«Ναι» στη μετακόμιση, αλλά όχι στο… πατρικό

Ενστάσεις έχει ο Ευάγγελος Βενιζέλος απέναντι στην επιστροφή του κόμματος στο ιστορικό κτίριο της Χαριλάου Τρικούπη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προτάσσει τη λύση εξεύρεσης άλλου χώρου στο κέντρο της Αθηνάς, κυρίως για… συμβολικούς λόγους. Και αυτό γιατί το μήνυμα που θέλει να περάσει είναι η φυγή προς τα εμπρός.

Τρέχει και δεν φτάνει ο Νίκος Σαλαγιάννης στο ΠΑΣΟΚ. Όχι μόνο πρέπει να κόψει από παντού τα έξοδα, αλλά καλείται στο επόμενο 10ήμερο να καταβάλει το μεγαλύτερο μέρος από τα οφειλόμενα ενοίκια του κόμματος. Και το πρόβλημα είναι πως, παρά την καλή διάθεση του διευθυντή του ΠΑΣΟΚ , τα άδεια ταμεία δεν του επιτρέπουν να κινηθεί όπως θα ήθελε.
Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η επιθυμία του Ευ. Βενιζέλου να μετακομίσει το κόμμα αλλά όχι στα παλιά γραφεία στη Χαριλάου Τρικούπη –τα οποία ούτως ή άλλως πληρώνονται- αλλά σε νέο χώρο.
Ο πρόεδρος του κόμματος εκτιμά, σύμφωνα με συνεργάτες του, πως η επιστροφή στο ιστορικό κτίριο θα δώσει λαθεμένες εντυπώσεις. Αν και η μεταφορά είναι αναγκαία και με δεδομένο πως το κτίριο της Χαριλάου Τρικούπη θα παραμείνει στο ΠΑΣΟΚ, η μετακόμιση εκεί φαντάζει ως η ιδανικότερη λύση. Μόνο που από πολλούς ακούγονται επιχειρήματα για έλλειψη ασφάλειας, τα οποία όμως δύσκολα τεκμηριώνονται. Σε κάθε περίπτωση η μεταφορά θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Ιουλίου, έτσι ώστε να μπορούν στο κίνημα να διαχειριστούν τα οικονομικά τους προβλήματα. Δεν είναι λίγοι όμως εκείνοι που υποστηρίζουν ότι αυτό είναι ανέφικτο, ειδικά αν ο Ευ. Βενιζέλος επιμείνει στην πρόθεσή του να βρεθεί νέο κτίριο.
Εκτός του αυξημένου κόστους λόγω εγκαταστάσεων, αυτή η λύση θα φέρει και καθυστερήσεις. Ίσως για αυτό πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στις μεταξύ τους συζητήσεις σημειώνουν πως παρά τους σχεδιασμούς η Χαριλάου Τρικούπη είναι η μόνη εφικτή λύση. Άλλωστε, το ενοίκιο των 5.000 ευρώ είναι άκρως δελεαστικό.

Πιέζονται…

Ένα περιστατικό στα μέσα τις εβδομάδας δεν επιτρέπει πλέον πειραματισμούς στο ΠΑΣΟΚ. Ήταν μεσημέρι Τετάρτης, όταν στα γραφεία του κόμματος στην οδό Ιπποκράτους πήγε ο ιδιοκτήτης του κτιρίου με τον δικηγόρο του, προκειμένου να συζητήσουν το ζήτημα των απλήρωτων ενοικίων που ανέρχονται σε περίπου 500.000 ευρώ.
Οι δύο άνδρες ανέβηκαν στον 5ο όροφο στο γραφείο του διευθυντή του ΠΑΣΟΚ, Nίκου Σαλαγιάννη, όπου έλαβαν διαβεβαιώσεις πως εντός του επόμενου τριμήνου θα γίνει διακανονισμός και αποπληρωμή των οφειλομένων, όπως και ότι το κόμμα θα αποχωρήσει από το κτίριο. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Σαλαγιάννης δεσμεύτηκε ότι κάποια χρήματα θα καταβληθούν άμεσα (μέχρι τις 25 Μαΐου). Ο ιδιοκτήτης και ο δικηγόρος του φυγαδεύτηκαν από το υπόγειο του κτιρίου, προκειμένου να μη γίνουν αντιληπτοί από δημοσιογράφους και άλλα στελέχη του κόμματος.

Στροφή στην επικαιρότητα

Με τον πρόεδρο να λείπει για δουλειές στο εξωτερικό, στο ΠΑΣΟΚ δείχνουν ιδιαίτερο ζήλο για να καλύψουν το κενό. Βασικά, προτεραιότητα για το κίνημα είναι η ενασχόληση με την καθημερινότητα και τα καυτά ζητήματα που αγγίζουν τον πολίτη. Άλλωστε εκτιμάται πως αυτός είναι και ο μόνος τρόπος για να «τσιμπήσουν» στα ποσοστά των δημοσκοπήσεων. Η ολοκληρωμένη μελέτη πάντως της πολιτικής ιστορίας των τελευταίων ετών αυτό δείχνει και στην –προς το παρόν– Ιπποκράτους ελπίζουν να επαληθευτούν.
Βουλευτές του κόμματος έχουν πάρει σειρά τα υπουργεία, αναδεικνύοντας τα κοινωνικά προβλήματα και παρουσιάζοντας λύσεις. Από τον ενιαίο φόρο ακινήτων μέχρι τα αυθαίρετα, και από εκεί στον ΕΟΠΥΥ και πάει λέγοντας. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε και στα ληξιπρόθεσμα του ελληνικού Δημοσίου προς τρίτους, όπου το ΠΑΣΟΚ γνωρίζοντας πως το χρήμα κινεί το σύμπαν πιέζει να καταβληθούν το συντομότερο δυνατόν τα ποσά που ήδη έχουν αποφασισθεί.
Αναφορικά με τον ΕΟΠΠΥ εξετάσθηκε η καθυστέρηση που παρατηρείται στην εξόφληση των υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ προς τρίτους (φαρμακοποιούς, προμηθευτές, παρόχους υγείας, κ.λπ.).
Είναι χαρακτηριστικό το ότι από το τέλος Απριλίου ο ΕΟΠΥΥ έχει αποδώσει στους πιστωτές μόνο το 1/3 των ποσών που του έχει διαθέσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Η καθυστέρηση αυτή οδηγεί σε οικονομική ασφυξία σειρά επιχειρήσεων με δραματικές συνέπειες για τους εργαζομένους σε αυτές, οι οποίοι δεν πληρώνονται ή απειλούνται με απόλυση.
Για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα προβλέπει ότι για λόγους πρόδηλου δημοσίου συμφέροντος οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ (ή των φορέων των οποίων ο κλάδος υγείας μεταφέρθηκε στον ΕΟΠΥΥ) προς τους συμβεβλημένους προμηθευτές – παρόχους υπηρεσιών υγείας κ.λπ., δύνανται να εξοφληθούν άμεσα και μόνο όσον αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές που υφίστανται την 31/12/2011 και κατά ποσοστό 70% (στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι νόμιμες κρατήσεις) υπό μορφή προκαταβολής και θα ακολουθήσει ο έλεγχος και η εκκαθάριση.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα