταμιού προέτρεψε τους 85.000 ψηφοφόρους του κόμματος να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές, και ο καθένας να ψηφίσει όποιον θέλει με βάση τις αρχές του κόμματος.

Μάλιστα, ο κ. Μαυρωτάς σε δηλώσεις του είπε: «Να πάνε να ψηφίσουν και οι 85.000, να μην καθίσουν σπίτι τους. Και να πάνε να ψηφίσουν με τα κριτήρια που πρεσβεύει το Ποτάμι και διατυπώθηκαν στο τελευταίο συνέδριο, δηλαδή με γνώμονα τις φιλοευρωπαϊκές, φιλελεύθερες, προοδευτικές προτάσεις, όπως έκανε το Ποτάμι όλα αυτά τα χρόνια στο προοδευτικό, φιλελεύθερο κέντρο, για μία δημιουργική Ελλάδα. Ο καθένας μπορεί να το μεταφράσει αυτό ανάλογα με τον συντελεστή βαρύτητας που δίνει στα κριτήρια αυτά. Οι ψηφοφόροι μας δεν είναι εντός μίας στρούγκας, να τους υποδείξουμε τι θα ψηφίσουν. Θα τους πούμε ποιες είναι οι βασικές αρχές στις οποίες στηρίχθηκε το Ποτάμι και με βάση αυτά θα πάνε στην κάλπη».

Οι ΑΝΕΛ

Τις επόμενες ημέρες ανάλογη απόφαση αναμένεται να λάβουν και οι Ανεξάρτητοι  Έλληνες. Το 0,80% που έλαβαν οι ΑΝΕΛ στις ευρωεκλογές δεν επιτρέπουν ελπίδες για κάτι καλύτερο στις εθνικές εκλογές. Ο Πάνος Καμμένος και οι συνεργάτες του ήταν πεπεισμένοι ότι οι ψηφοφόροι θα τους έδιναν άλλη μία ευκαιρία. Ωστόσο, οι ελπίδες έμειναν μετέωρες και το ιστορικά χαμηλό ποσοστό στις ευρωεκλογές κάνει απαγορευτική κάθε συνέχιση της προσπάθειας: με συλλογική απόφαση στα ηγετικά κλιμάκια οι ΑΝΕΛ θα μείνουν εκτός εκλογών στις 7 Ιουλίου.

Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι τι θα απογίνουν οι τρεις βουλευτές που έμειναν πιστοί στον Πάνο Καμμένο έως την τελευταία στιγμή: η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο Κώστας Κατσίκης και ο Αριστείδης Φωκάς (προέρχεται από την Ένωση Κεντρώων).

Επιμένει η Ένωση Κεντρώων

Σε δυσμενή θέση βρίσκεται και η Ένωση Κεντρώων, η οποία κατέγραψε ποσοστό 1,45% στις ευρωεκλογές και την Πέμπτη τής έφυγε και ο βουλευτής Σαρίδης, ο οποίος ετοιμάζεται να μεταγραφεί στην Ελληνική Λύση του Βελόπουλου.

Κι όμως, ο Βασίλης Λεβέντης εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, υπογραμμίζοντας ότι η Ένωση Κεντρώων θα ξεπεράσει το κατώφλι του 3% και θα είναι η ευχάριστη έκπληξη των εθνικών εκλογών: «Η Ένωση Κεντρώων θα παρουσιάσει στον ελληνικό λαό το πρόγραμμά της, που αφορά τα μεγάλα ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας».

 

 

Διαβάστε επίσης