Νάρκες επί 3…

Από τη μία η Λωζάνη και από την άλλη η Deutsche Bank για το Μέγαρο Μαξίμου και κάπου στη μέση το μεταναστευτικό, το οποίο πλέον λαμβάνει θηριώδεις διαστάσεις. Τα χαστούκια για την κυβέρνηση ακολουθούν το ένα το άλλο προδιαγράφοντας ένα ιδιαιτέρως δύσκολο φθινόπωρο.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Συνεδρίασε χθες το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) υπό τον πρωθυπουργό, με αντικείμενο τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στα Μέτρα Διαβεβαίωσης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας 2015-2016, την ενεργοποίηση εξοπλιστικών υποπρογραμμάτων, και την επιλογή νέου Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ για τις εξελίξεις όσον αφορά σε ζητήματα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή. Κυρίαρχο ζήτημα όμως αναδείχθηκα οι πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αμφισβήτησε τη συνθήκη της Λωζάνης προκαλώντας πονοκεφάλους στην ελληνική κυβέρνηση καθώς λίγες ώρες νωρίτερα, αυτή τη φορά από τις Βρυξέλλες, είχε τεθεί και θέμα… Τσαμουριάς.

«Η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης που ρύθμισε ξεκάθαρα και οριστικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών του, είναι επικίνδυνη τόσο για τις σχέσεις των δύο χωρών μας όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Ανεξάρτητα από τις πραγματικές αιτίες που προκαλούν παρόμοιες δηλώσεις αμφισβήτησης της διεθνούς νομιμότητας, η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο. Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα τον ρόλο της Ελλάδας, ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας σε μία εύθραυστη περιοχή. Ως χώρας που υπερασπίζεται σταθερά τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου» δήλωσε σχετικά ο Αλ. Τσίπρας στέλνοντας μηνύματα ταυτόχρονα σε Βερολίνο και Άγκυρα.

Σημειώνεται ότι λίγες ώρες νωρίτερα ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠ.ΕΞ., Μάρτιν Σέφερ, σχολίασε πως «για τη γερμανική κυβέρνηση είναι γνωστό πως υπάρχουν διαφορές εδώ και καιρό» και πως το Βερολίνο «είναι της άποψης ότι αυτές οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά». Η δήλωση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις υποχρεώνοντας τον σε νεότερη διευκρινιστική: «Από τη σκοπιά της γερμανικής κυβέρνησης, η Συνθήκη της Λωζάνης εξακολουθεί να ισχύει». Στην κυβέρνηση πάντως δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να συνδέεται η στάση του Τούρκου προέδρου και με την υπόθεση των 8 στρατιωτικών που μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου  προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη και ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.

Deutsche Bank και μεταναστευτικό
Όλα αυτά ενώ η Deutsche Bank ξαφνικά ανακαλύπτει τα «κοράκια» της αγοράς με αφορμή την πτώση της μετοχής της που οδηγεί σε πιθανή κατάρρευση της. Η Ε.Ε. παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα ανήμπορη να αντιδράσει, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ λίγο πριν τις γερμανικές εκλογές φαίνεται να κρατά στα χέρια της μια ωρολογιακή βόμβα αντίστοιχη της Lehman Brothers.

Πίσω στην Αθήνα, το κατώφλι του Μαξίμου πέρασε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, προκειμένου, σύμφωνα με πληροφορίες, να ενημερώσει τον Αλ.  Τσίπρα για το τραπεζικό σύστημα, υπό το φως των εξελίξεων στην Deutsche Bank (η συνάντηση βρισκόταν σε εξέλιξη όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές). Την ίδια ώρα η κυβέρνηση παραμένει εγκλωβισμένη και στο θέμα του μεταναστευτικού με τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Μουζάλα να ομολογεί από το βήμα της Βουλής πως αν οι πρόσφυγες απομακρυνθούν από τα νησιά, τότε δεν θα ισχύει η συμφωνία Ευρώπης – Τουρκίας, η οποία σε κάθε περίπτωση όμως ασθενεί. Είναι μια εύκολη λύση να φύγουν βίαια από τα νησιά οι άνθρωποι αυτοί και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος «να πέσει η συμφωνία». «Αν τους πάρουμε, πέφτει η συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

«Προσπαθούμε να πετύχουμε να διευρυνθεί η συμφωνία ώστε να μπορεί υπό κράτηση, σε κλειστά κέντρα, ένας αριθμός μεταναστών να μεταφερθεί στην ενδοχώρα», ανέφερε και μάλιστα για το λόγο αυτό υπήρξε η επίσκεψη του κ. Μουζάλα στην Τουρκία, ενώ αυτό το θέμα συζητήθηκε -όπως είπε- και στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ερντογάν στη Γ.Σ. του ΟΗΕ, ενώ συντάχθηκε και επιστολή προς τον κ. Τσαβούσογλου.

Τέλος χρόνου για την αντικατάσταση των διοικήσεων των τραπεζών
Η μνημονιακή δέσμευση για την αντικατάσταση των διοικήσεων των τραπεζών θα πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα μιας και είναι το ένα από τα τρία προαπαιτούμενα που πρέπει να ολοκληρωθούν έτσι ώστε να εγκριθεί από το EuroWorkingGroup η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Η διαδικασία προβλέπει ότι θα υπάρξει short list για τα πρόσωπα που θα επιλεγούν από τις επιτροπές ανάδειξης υποψηφίων των τραπεζών. Το ΤΧΣ θα κρίνει εάν τα προτεινόμενα πρόσωπα πληρούν τα κριτήρια του νόμου, ενώ ο SSM θα αξιολογήσει την καταλληλότητα των προσώπων. Τα νέα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν τα νέα διοικητικά συμβούλια θα προέλθουν από τον χώρο του ελεγκτικού και συμβουλευτικού κλάδου και, σύμφωνα με τις επιταγές του νόμου, θα πρέπει να διαθέτουν διεθνή τραπεζική εμπειρία.

Τα ίδια πρόσωπα θα προΐστανται, άλλωστε, και σε καίριες επιτροπές για τη λειτουργία των τραπεζών, όπως οι επιτροπές αμοιβών, προαγωγών, δανείων, audit, risk management κ.λπ., ό,τι δηλαδή αφορά την καθημερινότητα της τραπεζικής λειτουργίας, με το κέντρο βάρους να πέφτει στην αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων. Με αυτό το δεδομένο, ο αριθμός των νέων μελών στα διοικητικά συμβούλια υπολογίζεται περί τα δεκαπέντε νέα στελέχη, τα οποία θα προέλθουν είτε από το εσωτερικό είτε από το εξωτερικό. Οι άλλες δύο εκκρεμότητες για τις οποίες η κυβέρνηση ζήτησε και πήρε παράταση μιας εβδομάδας είναι η προκήρυξη για τη παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και η μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ.

Στη συνεδρίαση του EWG, που έγινε το βράδυ της Πέμπτης, παρουσία του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, οι εκπρόσωποι των θεσμών ενημέρωσαν για την εφαρμογή των 12 προαπαιτούμενων, ενώ παράλληλα έγινε σαφές από την ελληνική πλευρά πως τα υπολειπόμενα τρία προαπαιτούμενα θα εκπληρωθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Ο Ρέγκλινγκ ενημέρωσε το EWG για την πορεία των τεχνικών εργασιών σε ό,τι αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Θεωρείται πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί έκτακτο EuroWorkingGroup, το πολύ μέχρι το πρωί της 10ης Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία θα συνέλθει το Eurogroup, ώστε να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ.

Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως εφόσον ρυθμιστούν και τα τελευταία προαπαιτούμενα το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου θα είναι σε θέση να αποφασίσει σχετικά. Η δεύτερη αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει στις 18 Οκτωβρίου, με τους επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα να επιστρέφουν για να ξεκινήσουν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα